In vizor

Licitație de 19,5 milioane de euro pentru salubrizarea din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru delegarea serviciului de saubrizare stradală și dezăpezire în sectorul I al Municipiului Cluj-Napoca. Este vorba de sectorul deservit în acest moment de Rosal. Primăria mai face o încercare să adjudece licitația pentru acest sector, după ce serviciul de salubrizare pentru sectorul II a fost adjudecat de Brantner.

Licitația vizează sectorul de vest care cuprinde cartierele: Mănăștur, Zorilor, Plopilor, Dâmbul Rotund, Gruia, Grigorescu și parțial zona centrală. Sectoru I cuprinde 350 de străzi precum și trotuarele aferente acestora.

Timp de opt ani, în perioada 2005-2013. Rosal a avut contract de concesiune a serviciilor de salubritate și deszăpezire iar de atunci, Rosal prestează acestea servicii în baza unui acord cadru. Timp de șapte ani Primăria a încercat să organizeze o licitație, dar abia în 2016 a reușit să adjudece sectorul II.

Contractul va fi pe o perioadă de cinci ani.

Valoarea contractului este de 91.715.029.46 lei, respectiv 19,5 milioane de euro. Datorită acestei valori foarte mari, interesul pentru această licitație este foarte ridicat. Pentru prima dată după 15 ani o altă firmă de salubrizare ar putea să adune gunoaiele din oraș, mai ales că Rosal pare tot mai depășită de această sarcină, iar RADP i-a solicitat insolvența. Nu este exclus ca și RADP să participe la această licitație, mai ales după ce a primit și contractul pentru finalizarea Centrului Integratv de Management al Deșeurilor. 

Câștigătorul licitației va trebui să asigure măturat mecanizat carosabil și trotuare, măturat manual carosabil și trotuare, spălat trotuar și carosabil, stropitul carosabilului, întreținerea curățeniei, curățat manual rigole, curățat ocazional afișe, graffiti, vopsele, uleiuri sau altele.

În ceea ce privește deszăpezirea, prestatorul va trebui să asigure curățat manual zăpadă și gheață, încărcat și transportat zăpadă și gheață, pluguit, combaterea poleiului, curățarea de zăpadă și gheață a gurilor de scurgere.

Rosal și Brantner se ocupă de deșeuri și de deszăpezire din 2005

Începând cu data de 14 10 2005 serviciul a fost prestat de către Primăria Cluj-Napoca cu SC Rosal Grup SA pentru sector 1 și cu SC Brantner Servicii Ecologice SA pentru sector 2.

Perioada de concesionare a serviciilor de salubrizare/deszăpezire a fost stabilită inițial pentru o perioadă de 8 ani, după care a tot fost prelungită la nesfârșit prin intermediul procedurilor de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț.

”Deoarece trebuiau luate măsuri urgente pentru asigurarea continuității prestării serviciului, s-a aplicat metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, potrivit referatului de specialitate.

Boc ”încearcă” din 2013 să organizeze o licitație pentru serviciile de salubritate

În 2005, Primăria Cluj-Napoca a delegat serviciul de salubrizare stradală şi deszăpezire prin concesiune, în urma unei licitaţii deschise. Până în 2013, Rosal s-a ocupat de lotul I și Brantner Veres de lotul II.

În 2013, după expirarea contractului, a fost organiată prima licitaţie pentru desemnarea altor firme pentru următorii opt ani, dar au apărut contestații și procese în instanță așa că în perioada 2013 – 2016 au fost organizate trei licitaţii. Nici una din aceste licitații nu a desemnat vreun câștigător. În tot acel timp, Rosal și Brantner și-au continuat activitatea pe baza unor prelungiri de contracte. 

În decembrie 2016, contractul pentru lotul II, valabil până în 2024, a fost atribuit firmei Brantner. Lotul I a mers mai departe tot în sarcina Rosal, pe baza unor prelungiri de contracte aprobate periodic. În ianuarie 2018, a fost atribuit și contractul cu Rosal, prin negociere directă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *