In vizor

Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Cică ”n-a furat, n-a dat în cap”, ”sistemul online este de vină”. ”Băbăiete”, după ce că minți ca o servitoare de la o zi la alta, ai încălcat grosolan legea. Tișe, așteptăm să-i soliciți DEMISIA și să ANULEZI numirea TRUCATĂ!

Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Iancu Gheorghe nici n-a anunțat în ședință că se abține de la vot și a mai și votat proiectul în care fiul său era numit în Consiliul de Administrație al Agro Transilvania. El a anunțat, după ce și-a exprimat votul, că din greșeală a votat. Acum, Iancu Gheorghe dă vina pe sistemul online al ședințelor, menținut de Alin Tișe la nivel instituțional timp de mai bine de de doi ani.

  • Totul s-a întâmplat în urmă cu un an, atunci când ședințele forului administrativ județean clujean se desfășurau încă în format online, din cauza pandemiei de COVID. La acea vreme, Consiliul Județean Cluj a aprobat o hotărâre privind exercitarea calității de autoritate publică tutelară/acționar pentru consiliul de administrație al unor întreprinderi publice aflate în subordine.
  • ADICĂ A TRECUT UN AN ȘI NIMENI DIN CJ CLUJ N-A CONSTATAT STAREA DE ICOMPATIBILITATE? Fain la stat pe dolce far niente, nu?

Numai că, ipochimenul nu este la priam abatere de ”incompatibilitate” să se dea ”nevinovat”, ”nici usturoi n-a mâncat”. În anul 2012, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, după ce firma pe care o deține consilierul a vândut Consiliului Judeţean Cluj nisip în valoare de 4.800 de lei.

Adică este RECIDIVIST!

La data de 31 martie 2022, Consiliul Județean Cluj a aprobat o hotărâre privind exercitarea calității de autoritate publică tutelară/acționar pentru consiliul de administrație al unor întreprinderi publice aflate sub autoritatea forului județean. Unul dintre punctele hotărârii viza propunerea şi desemnarea lui George Iancu, fiul consilierului județean Gheorghe Iancu, în calitate de administrator neexecutiv în Consiliului de administrație al Centrului Agro Transilvania Cluj S.A., pentru un mandat de 4 ani.  Prevederile legale reglementează clar faptul că forul județean are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a evita apariţia unor situaţii de natură să determine existenţa unui conflict de interese, lucru care însă nu s-a întâmplat și în cazul lui Gheorghe Iancu.

Potrivit procesului verbal încheiat încheiat cu ocazia desfăşurării şedinţei, consilierilor județeni li s-a pus în vedere că în cazul unor situații de conflicte de interese, trebuie să anunțe la început, pentru a fi consemnate, iar  persoanele care se află în această situație sunt obligate să se abţină de la participarea la adoptarea proiectelor de hotărâri în cauză, respectiv aceștia nu mai sunt luați în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârilor respective. Cu toate acestea, Gheorghe Iancu a tăcut mâlc și a votat proiectul, contribuind la numirea fiului său, pentru un mandat de 4 ani, în Consiliul de administrație a Centrului Agro Transilvania. Potrivit hotărârii, calitatea de administrator neexecutiv îi aduce lui George Iancu o indemnizaţie lunară fixă în sumă netă de 2.000 lei, la care se adaugă un bonus procentual care se stabilește anual, în funcţie de nivelul de realizare a obiectivelor cuprinse în planul de administrare şi de gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari. Existența unui conflict de interese este extrem de clară. Consilierul județean Gheorghe Iancu a contribuit la numirea fiului său în funcția de administrator neexecutiv în Consiliul de administrație al unei structuri aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj.

”Sconcsilierul” județean își revizuiește declarațiile date gazetarilor de la una la cealaltă

Contactat în 28 mai, de reporterii Gazeta de Cluj, consilierul județean Gheorghe Iancu a recunoscut că ar putea fi vorba despre un conflict de interese după ce a votat hotărârea prin care fiul acestuia, George Iancu, a fost numit în funcția de administrator neexecutiv în Consiliul de administrație al Centrului Agro Transilvania Cluj S.A., pentru un mandat de 4 ani. Iancu susține că nu și-a dat seama că ar putea fi ceva în neregulă în momentul votului, însă ne-a promis că pe viitor va fi mult mai atent.

”Aveți dreptate. Pe urmă am realizat și eu cum stau lucrurile, dar la acel moment nu mi-am dat seama. Mai avem un proiect cu Centrul Agro și o să mă abțin de la vot. O să încerc să fiu atent de acum înainte la aceste detalii. Nu vreau să mai comentez.”, a declarat Gheorghe Iancu pentru Gazeta de Cluj.

