In vizor

Macelul din paduri, in numele Craciunului

In fiecare an, in apropierea Craciunului, mii de brazi sunt taiati ilegal din padurile Clujului si vanduti apoi, pentru a fi impodobiti. Doar o mica parte din aceste furturi este descoperita si confiscata. Hotii neprinsi raman negustori cinstiti in amplasamentele amenajate de primarie. Aproape 1.500 de brazi au fost taiati ilegal, in ultima luna, din padurile Clujului. Iar acestea sunt doar furturile depistate de politisti. In realitate, paguba e mult mai mare. Suprafetele distruse se intind pe zeci de hectare, spun reprezentantii Ocolului Silvic Cluj.

„Majoritatea brazilor care se taie ilegal si ajung spre vanzare in piete sunt doar varfuri de brad, nu brazi tineri. Daca ar fi asa, paguba ar fi mai mica. Dar pentru ca se taie varfurile, se distruge o suprafata mult mai mare, de cateva zeci de hectare. Brazii aia sunt ciopartiti, chiar daca raman in picioare. Lemnul nu mai e bun de nimic”, spune Adrian Apostoaie, seful Ocolului Silvic Cluj.

De la mijlocul lunii noiembrie, nu a fost zi in care Inspectoratul Judetean de Politie Cluj sa nu trimita informari referitoare la furturile din padurile judetului, la transporturi ilegale de brazi sau comercializari fara acte. Brazii sunt, de fiecare data, confiscati, iar hotii scapa cu amenzi ce nu depasesc 2.000 de lei. Padurile raman, insa, ciopartite.

Numai in ultima luna, in cadrul actiunii nationale pentru prevenirea faptelor ilegale cu pomi de Craciun, politistii au constatat 570 de infractiuni si au aplicat peste 1.800 de sanctiuni contraventionale. Au fost confiscati peste 8.400 de pomi de Craciun, peste 7.100 de coronite de brad si peste 16.000 de kilograme de cetina, precum si aproape 7.000 de metri cubi de material lemnos.

Un studiu Greenpeace arata ca, intre anii 2009-2011, in Romania dispareau trei hectare de padure pe ora.

sursa foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *