Din oras

Liber pentru Parcul Observator: terenul urmează să fie expropriat pentru „cauză de utilitate publică”

Scris de 115

Autoritățile locale urmează să aprobe Planul Urbanistic Zonal prin intermediul unui proiect de hotărâre pentru amenajarea Parcului Observator din cartierul Zorilor pe terenul deținut de Sile Pușcaș cu care Primăria se află în proces. 

„Se aprobă Planul Urbanistic Zonal – amenajare Parc Zorilor, str Observatorului – sud, pentru o suprafață de teren de 1.2095 ha”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat de consilierii locali. 

Prin PUZ se propune schimbarea încadrării funcționale din zonă mixtă în zonă verde – scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat. 

Terenul patronului Florisal, expropriat pentru „cauze de utilitate publică”

Cum motivează autoritățile locale necesitatea amenajării unui parc de mari dimensiuni în cartierul Zorilor:

„Având în vedere importanța activităților în aer liber ca parte integrantă a unui stil de viață sănătos (…), spațiile verzi bine întreținute joacă un rol semnificativ în promovarea sănătății populației urbane, răspunzând nevoilor umane de recreere și petrecere a timpului liber, contribuind la creșterea calității locuirii”, se arată în motivarea deciziei. 

Autoritățile invocă și legislația europeană privind educația, care „încurajează practicarea activităților în aer liber”. 

Iar potrivit Planului Urbanistic General (PUG) în municipiul Cluj-Napoca „există un deficit semnificativ de spații verzi amenajate în raport cu numărul de locuitori (mp/loc), față de cuantumul stabilit prin OUG nr 114/2007 de 26 mp/loc, cu precădere în interiorul cartierelor de locuire colectivă. (…)”

Motivarea alegerii amplasamentului

„Amplasamentul – terenul adiacent laturii sudice a străzii Observator, între supermarket Profi și stația GPL Euroil – a fost ales pentru amenajarea parcului datorită accesibilității foarte bune, atât din punct de vedere al poziției față de arterele de circulație, cât și din punct de vedere al accesibilității cu mijloace de transport în comun (…), datorită factorului de deservire foarte bun și numărul crescut de locuitori deserviți, datorită avantajului poziționării vis a vis de facilitățile urbane cât și datorită faptului că terenul, în ciuda declivității, nu prezintă riscuri naturale (de alunecare) sau antropice”, se arată în motivarea opțiunii autorităților pentru amplasament revedicat prin intermediul instanței de la Sile Pușcarș, proprietarul Florisal și fostul ginere al lui Ucu Rus, bunul prieten al primarului Emil Boc. 

CITEȘTE ȘIProiectul Parcului Observator, pentru care Primăria se judecă cu Sile Pușcaș, aprobat în Comisia de Urbanism. Boc: „Este o reafirmare a direcției generale de dezvoltare a municipiului nostru, una similară cu cea a orașelor europene”

În ianuarie 2021, Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei a aprobat proiectul final al Parcului Observator din cartierul Zorilor, promis de Emil Boc pe terenul deținut de patronul Florisal, Sile Pușcaș, pentru care administrația locală a fost chemată în instanță. 

Municipalitatea este gata să ofere mărunțiș în schimbul unui teren unde Sile Pușcaș intenționa să realizeze un ansamblu imobiliar.  

„Amplasamentul parcului a fost ales dintre mai multe locații studiate, poziția sa din centrul cartierului Zorilor fiind ideală pentru a deservi cât mai mulți locuitori din zonă. Parcul se va desfășura pe o suprafață de peste 1,2 ha și va oferi clujenilor diverse posibilități de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Proiectul prevede amenajarea parcului cu zone dedicate unor categorii diferite de utilizatori. Va fi amenajat un loc de joacă cu dotări moderne, o zonă de recreere pentru seniori, o zonă de fitness în aer liber, vor fi instalate mese de șah și fântâni arteziene. De asemenea, se vor amenaja zone de promenadă și vor exista facilități pentru cicliști.

Amenajarea viitorului parc presupune plantarea a peste 180 de arbori și a peste 240 de arbuști, pe lângă cei existenți deja. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă. Aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului. Sistemul de iluminat LED prevăzut va dispune de sistem de telegestiune”, anunță edilul Emil Boc. 

Terenul nu este însă unul public, ci urmează să fie expropriat de la firma Florisal SA, deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș. Potrivit evaluării, valoarea terenului expropriat ajunge la suma de 10,911,818 lei. 

Realizarea propriu-zisă a Parcului Zorilor este proiectată în viitor. 

Proiectul propune crearea unui parc de cartier care va include loc de joacă pentru copii, zonă de recreere, alei, mobilier urban, zonă fitness, peluză multifuncțională, parcare biciclete și spații verzi. În prezent zona este în plină dezvoltare, iar de aici lipsesc spațiile verzi.

CITEȘTE ȘIPressing în cazul Parcului Zorilor/ Emil Boc: „Și domnul Pușcaș va înțelege că viața orașului trebuie să meargă mai departe… Ce ne deranjează pe noi este această împotrivire fățișă”ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 2 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 3 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 3 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 4 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 5 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 6 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 7 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 8 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 10 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE