In vizor

MAE îi dă peste bot lui Marga

Scris de 660

Ministerul Afacerilor Externe al României consideră că declaraţiile făcute de fostul ministru Andrei Marga în spaţiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia sunt inacceptabile.

„Aceste declaraţii sunt în flagrantă contradicţie cu poziţia oficială a României faţă de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi cu principiile fundamentale de drept internaţional care guvernează relaţiile internaţionale în prezent”, arată comunicatul de presă al Ministerului de Externe.

De asemenea, MAE precizează că respinge ferm poziţionarea lui Andrei Marga, care preia, încurajează şi propagă narativele maligne emise de Rusia.

MAE reiterează susţinerea sa fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional, conform sursei citate.

Andrei Marga, fost ministru de Externe şi al Educaţiei şi fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, a declarat în timpul unei conferinţe desfăşurate la sfarsitul saptamanii la Alba Iulia, că Ucraina se află în ”frontiere nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei şi României.

Declaraţiile lui Marga au fost preluate şi de presa ucraineană, care aminteşte de statutul acestuia de fost informator al securităţii şi menţionează în cheie ironică statutul acestui de diplomat şi politolog.

Duminică, Marga a revenit cu un drept la replică, reluând afirmaţiile şi subliniind că acestea „corespund adevărului istoric”.

Trecutul de REVOLUȚIONAR comunist al lui Andrei Marga. UTC-ist la 14 ani, preşedinte al Consiliului studenților din Cluj

Marga a fost un vajnic comunist, încă din tinerețe, și a urcat treptele ierahice în UTC, PCR și UASCR iar după Revoluția din 1989 a devenit un mare democrat și, ironia sorții, chiar președinte al PNȚCD. De asemenea, a fost membru al Biroului Politic Central al PNL, membru al Consiliului Național Executiv și al Delegației Permanente a acestui partid.
În anul 2015, Andrei Marga a pierdut definitiv un proces în urma căruia s-a stabilit că a fost informator al Securităţii, în perioada regimului comunist, sub numele de cod „Horia”.
Din Fişa personală de evidenţă, respectiv din Fişa de cadre completate de Andrei Marga în 1975, rezultă că la vârsta de 14 ani acesta devine membru U.T.C., urmează şcoala profesională, iar la 16 ani este muncitor la Uzina Automecanica din Mediaş, până în 1966, când este admis la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Ajuns la Cluj, se înscrie în P.C.R. şi urmează la Academia „Ştefan Gheorghiu” cursul de pregătire pentru predarea filosofiei în învăţământul superior.
Încă de la începutul studenţiei, Andrei Marga „participă în munca organelor alese ale U.T.C”, fiind secretar al Biroului A.S.C. de an (1966–1967), vicepreşedinte al Consiliului A.S.C. din Facultatea de Istorie și Filosofie (1967–1968), preşedinte al Consiliului A.S.C. din facultate (1968–1970), vicepreşedinte al Consiliului U.A.S.C. din Universitate (1971–1972), preşedinte al Consiliului U.A.S.C. din Universitate (1972–1973), preşedinte al Consiliului U.A.S.C. din centrul universitar (1973), membru în Consiliul Executiv al U.A.S.C.R. (1974).
Concomitent, ocupă şi funcţii în P.C.R.: membru în Biroul Organizaţiei P.C.R. din Facultatea de Istorie și Filosofie (1968–1970), membru al Biroului Comitetului de partid din Universitatea Babeş-Bolyai (1972–1973), membru al Biroului Comitetului de partid din centrul universitar Cluj Napoca (1973–1975).
În consecinţă, este decorat „pentru activitate deosebită” cu Diploma de onoare a C.C. al U.T.C. în 1972 şi cu Medalia Muncii a Consiliului de Stat al R.S.R. în anul 1974477.

marga 2

Potrivit autobiografiei, părinţii lui Andrei Marga au fost muncitori în Bucureşti, după care s-au stabilit în judeţul Bistriţa Năsăud, devenind membri C.A.P., iar tatăl său „a îndeplinit în comună sarcini ca cea de primar, preşedinte la C.A.P. şi a fost în mai multe rânduri deputat”.
Deoarece a absolvit liceul teoretic „cu rezultate excepţionale”, Andrei Marga este „admis fără examen la facultate”, iar după absolvire, „în baza rezultatelor obţinute”, a fost repartizat de către Ministerul Educaţiei şi Învăţământului la Catedra de filosofie şi sociologie a Universităţii Babeş-Bolyai.

marga 4

FOTOCREDIT: Gyorke Zoltan, din Arhivele Naționale, Fond C.C. al U.T.C. – Secţia Cadre, Dosar M/895ULTIMA ORĂ

 • Acum 40 mins Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 2 hours Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 3 hours Eveniment
  ATENȚIE: Se transmit mesaje false în numele E. ON
 • Acum 4 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 4 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 5 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 5 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 6 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu. UPDATE: Liberalii s-au decis
 • Acum 7 hours Justitie
  23 de ani de închisoare pentru clujeanca ce a omorât un bătrân. Cadavrul a fost găsit cu mâinile și picioarele legate. Procurorul ceruse condamnarea pe viață
 • Acum 7 hours Straineze
  România și alte 8 țări NATO susțin aderarea Ucrainei la Alianță. Sunt țările care au simțit ”gheara otrăvită” a Moskovei
 • Acum 8 hours Din oras
  VÂNĂTORI DE NESIMȚIRE CLUJEANĂ: Garsonieră-celulă-de-pușcărie de închiriat la peste 200 de euro pe lună
 • Acum 18 hours In vizor
  NU-ȘI POT ÎMPĂRȚI ”PATRIOTISMUL”. S-au cățărat pe Tricolor și-acum s-a rupt cu ei. Liderul ”AURolacilor” și senatoarea ”șoșocarilor” s-au huiduit și acuzat reciproc că au confiscat evenimentul
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Salariul minim brut la 4000 lei – singura șansă de a elimina munca la negru, de a rezolva problema deficitului de forță umană și de a ține românii în țară”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE