De cartier

Locuitorii din Borhanci, nevoiți să mai aștepte până la extinderea sensului giratoriu. Emil Boc: „O structură majoră de lărgire, conform proiectului care vine din Centura Metropolitană”

Nu doar AquaPark-ul promis clujenilor de administrația locală încă din 2012 este blocat din cauza Centurii Metropolitane. Mai toate proiectele de anvergură, precum extinderea sensului giratoriu din Borhanci sunt condiționate de proiectul realizării Centurii Metropolitane. Cum centura lui Boc, fie ea și Metropolitană joi-la-vară (zidul de susținere a Centurii de Diamant s-a surpat deja), va necesita analize, expertize și studii geotehnice, localnicii din Gheorgheni, mai exact cei din Borhanci, mai au de așteptat cât încă un mandat-două până la extinderea – „lărgirea” – sensului giratoriu din Borhanci, intersecție cu Brâncuși-Fagului-Romul Ladea. 

CITEȘTE ȘI: Aquapark pentru clujeni: Un proiect promis în urmă cu 8 ani de zile, blocat de Centura Metropolitană

Din trecutul electoral recent, locuitorii din Borhanci știu că zona în care și-au ridicat case prin credite luate pe viață, chiar dacă lipsită de utilități, va deveni un HUB Educațional. 

Dar nu știu când va fi extins nici sensul giratoriu, nici strada Constantin Brâncuși, artera care leagă Borhanciul medieval de centrul european al Clujului. 

Nici „realizarea” deputatului PNL-ist Sorin Moldovan, extrem de activ pe canalele de televiziune, prin care a obținut trecerea unui teren al USAMV în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, demers legislativ la care au luat parte, de fapt, toți parlamentarii clujeni din legislatura anterioară, nu folosește la nimic. 

Odată terenul ajuns în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, extinderea arterei Brâncuși și, implicit, a sensului giratoriu din Borhanci, au fost puse pe hold.

Administrația PNL-istă locală a condiționat acest proiect de realizarea Centurii Metropolitane. 

Până anul trecut, tergiversarea extinderii Brâncuși-Borhanci era pusă în seama Guvernului anterior. 
Din 2021 începând, extinderea – cu terenul USAMV trecut în curtea Primăriei – a fost condiționată de Centura Metropolitană. 

Întrebat în cadrul unei intervenții la un post de radio local în privința aplicării unor soluții temporare pentru descongestionarea traficului din zona Borhanci-Brâncuși-Romul Ladea-Fagului, primarul Emil Boc a confirmat că proiectul trebuie făcut ca la carte, iar în urma analizei specialiștilor, realizarea extinderii poate fi făcută numai în conformitate cu proiectul Centurii Metropolitane:

Până la finalizarea a ceea ce înseamnă lucrarea cea mare, cu legarea de centură, nu s-ar putea amenaja acolo un sens giratoriu provizoriu, pentru fluidizarea traficului? – a fost intervenția moderatorului, care a făcut publică astfel întrebarea unui clujean. 

„Nu. 

 Nu ne-au dat avizul cei de la Serviciul Circulație, pentru că nu prezintă siguranță într-o intersecție atât de complicată și vitală cum este aceea”, a replicat primarul Emil Boc. 

Cu acest prilej, edilul a confirmat complexitatea proiectului de extindere a sensului giratoriu: în funcție de un alt proiect de anvergură – realizarea Centurii Metropolitane.

„Este o intersecție care nu e așa, una la două străzi care sunt în cruce. 

De acolo nu ne-au avizat decât o structură majoră de lărgire, de extindere, conform proiectului acesta care vine din Centura Metropolitană.   

O s-o rediscutăm în Comisia de Circulație, dacă specialiștii vor fi de acord.

Dar la prima analiză răspunsul a fost, a fost nu. 

Dar voi lua ideea s-o duc mai departe”, a punctat Emil Boc. 

CITEȘTE ȘI: BORHANCI. Când se va apuca Primăria de marea extindere a străzii?

Despre ne-norocul localnicilor din zona Borhanciului nu vă mai spunem nimic: durează deja de prea mulți ani. 

Oricum ar fi, din momentul în care terenul a intrat în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, nu mai este loc de scuze.  

Când vor avea și clujenii din Borhanci parte de o stradă supralărgită, astfel încât să poată fi practicabilă, cu suficiente benzi de circulație, cu trotuare moderne și alte utilități absolut necesare?

Asupra acestui proiect Primăria ezită să se pronunțe, condiționând realizarea unui proiect de un altul, mai fantasmagoric decât primul. 

Deși, dacă luăm în considerare că anul electoral a trecut, cel mai probabil că strada Borhanci va fi mega extinsă cu niscaiva promisiuni în următoarele campanii electorale.

Chiar dacă nu știu când vor avea parte de o stradă cu profil european, localnicii din Borhanci știu că zona cu blocuri-dormitor se va transforma într-un HUB educațional.

În viitorul electoral. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *