Eveniment

Luni va fi grevă generală în Educație

Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE, organism de conducere format din reprezentanții județeni ai sindicatelor, a decis duminică seată respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen neliminat în școli, din data de 22 mai, ora 8:00, conform surselor Edupedu.ro.

Declarațiile făcute la ieșirea de la negocieri:

Marius Nistor: Profesorii vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă. Noi o să le pune la dispoziție exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre iar membri noștri de sindicat se vor pronunța. Dar cu certitudine vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală!

Eu mi-aș fi dorit, și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem, să nu fie această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici, este un cumul de mulțumiri iar durata lor va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea guvernul, nu de tipul acestor declarații, ci de dorința colegilor noștri .

Când vor hotărî domniile lor, dar trebuie să vină cu oferte care trebuie să fie foarte tranșant e ca și clare ca termine și ca sume. În momentul de față chiar dacă sunt intenții bune, noi discutăm doar despre intenții, vorbim despre viitoare legea salarizării, legea salarizării care va începe să fie negociată abia din 15 iulie, iar ca aprobare, poate să ajungă undeva la sfârșitul lui octombrie sau la sfârșitul lui 2023, ca aplicabilitate – de la 1 ianuarie 2024, eventual și nu se știe, pentru că nu s-a dat un răspuns tranșant, dacă o grilă care va fi discutată și va fi negociată, va fi aplicată într-o singură tranșă sau în mai multe. Deci noi discutăm într-o momentul de față doar despre posibilități.

Legat de bonusul de 1000 RON pentru debutanți, oferit la negocieri?

Nu s-a spus concret de 1000 RON, e doar o propunere, nu este nimic clar.

Ce vi s-a spus exact?

S-a vorbit de bonusuri. De bonusuri s-a vorbit, că sunt dispuși să acorde bonusuri pentru profesorii debutanți și pentru personalul didactic care lucrează în zone defavorizate. Și atât. Nu s-a discutat despre sume.

Ce se întâmplă cu încheierea anului școlar, examenele?

Simion Hancescu: Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare, nu noi.

Ce le spuneți părinților, ce fac ei de mâine dimineață?

Ceea ce am mai spus mereu, sunt școli care sunt sută la sută în grevă, nu are cine să supravegheze, recomandarea este să îi țină pe copii acasă dar școlile nu sunt închise, să fie foarte clar, acolo unde sunt profesorii de serviciu vor avea grijă de copii dacă vin la școală .

Se încheie situația copiilor la sfârșit de an?

Rămâne de văzut.

Replică dură a sindicatelor după eșecul negocierilor cu guvernul: Ne simțim jigniți, a venit timpul ca umilința să înceteze

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a criticat dur oferta făcută duminică de guvern la negocieri. ”A fost un eșec total, ne simțim jigniți, au venit cu aceeași ofertă ca acum 5 luni, deși atunci am respins-o. Am fost umiliți 33 de ani, a venit timpul ca umilința să înceteze”, a declarat Hăncescu la Antena 3.

El a spus că sindicatele vor ca noua salarizare a profesorilor să înceapă de la 4.000 de lei net pentru profesorii debutanți, adică echivalentul salariului mediu pe economie.

Simion Hăncescu a mai spus că la negocierile de duminică liderii sindicali au propus guvernului să adopte o ordonanță de urgență cu o primă creștere de salarii, dar propunerea ”a fost respinsă din start”.

Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.

Reprezentanții guvernului și ai coaliției PSD-PNL-UDMR au propus duminică la întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor din educației câteva măsuri pentru a stopa greva generală programată pentru luni, potrivit surselor G4Media.

Cele mai importante propuneri ale guvernului:

  • instituirea unui bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți
  • acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate
  • creșteri de salarii pentru personalul nedidactic
  • legea salarizării finalizată până la jumătatea lunii iulie

Marile sindicate au respins duminică oferta guvernului și au anunțat grevă generală pentru luni, 22 mai.

Simion Hăncescu a mai spus că circa 85% dintre profesorii din învățământul preuniversitar vor intra în grevă de luni.