Justitie

Magistrații din Germania au decis să mențină arestul primarului fugar Cătălin Cherecheș, până la judecarea cererii de extrădare în România

La începutul lunii ianuarie, Tribunalul Cluj a transmis toate informațiile solicitate de către magistrații din Germania, privind condițiile de detenție din România, în vederea extrădării fugarului Cătălin Cherecheș. Instanța din Munchen urma să decidă predarea primarului de Baia Mare.

În urma deciziei luate de magistrații de la Tribunalul Regional din Bavaria, fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, rămâne în arest, în Germania. Judecătorii au amânat decizia cu privire la extrădarea lui Cherecheș, în condițiile în care avocatul acestuia a formulat o obiecție cu privire la măsura extrădării, solicitare asupra căreia decizia va fi luată în perioada următoare.

„Decizia cu privire la admisibilitatea extrădării, adică dacă persoana persecutată poate fi extrădată în România, a fost din nou amânată. Contextul acestei amânări este reprezentat de o contestaţie a persoanei persecutate, care a fost depusă de avocatul său în termen scurt.

Această obiecţie urmează să fie examinată de către Parchetul General din München şi de către Tribunalul Regional Superior din München”, potrivit informării emise de parchetul bavarez.

La începutul acestui an, minstrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunța că procedura referitoare la executarea mandatului european de arestare în cazul lui Cătălin Cherecheș este în curs, iar instanţa din Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea fugarului. În acest scop, Curtea de Apel Cluj a transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel München toate informațiile solicitate, printre care și detalii referitoare la condițiile de detenție din penitenciarele din România.

„Principiul de la care pornim este că toţi fugarii trebuie aduşi înapoi în România. Când cineva a comis infracţiuni pe teritoriul român şi a fost condamnat de justiţia din ţara noastră, este normal ca el să îşi ispăşească pedeapsa în penitenciarele din România. Cu atât mai mult când este vorba de persoane care au ocupat funcţii publice şi care au fost condamnate în legătură cu modul în care au îndeplinit aceste funcţii. Pentru statul român nu există noţiunea de fugar VIP. Condiţiile sunt aceleaşi, în funcţie de specificul penitenciarului în care urmează să-şi execute pedeapsa”, arăta ministrul Justiției, Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

În urma condamnării definitive de către Curtea de Apel Cluj, Cătălin Cherecheş a fugit din ţară, în 24 noiembrie, prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, folosindu-se de un act de identitate al unei rude. El a fost depistat şi reţinut, în 28 noiembrie, de poliţiştii bavarezi în Augsburg, Germania, pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română.

Cherecheș a refuzat procedura extrădării simplificate și a încercat o tentativă de anulare a condamnării prin strămutarea procesului, care a fost respinsă de Instanța Supremă. Așa că a rămas în custodia magistraților germani, urmând ca aceștia să decidă când îl vor extrăda pentru a-și ispăși pedeapsa.

Oricum, pare interesant cum un borfaș se simte în libertate în arest în Germania!