Straineze

Maghiarii nu iubesc pedofilii și au obligat-o pe președinta Ungariei, Katalin Novak, să-și dea demisia

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia în contextul în care partidele de opoziție au tot făcut apel ca aceasta să se retragă din funcție din cauza deciziei acesteia de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii.

„Am făcut o greșeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”, a spus Novak într-un discurs difuzat la televiziunea de stat, potrivit Reuters.

„În aprilie anul trecut am decis să acord clemenţa, considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredinţaţi”, a explicat ea.

„M-am înşelat, deoarece decizia de graţiere şi lipsa de justificare erau de natură să ridice îndoieli cu privire la politica de toleranţă zero faţă de pedofilie”, a mai spus Novak.

În timp ce decizia lui Katalin Novak de a grația câteva zeci de persoane în aprilie 2023, înaintea vizitei Papei Francisc, era cunoscută, publicația de știri maghiară 444.hu a raportat, citând documente judecătorești, că directorul adjunct al casei de copii se numără printre aceștia.

Fostul director adjunct al căminului pe care l-a grațiat fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare și i-a fost interzis timp de 5 ani să lucreze cu tineri sub 18 ani pentru că a fost complice al directorului căminului în a forța pe unii dintre băieți să-și retragă acuzațiile.

Fostul director a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor băieți minori în perioada 2004-2016.

Acest lucru a declanșat un val de proteste împotriva lui Novak, care este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban și al fostului său ministru al familiei.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat joi că va modifica Constituția pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, în urma controversei provocată de Novak.

În martie 2022, ea a devenit prima femeie care a ocupat această funcție protocolară în Ungaria.

Novak a fost secretar de stat la Minsterul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021. Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată.

Ea are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa, a trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

Sâmbătă, la câteva minute după anunțul președintei, fostul ministru al Justiției al lui Viktor Orban, Judit Varga – care trebuia să conducă lista Fidesz pentru europarlamentare și care a aprobat de asemenea grațierea – a declarat pe Facebook că va demisiona din funcția de deputată Fidesz, asumându-și responsabilitatea deciziei. Astfel, ea și-a anunțat „retragerea din viața publică” pentru că și-a dat avizul ca ministru, post pe care îl părăsise în această vară pentru a conduce campania pentru alegerile europene, potrivit AFP.

”Renunț la mandatul meu de deputat și cap de listă pentru Parlamentul European”, a spus ea pe Facebook.