In vizor

Locuri de joacă horror în oraș. Licitația de 40 MILIOANE EURO pentru întreținere încă nu este finalizată – FOTO

Întreținerea spațiilor verzi, a locurilor de joacă pentru copii și a cimitirelor revine acum firmelor Dupex SRL Sebeș (a câștigat, anul trecut, un contract valabil doi ani) și Garden Center Group Măgurele, al cărei contract a expirat anul trecut, motiv pentru care Primăria a demarat, în ianuarie 2021, o nouă licitație. Această licitație este încă în desfășurare. Valoarea contractului este de aproximativ 40 milioane euro și este valabil patru ani.

Până la semnarea noului contract, Dupex și Garden Center Group ar trebui să se ocupe de repararea aparatelor de joacă defecte, înlocuirea celor stricate, aplicarea de vopsea acolo unde este cazul. În realitate însă, firmele nu prea își respectă sarcinile din contract. Ziar de Cluj a semnalat de mai multe ori că în aproape toate cartierele, aparatele de joacă nu sunt într-o stare foarte bună. În continuare, vă arătăm încă o dată că în ciuda atenționărilor noastre, dar și ale cetățenilor, Primăria Cluj-Napoca nu a luat nicio măsură față de cele două firme. Deși la mijloc sunt bani publici mulți, nici companiile și nici Primăria nu acordă atenție atribuțiilor pe care ar trebui să le îndeplinească.

Vă prezentăm astăzi cinci exemple din cartierul Gheorgheni:

Pe strada Nicolae Pascaly nr. 9, locul de joacă este o insultă la adresa locuitorilor. Aparatele respective trebuie înlocuite total sau desființate.

Groapa cu nisip nu mai există, leagănul arată jalnic, un coș de gunoi este rupt de pe suport, iar un altul este dintr-o altă epocă. Fotografiile nu mai au nevoie de nicio altă explicație.

Pe aleea Borsec, un alt loc de joacă a fost creat doar pentru a mai bifa lista investițiilor din cartiere. Aici, o terasă „găzduiește” o măsuță cu patru scaune, unde cei mici probabil trebuie să se antreneze la mâncat și scuipat semințe și băut suc la PET pentru a fi pregătiți pentru adolescență când vor înlocui sucul cu bere. Dalele lipsă de lângă măsuță sunt periculoase pentru copii, putându-se accidenta foarte ușor.

Toboganul este foarte șubred, abia se mai ține. Groapa cu nisip are borduri din beton, plus elemente decorative tot din beton, numai bune pentru accidente.

Locul de joacă de pe Aleea Slănic este destul de recent, dotat cu aparate moderne, dar care s-au deteriorat în timp. Vopseaua este roasă pe multe dintre aparate, ca să nu mai vorbim despre faptul că toboganele au ajuns loc de exersat talentul pentru grafferii din oraș. Se pare că aparatul ecologic de curățat graffitti a fost inaugurat doar de ochii lumii.

Tot pe Aleea Slănic, dar la numerele 5-7 există un alt loc de joacă. De fapt, este mai mult o caricatură. Aici aparatele sunt de generație veche, nici vorbă de covor de protecție sub ele, lada de nisip este inexistentă, leagănul este rupt, iar una din băncile pe care se pot odihni părinții este plină de excremente de păsări.

Pe aleea Snagov, locul de joacă are aparate noi, dar și acestea s-au degradat în timp din cauză că nu au mai fost întreținute. Curând figurinele vesele vor arăta ca personajele din filmele horror.

Până la semnarea unui nou contract pentru întreținerea locurilor de joacă, să vedem cine sunt cele două firme care au încasat până acum bani frumoși din bugetul local:

DUPEX SRL Sebeș, județul Alba a fost înființată în 1992 și îl are asociat unic și administrator pe Ioan Dura. Are obiect de activitate fabricarea altor mașini și utilaje specifice. În 2019, a avut 4 milioane euro cifră de afaceri, 740 mii euro profit net și 114 salariați.

Dupex și Primăria Cluj-Napoca au o colaborare mai veche pentru întreținerea locurilor de joacă. Astfel, potrivit jurnalul.ro, în 29 noiembrie 2010, Primăria a atribuit acestei societăţi un contract în valoare de 1.078.739,9 lei cu TVA pentru repararea și întreținerea aparatelor de joacă și a dotărilor urbanistice. Asta după ce, în 7 octombrie 2010, aceeași firmă a încasat nu mai puțin de 45 de loturi ale unei lucrări complexe contractate de aceeași instituţie, în valoare totală de 6.667.778,7 lei cu TVA inclus. Este vorba de o parte a unui acord-cadru referitor la achiziția de echipamente de joacă, piese de schimb, aparate de fitness în aer liber și alte dotări urbanistice.

Următorul contract atribuit de municipalitate firmei lui Ioan Dura a fost încheiat în 28 mai 2013, având ca obiect achiziția de servicii de reparare și întreținere a acestor aparate de joacă și de întreținere corporală, livrate de aceeași companie cu trei ani înainte. Valoarea acestui contract s-a ridicat la suma de 2.429.426,6 lei cu TVA. 

Două luni mai târziu, respectiv în data de 9 iulie 2013, Primăria Cluj-Napoca încheie un nou contract cu SC Dupex SRL, în valoare de 1.809.160 de lei cu TVA, pentru furnizarea și montarea de pavele, dale și borduri din granule cauciucate pentru dotarea locurilor de joacă.

Peste alte încă două luni, la data de 30 septembrie 2013, se încheie un nou contract între aceleași părți, în valoare de 526.752 de lei cu TVA, pentru furnizarea unui nou lot de bănci pentru municipalitate. În anii 2014 și 2015, SC Dupex SRL a primit de la Primăria Cluj-Napoca doar câte un singur contract. Primul, în valoare de 342.240 de lei cu TVA, a avut ca obiect furnizarea unor alte echipamente de fitness în aer liber și a fost încheiat în data de 26 noiembrie 2014. Cel de-al doilea, parafat la 13 mai 2015, a avut ca obiect achiziția unor alte echipamente de joacă și a scos din bugetul Primăriei Cluj-Napoca suma de 2.006.134 lei fără TVA.

Tot jurnalul.ro scrie că cu o singură excepție, contractele SC Dupex SRL încheiate cu autoritățile publice au avut drept client, potrivit datelor furnizate de SEAP, doar Primăria Municipiului Cluj-Napoca. 

GARDEN CENTER GRUP Măgurele, județul Ilfov a fost înființată în 2003, are obiect de activitate cultivarea plantelor pentru înmulțire și asociat unic și administrator Ion Olteanu. În 2019, avea 11 milioane euro cifră de afaceri, profit net aproape 1,3 milioane euro și 256 salariați.

Ion Olteanu mai are și firmele Eco Distribution SRL, Eco Horticultura SRL, Eco Hortirom SRL, Ro Verde Landscaping SRL, Agrodynamic SRL.

Cel mai recent contract pe care Ion Olteanu l-a semnat cu Primăria Cluj-Napoca este cel pentru realizarea bazei sportive La Terenuri din cartierul Mănăștur, investiție în valoare de 5,5 milioane euro. Licitația pentru acest proiect a câștigat-o cu firma Ro Verde Landscaping.

Patronul grupului de firme Eco Horticultura – Ro-Verde Landscaping SRL – Garden Center Grup, Ion Olteanu, este cunoscut în mass-media ca fiind “părintele spațiilor verzi din București”, după ce a derulat numeroase contracte cu mai multe primării de sector, dar și cu Administrația Lacuri Parcuri Agrement București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *