General

Ligia Deca vrea să stopeze frauda examenelor cu dispozitive de bruiaj, interzise în UE

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a gândit la o metodă de a opri fraudarea examenelor și a lansat ideea în spațiul public. Ministrul ar fi vrut să implice sistemele de bruiaj în sălile în care se desfășurau examenele, iar aceasta să fie propunerea pentru viitor. Țeapă, sunt interzise în Uniunea Europeană!

Aparatura de bruiaj, inclusiv în sălile de clasă, este interzisă atât în Uniunea Europeană, cât și în SUA: potrivit Comisiei Federale pentru Comunicații, „utilizarea unui aparat de bruiaj telefonic, de blocare GPS sau orice alt aparat de bruiaj al semnalelor, menit să blocheze, bruieze sau să interfereze cu comunicațiile radio autorizate reprezintă o încălcare a legislației federale. Nu există excepții pentru utilizarea în cadrul unei companii, al clasei, al unei locuințe sau al unui vehicul. (…).”, scrie EduPedu.ro.

Potrivit aceleiași surse citate, ANCOM (n.r. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) a comunicat de ce aceste dispozitive sunt ilegale și nu pot fi folosite. La folosirea unui aparat de bruiaj, serviciile de telefonie mobilă pot să fie afectate, la fel și accesul la serviciile de urgență. „Jammerele pot avea efectul apariţiei unui număr mare de zone unde (i) nu se mai poate asigura acoperirea cu servicii de telefonie mobilă, având în același timp ca efect reducerea calităţii acestor servicii, şi (ii) intervine imposibilitatea accesului la serviciile de urgenţă, conducând în final la neîndeplinirea obligaţiilor legale pe care operatorii de reţele mobile le au, conform licenţelor de utilizare a spectrului, în ce priveşte acoperirea garantată.”

„Cred că putem îmbunătăți lucrurile, iar pentru partea de siguranță voi discuta și eu cu colegii noștri din instituțiile care se ocupă de securitate informatică, dar și, în general, de securitatea proceselor publice, pentru a vedea dacă putem apela la anumite elemente de progres tehnologic. Mai pe șleau spus, poate că anumite tipuri de dispozitive de bruiere ar fi o soluție, însă cred că și o informare mult mai bună și poate mai din timp vizavi de ce ar putea constitui abatere de la regulile de desfășurare ale examenului să ajute să avem mai puține astfel de situații în viitor”, declara Deca, în urmă cu o săptămână, la Radio România Actualități.

În timpul unei probe de Bacalaureat de anul acesta, subiectele au fost fotografiate și publicate în mediul online înainte de a se ieși din sălile de examinare, cu ajutorul unei camere video montate în locul unui nasture.

„În astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații. Însă, așa cu spuneam, în fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice. Deci nu a fost afectată integritatea evaluării naționale sau a examenului de Bacalaureat. Însă, și acolo unde ele au ieșit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educației am realizat anchete și s-au luat măsuri”, spus ministrul.