In vizor

Lucrările pe lotul UMB, Zimbor – Poarta Sălajului, supervizate de o companie de pe vremea Bechtel

Scris de 548

O companie de consultanță care a asigurat și până acum supervizarea lucrărilor pe toată Autostrada Transilvania, încă de pe vremea când era construită de americanii de la Bechtel a semnat cu CNAIR supervizarea lucrărilor pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului (12 km). 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului (12 km) cu francezii de la Egis. Noul contract cu Egis a fost semnat pe 5 august 2022 pentru suma de 24,63 milioane de lei, potrivit unui anunț de atribuire publicat pe 11 august în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Ia să ne aducem aminte cine este firma aceasta. În 2017, firma Egis, condusă de Clotilde Armand avea contracte extrem de bănoase cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Firmei care superviza și acum 5 ani autostrada fantomă Bechtel, i s-au plătit de la CNAIR cu 3,5 milioane de euro peste valoarea contractelor. Din 2004 până în 2017, Egis Internaţional SA Franţa, Sucursala Bucureşti, a încasat aproximativ 81,3 milioane de euro din supervizarea lucrărilor de construire a mai multor autostrăzi, centuri şi drumuri naţionale din România. Dar, mai ales cele de pe Autostrada Transilvania, nu sunt gata nici în ziua de azi. Nu e minunat ca la oamenii ”noi” să constatăm năravuri vechi? Și tot pe bani publici?

 • Marie Brigitte Clotilde Armand Moroianu a condus din Septembrie 2013 până în Martie 2017 Egis România, Bulgaria și Republica Moldova. Din Martie 2017 a fost avansată și s-a ocupat de întreaga Europă pentru aceiași firmă.
 • Firma Egis România, cea condusă de Clotilde, are sediul în strada Dionisie Lupu și este înregistrată la Registrul Comerțului sub numărul J40/5016/1996
 • În 2016, când Clotilde Armand răspundea numai de firma din România, Bulgaria și Republica Moldova s-a lansat programul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” finanțat de Banca Mondială
 • Firma Egis, condusă de Clotilde începe goana după contracte. Succesul raporta în materie îi determină pe francezi să o pună pe femeie să se ocupe de toată Europa din Martie 2017.
 • Cu Clotilde director de Dezvoltare pe întregul continent, Egis semnează în România contracte cu 19 primării. (Contract Arcani, Contract Mărășești). În total 19 contracte de acest gen sunt semnate.
 • Firma Egis România SA face „note conceptuale” pentru toate aceste primării. Prin notele conceptuale se solicită aproximativ 1,5 milioane de lei finanțare pentru construirea unor gropi de gunoi. (Daia, județul Giurgiu, Semlac, județul Arad, Tăureni, județul Mureș, Luna, județul Cluj, Arcani, județul Gorj, Saulia, județul Mureș, Pestisani, județul Gorj)
 • Notele conceptuale sunt identice. La toate se invocă factorul de risc „boala nou născutului albastru”. Cu aceleași cuvinte. (Arcani, Daia, Luna, Pestisani, Saulia, Semlac, Tăureni)
 • Egis România SA începe să factureze. Jumătate din bani la predarea notelor conceptuale copiate de la o primărie la alta. Ultima tranșă din bani se încasa după ce notele erau validate de minister. (Exemplu factura Egis)
 • O parte din primării primesc finanțare. Altă parte plâng după banii plătiți către firma condusă de Clotilde Armand. Pentru Egis urmează o nouă serie de încasări. Ea face Studii de Fezabilitate pentru primăriile care au avut noroc. (Devize Studiu comuna Luna, Studiu Fezabilitate Tăureni)
 • Un astfel de studiu mai aduce în visteria Egis câte aproape 40.000 de lei pentru fiecare primărie.
 • Lumea Politică află faptul că această boală are o incidență infimă. În anul în care Egis România SA scris notele conceptuale în România se înregistraseră numai 16 cazuri. Răspunsul Institutului de Sănătate Publică este devastator pentru firma lui Clotilde. Boala invocată în notele conceptuale ale Egis a fost scoasă din nomenclatorul Organizației Mondiale a Sănătății. – nota în 2020, în plină campanie electorală, LumeaPolitică.
Ei bine, Egis a mai încasat un contract. Durata contractului, prevăzută în cadrul licitației câștigate de Egis, e de 160 luni începând, din care: 12 luni supervizarea pentru etapa de proiectare, 24 luni supervizarea pentru etapa de execuție a lucrărilor și 124 de luni supervizarea pentru perioada de garanție a lucrărilor.
 • În octombrie anul trecut, cu ocazia lansării a patru licitații pentru supervizarea de lucrări pe A3, reprezentanții CNAIR declarau că contractul semnat în 2004 cu Egis pentru supervizarea lucrărilor la Autostrada Brașov – Borș urma să înceteze.

”Aceste licitații au fost lansate pentru a se asigura serviiciile de supervizare pe sectoarele menționate, după finalizarea contractului cu Egis. După atribuirea contractelor pe secțiunile menționate, se va înceta contractul cu Egis, dar acest lucru se poate efectua atunci când va exista un Supervizor nou”, au transmis atunci reprezentanții CNAIR.

În cei 18 ani scurși de când americanii de la Bechtel a semnat cu CNAIR, au fost realizați aproape 100 de kilometri din cei 415 kilometri câți avea inițial mega-proiectul din Ardeal.

Pe 22 iulie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că a fost emis ordinul de începere pentru construcția secțiunii Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km) din Autostrada Transilvania (A3). Contractul pentru proiectarea și execuția acestui lot a fost atribuit firmelor lui Dorinel Umbrărescu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 14 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 14 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 14 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 14 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 16 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 18 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 19 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 20 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 20 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 21 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 21 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE