Politica

Într-o analiză internă a PSD, se arată că schema de ajutor pentru facturi propusă de ministrul Popescu va costa aproape 40 de miliarde de lei: „Este o suveică cu povară masivă pe buget și pe populație”

PSD critică, într-o analiză internă, schema pentru facturi pregătită pentru 1 aprilie de către Ministerul Energiei condus de liberalul Virgil Popescu, spunând că va costa bugetul de stat 40 de miliarde de lei, arată un document obținut de Economedia. Potrivit social-democraților, măsurile vor consolida stimulentul de a crește speculativ prețul la energie și vor funcționa ca o schemă piramidală.

„Schema propusă de ministrul Virgil Popescu este o suveică cu povară masivă pe buget și pe populația care nu beneficiază de ea (nu se încadrează în plafoane); Este un sistem de tip CARITAS în care populația și statul pierd, în timp ce actorii din piața de energie câștigă enorm pe baza unor prețuri speculative”, arată analiza social-democraților.

PSD estimează că acest mecanism va costa bugetul de stat aproximativ 5 miliarde de lei lunar, în total aproape 40 de miliarde de lei. Social-democrații îl acuză pe ministrul Virgil Popescu că nu a calculat niciun fel de impact în ordonanță, pentru a vedea dacă impozitele acoperă necesarul pentru a susține această schemă.

Ei mai susțin că nu există absolut nimic structural pentru stoparea speculei. „Neintervenindu-se în mecanismul speculativ al formării prețului, toată povara se va transfera pe buget și pe cei care nu beneficiază de schemă”, afirmă social-democrații.

Potrivit PSD, acest circuit impozitare / taxare – subvenționare / decontare se va destrăma la un moment dat, nelăsând nimic în urmă – investiții, capacități noi de producție etc.

În plus, mecanismul românesc va cere să se garanteze stocuri de gaze de doar 30%, în timp ce Uniunea Europeană vorbește de înmagazinare de 90% în depozite până în septembrie, spun social-democrații.

Ei mai spun că UE vobește de plafonarea / reglementarea prețurilor, dar aceste noțiuni nu se regăsesc absolut deloc în acest OUG pregătit de ministrul Energiei.

Social-democrații mai acuză liberalii că au modificat plafonul de supraimpozitare a companiilor de la 450 lei/MWh la 300 lei/MWh, în contextul în care discuțiile au fost agreate diferit în coaliție.

Ei mai susțin că perioada de sprijin pentru gaze este redusă doar la iarna noiembrie – martie, deși pe timpul verii se consumă gaze pentru apa caldă menajeră. „Spălatul cu apa caldă va deveni foarte scump în timpul verii”, spun ei.

PSD mai acuză că mecanismul gândit inițial ca o schemă de compensare și plafonare pe termen scurt se transformă într-un mecanism complicat de plafonare greu de aplicat și gândit pe termen de 1 an. „Aplicăm deci pe un an ceva ce a stat 3 zile în consultare publică și 1 zi la coaliție”, subliniază partidul.

Mai mult, social democrații susțin că noțiunea de compensare dispare total: „timp de 5 luni atât consumatorii casnici, cât și administrația publică au implementat o schemă devenită acum inutilă – au fost achiziționate soft-uri și au fost specializați oameni – se vor efectua controale de către Curtea de Conturi și de la alte autorități pe un mecanism ce a fost abandonat”.

În concluzie, PSD acuză că acest mecanism este doar o schemă piramidală, deoarece stimulentul de a crește speculativ prețul este consolidat. Potrivit social-democraților, efectele vor fi destructurarea clasei de mijloc, criză bugetară, scăderea competitivității economiei.