Dar pentru Actual de Cluj, în 30 mai (la două zile distanță), Iancu își revizuiește declarația și susține că, deși știa despre proiectul de hotărâre care-l viza pe fiul său, a întâmpinat probleme cu ”logarea la sistemul Consiliului Județean”, pentru a participa la ședința forului administrativ. Pentru că a intrat cu întârziere în ședință, n-a mai apucat să anunțe că urmează să se abțină de la vot.

”E vorba de o ședință care s-a derulat online. N-am putut să mă loghez imediat, că au fost ceva probleme tehnice, și cum am intrat în ședință cu întârziere n-am mai anunțat că urmează să mă abțin la vot. Am crezut că este suficient dacă nu votez proiectul  când îi vine rândul, dar se pare că n-a fost suficient pentru că trebuia să și anunț”, a spus Gheorghe Iancu, subliniind că totuși, nu consideră că e așa mare problemă: ”Asta e, n-am furat, n-am dat în cap la nimeni. Vedem ce-a fi”.

Ia comparați cele două declarații și vedeți cum minte ”sconcsilierul” PNl ca o servitoare. De la ”pe urmă a relizat cum stau lucrurile și promisiunea că ”nu o să mai facă”, la ”întâmpinat probleme cu logarea și n-am mai apucat să anunț”, la minciuna că nu a votat. Deși celor de la Gazeta nu le-a negat că nu a votat, ci că nu va mai vota la alt proiect de la Agro Transilvania!

Și, cică, ”nu e așa mare problemă”.

Cum n-a fost ”mare problemă” nici situația din anul 2012, când a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. Gheorghe Iancu zice că a plătit pentru ceea ce a făcut, fiind sancționat. Întrebat dacă este de părere că istoria se va repeta și în cazul de față,  consilierul județean, cu sacul numirii plodului în căruța Agro Transilvania, s-a arătat resemnat, spunând că ”se mai întâmplă și greșeli”.

”Atunci a fost o chestie că am dat niște nisip Consiliului Județean Cluj și mi-am dat o sancțiune de 3 ani. Dacă o să fie aceeași situație, asta-i viața. Mergem înainte. Ce să fac? Se mai întâmplă și greșeli.”,  a transmis consilierul județean.

Numai că individul merge din greșeală în greșeală:a uitat” să-și treacă firma în declarații. Posibil să nu-i fi funcționat logarea la lege și prevederile acesteia nici de această dată

Consilierul județean ar putea întâmpina și alte probleme deoarece nu a fost prea atent în momentul în care și-a completat declarațiile de avere și interese. Acesta a ”uitat” să noteze în înscrisurile oficiale că este patronul societății  Gitas Import Export SRL.

Potrivit declarației sale de avere, consilierul județean Gheorghe Iancu deține, alături de soția,  un teren intravilan cu o suprafață de 490 mp în Huedin, două terenuri agricole de peste 32 ha în comuna Mărgău, o casă în Huedin și un apartament în Cluj-Napoca. Funcția de consilier județean îi aduce lui Gheorghe Iancu 9800 de lei pe an, iar calitatea de administrator al societății Raginoasa Transimpex SRL îi asigură un venit anual de 45500 de lei. Soția sa, Cristina Iancu, este contabilul societății, fapt care îi aduce un venit anual de 41000 de lei.

Potrivit legii, ”fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta şi dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni.”

Și de ce am scris că minte ca o servitoare? Pentru că Procesul verbal al ședinței arată că prezența liberalului fusese înregistrată

Din procesul verbal încheiat cu ocazia desfăşurării şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Cluj din data de 31 martie 2022, reiese că prezența la ședință a lui Gheorghe Iancu a fost înregistrată cu mult înainte de anunțarea situațiilor de conflict de interese.

”Pentru a stabili dacă există cvorumul de prezenţă necesar pentru desfăşurarea legală a acestei şedinţe, vă propun să ne înregistrăm prezenţa, prin tastarea butonului “Particip la şedinţă” de pe platforma online de videoconferinţă, după semnalul dat de colegul nostru. Rog să se pregătească procedura de înregistrare a prezenţei.
Se procedează la înregistrarea prezenţei la şedinţă.
Consultând înregistrarea prezenţei la şedinţă, constat că din totalul celor 37 de membri în funcţie care compun Consiliul Judeţean Cluj, sunt prezenţi 35 de membri, fiind îndeplinite prevederile legale pentru buna desfăşurare a lucrărilor şedinţei.
În acest moment absentează dl. Cordoș Alexandru și dl. Andro Marinel.”, arată pocesul verbal.

Și Gheorghe Iancu a votat și Proiectul Ordinii de zi, tot înainte de a se anunța posibilele situații de conflict de interese.

”Se procedează la vot, utilizându-se votul electronic prin intermediul platformei online de videoconferinţă. În urma operaţiunii de votare se înregistrează: 35 de voturi „pentru”, astfel că Proiectul Ordinii de zi a fost aprobat și cuprinde, după renumerotare, un număr de 19 puncte”, arată procesul verbal al ședinței.