In vizor

Lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă vor începe cel mai devreme peste doi ani

Vicperimarul Dan Tarcea a vorbit în această dimineaţă despre mult visatul şi doritul Spital Regional de Urgenţă Cluj. Fiind vorba de un proiect al Ministerului Sănătăţii, partea ce îi revine municipiului Cluj-Napoca este aceea  de a asigura transpotul personalului medical şi al pacienţilor prin crearea unei linii de transport în comun. 
 
Implicarea municipiului Cluj-Napoca în realizarea SRU se rezumă doar la asigurarea transportului în comun spre viitoarea unitate medicală. În urma întânirii de la sfârşitul săptămânii trecute, avute cu toţi factorii implicaţi în proiect, s-a stabilit de comun acord cu proiectanţii că investiţia va demara în 2019 iar cel mai devreme cetăţenii vor putea beneficia de serviciile medicale după anul 2023. 

“Am avut o întâlnire de lucru, este a treia întânire de lucru cu Ministerul Sănătăţii, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Floreşti şi Consiliul Judeţean. Ne-am întâlnit cu secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii care este mandatat să se ocupe de Spitalul Regional de Urgenţă. Acum, vineri, am avut întâlnirea şi cu proiectanţii. Sunt doi proiectanţi, unul este din Canada iar celălalt din Germania, pentru a vedea terenul şi a discuta cu toţi factorii implicaţi ce anume trebuie să facă fiecare entitate pentru a demara acest proiect. Din spusele proiectanţilor cel mai devreme poate să înceapă în anul 2019. Durează un an pentru studiul de fezabilitate, pentru că trebuie făcut acolo şi un studiu. Nu aş putea să spun câte studii de fezabilitate s-au făcut înainte. Din punct de vedere al terenului, terenul din Cluj este cel mai avansat să spunem aşa pentru că are toate documentele necesare şi este cel mai propice teren petnru a se construi un asemenea spital regional faţă de celelalte două din Craiova şi Iaşi. Terenul este cadastrat, este pus la dispoziţie, sunt toate utilităţile în zonă. Studiul de fezabilitate durează un an, proiectarea încă un an. Este estimat ca lucrarea să înceapă în 2019 şi 2023 să fie finalizat spitalul. Discutăm de aproape de 150.000 de metri pătraţi. Legat de partea de centură sunt două propuneri. Acea centură cu două benzi, una sens de mers şi una de venit se va realiza în Floreşti. Propunerea primarului din Floreşti  împeună cu Consiliul Judeţean era să se extindă în viitor după ce această centură va fi gata, pentru că ea nu va fi gata până în 2023 acea centură mică. Până în 2023 să se extindă şi să se continue din Floreşti înspre autostradă. Aceasta este o altă propunere care vine la pachet cu SRU pentru a asigura un acces cât mai bun la spital.  Centura nu trece printre blocuri. Este o propunere. Trebuie să îţi propui ca să realizezi ceva. Sigur că studiile de fezabilitate ne vor spune, le vor spune că această centură nu o va face primăria Cluj-Napoca şi SF le va spune dacă va fi loc să facă sau să nu facă această centură. Clar una cu 2 benzi este realizabilă din primele studii se pare că şi cea cu 4 benzi ar putea să fie realizabilă. Cartierul Floreşti, Gilău au nevoie şi de această centură de sud pe lângă centura metropolitană”, a afirmat Dan Tarcea la un radio prietenos, acolo unde cei din administrația locală se duce să-și expună propaganda politică fără frica de a fi întrerupți de întrebări pertinente. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *