Reportaj

Magia Craciunului porneste din mainile dibace a doua clujence

O lume desprinsa din basm, plina de culoare si imaginatie, isi face loc in fiecare glob realizat cu migala de doua clujence indragostite de Craciun. Andreea Tolgyi si Iza Oana, ambele maestru sticlar, realizeaza globuri spectaculoase din sticla de murano.

Pentru al treilea an la rand, Andreea Tolgyi si Iza Oana, proprietarele „Glass Drops”, asa cum au denumit brandul lor de bijuterii de sticla de murano (povestea lor AICI), isi surprind clientii cu globuri unicat, in care sunt montate cu precizie scene desprinse din basme.

Cele doua clujence au inceput sa lucreze la figurinele montate in globuri la inceputul lunii noiembrie. De atunci lucreaza 10-12 ore pe zi la cele 200 de globuri care isi vor gasi locul in cei mai frumosi pomi de Craciun.

„Fiecare glob are o mica lume in interior. Ne plac povestile si ne place perioada aceasta si tocmai din aceasta cauza vroiam sa facem altceva decat restul globurilor. Sunt spectaculoase, ne indragostim de ele si ne e foarte greu sa le dam”, recunoaste Iza Oana.  

Pentru ca mizeaza pe imaginatie, cele doua artiste se diferentiaza de stilul clasic venetian, cu foita de aur. Mizeaza in schimb pe oameni de zapada, elefanti cu caciuli de Mos si extraterestii deghizati in oameni de zapada, adica ceva diferit, care le-a asigurat celor doua drumul lor.

„Nu facem Mos Craciun pentru ca e peste tot, pe orice perna, pe orice produs e cu Mos Craciun. Ideea noastra e sa ne folosim de tot ce ne inconjoara pentru a realiza figurine pline de creativitate. Pe mine ma amuza foarte tare globurile cu elefanti, insa cred ca ingerasii intruchipeaza cel mai bine spiritul Craciunului. Sunt finuti, delicati”, adauga Iza.

Pentru globurile atat de speciale, un sticlar din Targu Mures realizeaza cadrele globurilor. Sticla propriu-zisa pentru figurine o aduc din Italia, iar sarma folosita pentru montaj e din Spania. In schimb, felinarele sunt realizate din capace de ghinda, culese de ele.

„Nu e o meserie de la care sa-ti iei pauza. Fie ca suntem in concediu sau nu, ne gandim in permanenta la ce am putea folosi, ce am putea imbunatati. E o pasiune transformata intr-un mic atelier de mestesugari. Nu vrem sa ii spunem afacere, noi nu suntem la nivelul acela, suntem artizani. Un atelier mare nu vom deveni niciodata, nu ne dorim asta. Intr-o fabrica lucrurile stau total diferit. Sunt muncitori necalificati care lucreaza la norma. In aceste conditii nu poti sa faci creatie, iar noi nu vrem asa ceva”, mai spune Iza.

Globurile iau drumul Germaniei

Cele mai multe globurile sunt cumparate ca si cadouri, motiv pentru care fetele au decis sa nu faca doua globuri identice. Totul e handmade, inclusiv cadrele sunt realizate manual. Tocmai din aceasta cauza, clientii revin in fiecare an dupa bijuteriile de pus in brad.

„Avem o clienta care isi cumpara an de an. E un fel de traditie, stie ca in fiecare an trebuie sa apara un glob nou in brad. Cateva globuri o sa plece in Germania, la o doamna din Sibiu. E cea mai mare admiratoare a noastra, clienta fidela. Ea tot ar vrea sa lucram la o scara mai mare si ne sustine foarte tare. Si mailurile ei sunt o bucurie, sunt atat de dragute si se vede ca se bucura de bijuteriile noastre”, marturiseste artista.

Globurile realizate de Andreea Tolgyi si Iza Oana se pot comanda pana in 23 noiembrie sau pana cand se vor termina cele 200 de cadre.

„Pana acum sunt deja 60 de comenzi, mai primit comenzi inca vreo doua saptamani. Depinde cand ni se termina cadrele. Noi oricum le vom face pe toate, dar daca nu vom mai avea cadre goale, nu vom putea monta in functie de preferintele cleintilor si vor trebui sa isi aleaga din ce exista facut”.

Din 1 decembrie, globurile se pot cumpara din Polus Center si costa intre 50 si 60 de lei. Pe langa globuri, de la standul lor se pot cumpara cercei si pandantive cu oameni de zapada, dar si alte animale cu caciulite de Mos Craciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *