In vizor

LUPII PAZNICI LA STÂNA ARHIVELOR ”OCHIUL ȘI TIMPANUL”: Cercetătorii CNSAS Mădălin Hodor și Mihai Demetriade predau la Academia SRI. Hodor a absolvit serviciile de informații de orice implicare în legile securității care le sporesc semnificativ puterile

Cercetătorii CNSAS Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, care au apărat public legile securității și emisiunea TVR care spăla fosta Securitate, susțin cursuri postuniversitare la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, conform unui răspuns oficial al instituției, la solicitarea G4Media. Academia se ocupă de formarea ofițerilor SRI, dar și a ofițerilor din Ministerul Apărării, de Interne sau de Justiție.

  • „Vă comunicăm că domnii Mihai DEMETRIADE și Mădălin HODOR susțin activități didactice în cadrul programului postuniversitar de educație permanentă DEMOCRAȚIE ȘI TOTALITARISM. Programul a debutat în martie 2021”, a transmis SRI marți.
  • Și acum se înțelege mai bine cine i-a arătat luminoasa cale a detectării dosarului de informator al fostei Securități al ex președintelui Traian Băsescu și înverșunarea  ”justițiarului” Hodor. Se vede și cu ce rahaturi se ocupă SRI. Și se mai vede ceva: cum Hodor, la fel ca Oprea, își apără sinecura de la CNSAS și de la Academia SRI cu prețul pierderii credibilității. Există o explicație la toate postările pro-Bode, pro-Ciucă.
  • Hodor a încercat să elimine în spațiul public orice legătură între serviciile secrete și conceperea proiectelor legilor securității, care sporesc semnificativ puterile serviciilor de informații, amintind de puterile fostei Securități.

Încercarea lui Hodor de a absolvi serviciile secrete de orice implicare în conceperea proiectelor de lege a avut loc în contextul în care Serviciul de Informații Externe a recunoscut pentru UmbrelaStrategica.ro că serviciul a fost consultat de administrația prezidențială și Guvern, iar drafturile sunt tocmai rezultatul acestor consultări:

  • ”În procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”, transmitea SIE. Detalii, aici. 

Într-un interviu pentru Spotmedia.ro, Hodor spune că nu crede că ”cineva întreg la minte din serviciile secrete românești din zilele noastre poate să pună așa ceva pe hârtie”, dar și că publicarea drafturilor de către G4Media ”a fost o operațiune tocmai pentru a stârni scandal și a opri promovarea noului pachet de legi ale siguranței naționale”.

În același interviu Hodor mai spune și că „societatea civilă are atenția și capacitatea de concentrare a unui câine în timp ce aleargă după o pisică și vede un os”:

  • ”Chiar nu cred că cineva întreg la minte din serviciile secrete românești din zilele noastre poate să pună așa ceva pe hârtie/ (Reporter: Nu subestimați tentația puterii?) Să ne gândim un pic logic. Dacă aș fi un șef de serviciu și aș dori să controlez societatea românească prin intermediul unor legi ale siguranței naționale, care să îmi permită toate abuzurile imaginabile, aș fi un pic mai subtil în redactarea textelor, astfel încât să nu-mi sară în cap societatea și să nu stârnesc un scandal întreg. Știut fiind faptul că societatea noastră civilă are atenția și capacitatea de concentrare a unui câine care în timp ce aleargă după o pisică vede un os și uită de ce aleargă, cât de greu mi-ar fi să păcălesc prin niște formulări bine găsite? Și în loc de asta arunc niște aberații care nici Nicolschi nu le-ar fi pus pe hârtie? Nu prea ține. Aș găsi ceva mai subtil decât niște texte efectiv scoase din manualul despre bazele de muncă ale Securității. E mult prea strident pentru ca lucrurile alea să fie într-adevăr niște propuneri serioase de modificare a legilor siguranței naționale. Opinia mea este că a fost o operațiune tocmai pentru a stârni scandal și a opri promovarea noului pachet de legi ale siguranței naționale. (Reporter: A cui?) Nu știu. Dar președintele Iohannis, care a făcut atunci o declarație extrem de tăioasă, necaracteristică, sigur știe. M-am gândit că într-adevăr a fost ceva foarte important din moment ce a fost atât de iritat și a folosit un ton atât de direct. Vom afla peste câțiva ani și noi, sunt sigur”. Interviul integral, aici. 

Mihai Demetriade și Mădălin Hodor au încercat și să decupleze legile securității de emisiunea TVR care spăla Securitatea comunistă. Emisiunea TVR a fost difuzată la patru zile după ce G4Media a publicat integral proiectele de legi. Ulterior, emisiunea a fost sancționată de CNA și scoasă din grila de programe.

Nu în ultimul rând, Mădălin Hodor i-a apărat pe Sorin Cîmpeanu, Lucian Bode și Nicolae Ciucă în scandalurile din presă în care au fost implicați fie din cauza suspiciunilor de plagiat, fie în afacerea BMW.

Programul postuniversitar pentru ofițerii SRI în cadrul căruia predau Hodor și Demetriade a fost lansat de Eduard Hellvig, directorul instituției, la sfârșitul lunii martie 2021 și, conform informațiilor de pe site-ul SRI, printre lectori se află și Andrei Muraru, consilierul premierului Nicolae Ciucă pe probleme de xenofobie și antisemitism.

Cursul este descris de SRI drept ”o formulă academică de reflecție cu privire la problematica apariției și evoluției regimurilor politice totalitare și de analiză a specificului acestora” și se precizează că este destinat ofițerilor SRI.

Până la publicarea acestui material, nici Mădălin Hodor, nici Mihai Demetriade nu au dat curs solicitărilor G4Media de a exprima un punct de vedere cu privire la statutul lor de persoane care țin cursuri pentru ofițerii SRI, în contextul pozițiilor publice pe care le-au avut referitoare la legile securității.