Vocea ta

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Energia, mâncarea, chimia și apărarea trebuie produse la noi în țară”

Creșterea deficitului balanței comerciale în primele opt luni ale anului la peste 22 de miliarde Euro – o evoluție extrem de periculoasă pentru România, arată Dragoș Damian CEO Terapia. Acesta spune că investițiile industriale sunt cele care vor pune pe picioare economia României.

”Deficitul balanței comerciale la 8 luni în 2022 a ajuns la 22 miliarde de Euro, adică aproape căt deficitul întregului an 2021, în care s-a înregistrat o balanță negativă de 24 de miliarde de Euro.

Trebuie menționat că deficitul balanței din 2021 a fost, la rându-i, cu aproape 30% mai mare decat cel din 2020.

Recorduri triste an dupa an în România și un semnal că producem din ce în ce mai puțin și consumăm mai totul adus din afară, importând astfel inflație și vulnerabilitatea de a fi dependenți de alte țări, de furnizori care la o adică fie vor crește prețurile după bunul lor plac fie, pur și simplu, vor opri livrările”, arată Dragoș Damian pe pagina sa de Facebook.

Estimările, spune Dragoș Damian, arată că pentru întregul an deficitul balanței comerciale va ajunge la 35 miliarde de Euro, aproape 15% din PIB.

”Creșterea deficitului de balanță comercială ar trebui să sperie mai mult decât deficitele financiare sau îndatorarea publică cu 50% din PIB.

Bani se pot împrumuta, datorii se pot șterge, politici financiare și monetare sunt ușor de pus pe hârtie, dar să ajungi ca în 15 ani de la aderarea la UE să pierzi sectoare întregi de producție industrială este tragic, fără putință de recuperare.

Am pierdut producție de energie, mâncare, chimie și apărare, și pierderile continuă din cauza crizei prețurilor utilităților. Iată, știm cu toții, stau închise combinatele chimice și metalurgice.

Prăbușirea producției industriale duce implicit la prăbușirea pieței de muncă cu grad înalt de calificare, la descompunerea lanțurilor de aprovizionare, la îndatorarea excesivă a României și la pierderea de suveranitate.

Singura soluție, dacă nu e prea târziu, este ca Guvernul României să lupte din răsputeri să atragă investiții industriale, țintind cu ajutorul de stat și facilitățile fiscale exclusiv activitățile de producție industriala. Energia, mâncarea, chimia și apărarea trebuie produse la noi în țară”, a scris Dragoș Damian.