Pe Liviu Mircea, cercetatorul amabil si pasionat de la Observatorul Astronomic, il cunosc toti cei care au trecut pragul batranei institutii de pe strada Ciresilor. Sunt deja sapte ani de cand cel putin o data pe saptamana dezvaluie tainele Universului curiosilor vizitatori. Studiaza cerul de 22 de ani, cand s-a angajat la Observator. Nu se vede facand altceva, pasiunea pentru tainele cerului il captiveaza.
“Totul a inceput cu pasiunea pentru fizica in general, de pe bancile gimnaziului, iar apoi s-a transformat intr-o pasiune pentru astronomie, pentru observarea cerului si patrunderea tainelor sale”, povesteste el, in stilul calm si placut cu care si-a obisnuit si audienta de vineri seara.
Initial a facut Politehnica, apoi a decis sa se intoarca la prima dragoste: fizica.
“Perspectiva de a fi profesor m-a indepartat de fizica, dar dupa aceea, vazand ca intra industria pe o panta descendenta am spus totusi sa imi urmez pasiunea pe care am avut-o de copil. Am terminat fizica in ’90 si am activat un an ca profesor la Colegiul Tehnic Augustin Maior. Dupa aceea, in ’92, s-au scos ceva posturi la concurs si am intrat la Observator pe post de asistent de cercetare si apoi cercetator”, spune el.
Din 2007, la propunerea directorului Ferenc Szenkovits, Observatorul si-a deschis portile catre public. In fiecare vineri, sau daca programul studentilor o permite si in alte zile, curiosii sunt asteptati in cupolele Observatorului. Liviu Mircea este cel care se ocupa de aceasta activitate inca de atunci. Spune ca nu avea cum sa refuze, era cel mai proaspat angajat, dar se vede ca ii face placere. Intrebarile tot mai multe si tot mai pertinente ale publicului ii antreneaza mintea, e mereu la curent cu noutatile. Recunoaste ca au fost si intrebari la care nu a putut raspunde pe loc.
“Nivelul de informare a publicului este in continua crestere si de asta am ramas surprins, chiar si la clase foarte mici, la clasa zero la ce nivel au ajuns si ce fel de intrebari pun. Uneori raman pur si simplu impresionat placut de cat de informati sunt”, recunoaste cercetatorul.
Cel mai des este intrebat, insa, despre existenta vietii extraterestre.
“Raspunsul meu general este ca pe o raza de 50 de ani lumina in jurul sistemului solar viata umanoida si fiinte inteligente nu exista, fiindca cel putin de cand dateaza era spatiala trebuia sa fim contactati si puteam fi contactati. Asta spune multe despre imensitatea spatiului si distantele mari care ne separa. Posibil sa nu fim noi unici in Univers, s-ar putea sa fim izolati prin distanta de “lumea buna” pentru ca am cazut in pacatul stramosesc. E greu de dat un raspuns, cu o logica simpla, pe o raza de 50 de ani lumina, cum va spuneam, inteligenta umanoida nu este. Dincolo este posibil. Cea mai apropiata stea e la trei ani si ceva, iar in sistemul solar clar nu avem extraterestri”, arata Liviu Mircea.
In general programul este de la 8 la 4, dar daca sunt activitati cu publicul sau activitati observationale din planul de cercetare, atunci o zi de lucru se poate incheia si pe la 2-3 noaptea sau chiar in dimineata urmatoare.
“Imi place ca nu este o activitate monotona, nu este o activitate de rutina si frumusetea activitatii. Intr-adevar observarea cerului te apropie de infinit asa, si de speculatiile acestea transcendente mai mult. Dorinta de a patrunde un domeniu atat de vast cum este universul cred ca m-a atras cel mai mult. Si dorinta de a cunoaste cat mai mult din vastitatea asta. Si frumusetea ei si limbajul acesta al fizicii implementate in astronomie, al matematicii, sunt lucruri frumoase, provocatoare, deosebite”, mai spune cercetatorul.
A avut parte de evenimente astronomice care nu se vor mai repeta in aceasta viata, precum trecerea planetei Mercur pe discul Soarelui. Este un eveniment care va mai avea loc in 2114. Urmatorul fenomen interesant va fi eclisa partiala de soare din 20 martie 2015.
Interesant este ca cercetatorul este adeptul teoriei creationiste, adaptate in felul propriu.
“Universul a fost creat, eu merg pe varianta creationista, in sensul ca exista un Creator si o evolutie controlata. A existat o evolutie, indiscutabil, dar o evolutie controlata de creator. Au necesitat un anumit timp acele sapte zile biblice. Imensitatea si frumusetea aceasta a Universului merita orice efort. Chiar si de pe pozitii de amatori merita o inclinare aparte acest domeniu, pentru ca niciun efort pentru om nu este prea greu sau prea inaccesibil ca sa se apropie de Creator. Nu sunt un mare crestin, sunt un pacatos ordinar, dar cel putin la inceput am urmarit si chestia asta, sa accesez si din punct de vedere mistic zona asta atat de rationala, atat de rigida, a stiintelor exacte”, a subliniat Liviu Mircea.