In vizor

Licitație de 19,5 milioane de euro pentru salubrizarea din Cluj-Napoca

Scris de 262

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru delegarea serviciului de saubrizare stradală și dezăpezire în sectorul I al Municipiului Cluj-Napoca. Este vorba de sectorul deservit în acest moment de Rosal. Primăria mai face o încercare să adjudece licitația pentru acest sector, după ce serviciul de salubrizare pentru sectorul II a fost adjudecat de Brantner.

Licitația vizează sectorul de vest care cuprinde cartierele: Mănăștur, Zorilor, Plopilor, Dâmbul Rotund, Gruia, Grigorescu și parțial zona centrală. Sectoru I cuprinde 350 de străzi precum și trotuarele aferente acestora.

Timp de opt ani, în perioada 2005-2013. Rosal a avut contract de concesiune a serviciilor de salubritate și deszăpezire iar de atunci, Rosal prestează acestea servicii în baza unui acord cadru. Timp de șapte ani Primăria a încercat să organizeze o licitație, dar abia în 2016 a reușit să adjudece sectorul II.

Contractul va fi pe o perioadă de cinci ani.

Valoarea contractului este de 91.715.029.46 lei, respectiv 19,5 milioane de euro. Datorită acestei valori foarte mari, interesul pentru această licitație este foarte ridicat. Pentru prima dată după 15 ani o altă firmă de salubrizare ar putea să adune gunoaiele din oraș, mai ales că Rosal pare tot mai depășită de această sarcină, iar RADP i-a solicitat insolvența. Nu este exclus ca și RADP să participe la această licitație, mai ales după ce a primit și contractul pentru finalizarea Centrului Integratv de Management al Deșeurilor. 

Câștigătorul licitației va trebui să asigure măturat mecanizat carosabil și trotuare, măturat manual carosabil și trotuare, spălat trotuar și carosabil, stropitul carosabilului, întreținerea curățeniei, curățat manual rigole, curățat ocazional afișe, graffiti, vopsele, uleiuri sau altele.

În ceea ce privește deszăpezirea, prestatorul va trebui să asigure curățat manual zăpadă și gheață, încărcat și transportat zăpadă și gheață, pluguit, combaterea poleiului, curățarea de zăpadă și gheață a gurilor de scurgere.

Rosal și Brantner se ocupă de deșeuri și de deszăpezire din 2005

Începând cu data de 14 10 2005 serviciul a fost prestat de către Primăria Cluj-Napoca cu SC Rosal Grup SA pentru sector 1 și cu SC Brantner Servicii Ecologice SA pentru sector 2.

Perioada de concesionare a serviciilor de salubrizare/deszăpezire a fost stabilită inițial pentru o perioadă de 8 ani, după care a tot fost prelungită la nesfârșit prin intermediul procedurilor de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț.

”Deoarece trebuiau luate măsuri urgente pentru asigurarea continuității prestării serviciului, s-a aplicat metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, potrivit referatului de specialitate.

Boc ”încearcă” din 2013 să organizeze o licitație pentru serviciile de salubritate

În 2005, Primăria Cluj-Napoca a delegat serviciul de salubrizare stradală şi deszăpezire prin concesiune, în urma unei licitaţii deschise. Până în 2013, Rosal s-a ocupat de lotul I și Brantner Veres de lotul II.

În 2013, după expirarea contractului, a fost organiată prima licitaţie pentru desemnarea altor firme pentru următorii opt ani, dar au apărut contestații și procese în instanță așa că în perioada 2013 – 2016 au fost organizate trei licitaţii. Nici una din aceste licitații nu a desemnat vreun câștigător. În tot acel timp, Rosal și Brantner și-au continuat activitatea pe baza unor prelungiri de contracte. 

În decembrie 2016, contractul pentru lotul II, valabil până în 2024, a fost atribuit firmei Brantner. Lotul I a mers mai departe tot în sarcina Rosal, pe baza unor prelungiri de contracte aprobate periodic. În ianuarie 2018, a fost atribuit și contractul cu Rosal, prin negociere directă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 16 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 16 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 17 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 18 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 18 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 20 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 21 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 21 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 22 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 24 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE