Anchete

MApN cumpără bombe de la ROMARM. Vezi care sunt pilele politicului în Consiliul de Administrație din fabrica de armament a Statului Român

Scris de 2348

 

Ministerul Apărării Naționale a semnat în urmă cu doi ani un acord-cadru cu Compania Națională ROMARM SA, în valoare de 95 de milioane de lei, pentru furnizarea treptată de bombe. Zilele acestea, în cadrul licitației atribuită încă din 2020 s-a mai făcut o comandă în valoare de 2.147.002 lei, MApN având nevoie de Bombe cu iluminare, cu calibru de 82 de mm și 100 de mm.
Dotarea unităților militare cu bombe face parte din planul NATO referitor la pregătirea armatei române. Cea mai recentă comandă a fost plasată pe data de 9 martie, MApN solicitând bombe în valoare de aproximativ 450 de mii de euro.

COMENZILE DIN ACORDUL CADRU:
Data / Valoare
10 august 2020, Contract subsecvent nr 1/2020 la AC 18/1/041-M/2020, 15.155.600 RON
30 octombrie 2020, Contract subsecvent nr 2 la AC 18/1/041-M, 4.334.000 RON
16 iunie 2021, Contract subsecvent nr 3 la AC 18/1041-M/2021, 9.536.775 RON
29 decembrie 2021, Contract subsecvent nr 4 la AC 18/1041-M/2021, 20.061.271 RON
9 martie 2022, Contract subsecvent nr 5/2022 la AC 18/1041-M/2021, 2.147.002 RON
De la semnarea acordului cadru și până în prezent, în cadrul acestei licitații, MApN a plasat comenzi de bombe în valoare de 10 milioane de euro (51.234.648 lei), acordul cadru fiind în continuare valabil până în cuantumul menționat mai sus.
În urmă cu două luni, Liviu Alexa a publicat pe StricSecret o anchetă (link) despre cât de bine dotată este armata română și ce rol politic joacă ROMARM, compania dețunută de Statul Român, care în prezent funcționează în pierderi mari. Tot în ancheta respectivă veți găsi și detalii despre salariile angajaților de la ROMARM care au organizat proteste la începutul acestui an, dar și informații despre declinul companiei.

Cine sunt cei care administrează ROMARM?

După cum spuneam anterior, acționar cu drepturi depline în ROMARM este Statul Român. Însă COMPANIA NAȚIONALĂ ROMARM SA este administrată de către cinci persoane, numite în perioada în care Florin Cîțu a fost premier: Nastase Vlad, Simu Iulian Cristian, Stan Mihail Dan, Bahrim Carmen și Merfea Bogdan. Ce au în comun cei cinci? Politică? Istoric în domeniul bancar? Haideți să vedem împreună.

Vlad Nastase și-a început cariera în Realitatea TV, unde s-a ocupat de Arhiva Multimedia până în 2002. De acolo a avansat pe funcția de producător la aceeași televiziune, iar prin 2006 a devenit director general la TeleShop 24 (un canal TV de teleshopping). Culmea, de acolo a plecat pe funcția de consilier juridic la Rosal Group, compania de salubritate fondată de Silviu Prigoană, unde a rămas aproape un an de zile. Următorul an l-a lucrat în compania lui Prigoană Jr. – Metropolitan Media, tot pe funcția de consilier juridic, ca mai apoi să se angajeze la un importator & distribuitori de vinuri. În perioada 2008-2015, Nastase a avut o ascensiune profesională în cadrul Băncii Comerciale Române, ajungând din Direcția Juridică pe funcția de vicepreședinte de Risc al BCR, director administrare RISC, membru în Comitetul Executiv Suport Colect (parte a Grupului BCR) și în cele din urmă șef de departament pe Recuperare Regională. Nastase pleacă din bancă și devine Director General la Concilium Consulting – o companie de consultanță pentru corporative. În ultimii ani, Vlad Nastase a ocupat funcții în consiliile de administrație ale ROMARM și TMK Artrom (companie care vinde țevi de oțel).

Iulian Cristian Simu are un CV mai scurt, cu locuri de muncă mai de lungă durată, însă la fel ca în cazul lui Nastase, domeniile de activitate sunt diferite. Simu a terminat Facultate de Construcții de Mașini la Cluj-Napoca, iar în perioada 1988 – 2005 a lucrat în Uzina Mecanică de la Cugir. În 2005 intră în Instituția Prefectului Alba pe funcția de șef al Oficiului Prefectural Cugir, iar cinci ani mai târziu se mută la Evidența Populației. În 2010, inginerul în mecanică ajunge manager la Spitalul Orășenesc din Cugir, de unde se întoarce după trei ani în Uzina Mecanică. Iulian Cristian Simu este în prezent secretar de stat în Ministerul Economiei, fiind numit de politic în Consiliul de Administrație al ROMARM.

Mihail-Dan Stan este expert în rezoluție bancară și standarde financiare internaționale (ACCA, CAFR, CECAR), membru în consiliul director al ACCA România. Și-a început cariera la PricewaterhouseCoopers ca auditor, iar ulterior a intrat în grupul Rompetrol pe funcția de analist financiar. În perioada 2004 – 2008 a lucrat pentru Banca Comercială Română de unde a plecat la UniCredit Bank unde a rămas timp de nouă ani.

Carmen Bahrim vine din domeniul asigurărilor, având mai multe apariții în media pentru activitatea pe care a avut-o în compania francezilor de la BNP Paribas. În prezent, Carmen Bahrim este asociată în BlockChain Business Consulting (Argeș) și One Million Years BC (BrAȘOV), însă cifrele economice din cele două societăți arată eu eșec total:

Bahrim a foast numită în CA-ul ROMARM SA anul trecut, iar îndemnizația pe care aceasta o primeste este de 6.454 lei, potrivit Hotărârii AGA 67/07.08.2018.

Bogdan Merfea este cel de-al cincilea administrator al ROMARM SA, fiind de profesie inginer mecanic. Ulterior, Merfea s-a specializat în administrarea afacerilor, iar în 2009 a fost numit director general la Patria Credit. Înainte de Patria Credit, Merfea a trecut prin sucursala băncii Raiffeisen de la Brașov și a ajuns la un moment dat să se ocupe de subsidiara din Kosovo.

Numirile celor cinci persoane mai sus menționate în CA-ul ROMARM SA au fost făcute în aprilie 2021, în perioada Guvernului Cîțu. Aceștia trebuiau să aibă mandate pe o durată de 4 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru alte două luni, însă 11 luni mai târziu, componența CA-ului a rămas neschimbată.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 mins Din oras
  Clujul ECO: La 3 ani de când a devenit obligatorie, colectarea deșeurilor pe fracții a ajuns la cca 15%. «La nivel național, procentele sunt cam aceleași», se justifică autoritățile
 • Acum 6 mins Jos palaria
  Președintele Ungariei aleargă prin Parcul Central din Cluj-Napoca
 • Acum 7 mins Din oras
  Cât mai rezistă rampa temporară de gunoi a orașului? Ce planuri are Primăria cu deșeurile de la Pata Rât
 • Acum 1 hour Justitie
  CÂND JUDECĂTORUL E PREOCUPAT DE CAMPANIA ELECTORALĂ PENTRU CSM, delerul de etnobotanice rămâne liber pe străzile Clujului
 • Acum 2 hours Din oras
  Nicolae Ciucă, “Aaaăăă…. Ăăaaă..”, la Cluj: “Acolo unde sunt administraţii liberale, lucrurile se mişcă altfel şi sunt orientate spre dezvoltare, inovare, cercetare şi modernizare. Am să cer licenţă pentru export, o să fiu un promotor al Clujului, dacă îmi daţi voie!”
 • Acum 19 hours Afacerea zilei
  Rottaprint Apahida, prima tipografie flexografică din România, a avut anul trecut profit de peste o jumătate de milion de euro
 • Acum 20 hours De cartier
  Viceprimarul Dan Tarcea despre Baza Sportivă La Terenuri: “Așa cum arată acum lucrările de acolo și ritmul de lucru de acum suntem optimiști și credem că vor fi realizate”
 • Acum 21 hours De cartier
  În orașul cu „cea mai bună calitate a vieții”, cel mai mare cartier mustește de gunoaie și noroaie
 • Acum 21 hours De cartier
  Clujenii cer semaforizarea intersecției din Borhanci, autoritățile se mai gândesc: «Este o situație extrem-extrem de aglomerată acolo… Opțiunea este dată la specialiști, să ne spună»
 • Acum 22 hours Rautacisme
  Lucrări publice cu viață scurtă, dar de cea mai bună calitate! Dalele noi, mândria Clujului, au crăpat și în jurul BT Arena
 • Acum 22 hours Din oras
  În weekendul ăsta, Festivalul Gastronomic Culinăria îți dă acces la grădina secretă a Restaurantului Da Pino unde vor cânta Grigore Leșe, Luiza Zan și trupa TRIGON
 • Acum 22 hours Din oras
  Lista problemelor descoperite de Primărie la proiectul de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989
 • Acum 22 hours De cartier
  Imagini nerecomandate minorilor – În parkingul Negoiu, din fundul Mănășturului, vandalii mânjesc pereții nestingheriți de Poliția Locală
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE