In vizor

Levigatul a inundat proprietățile oamenilor. CJ Cluj rămâne în continuare nepăsător

Suprafețele de terenuri aflate în zona levigatului din Pata Rât nu pot fi folosite în scopuri agricole. Cu toate acestea, pentru ele sunt percepute taxe și impozite. Practic, administrația clujeană impozitează posesorii de terenuri agricole din zona de lângă rampa de gunoi, fără a soluționa în vreun fel cauza cetățenilor implicați.  

Aceasta este și situația lui Siotean Ioan, care deține titlu de proprietate pe un teren cu o suprafață de 5755 mp, situat în zona levigatului de la Pata Rât. Este vorba, prin urmare, de un teren intabulat, pentru care Ioan Siotean plătește impozitele aferente. În schimb, promisiunile și amânările vin cu duiumul din partea Consiliului Județean ori a Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu. Până una alta, respectiva suprafață agricolă nu poate fi folosită în nici un scop.  

Astfel, de câteva luni bune (bune de umblat pe drumuri și de bătut de la o ușă la alta), Ioan Siotean este plimbat de la Ana la Caiafa – acesta pare a fi parcursul obligatoriu al oricărui cetățean care este nevoit să intre în contact cu autoritățile din Cluj-Napoca.

Cauza sa nu pare a intra în sarcinile nici uneia dintre instituțiile care ar fi trebuit să se sesizeze în acest sens: cei de la Garda de Mediu îți arată ușa de la Consiliul Județean. Aici, nici președintele CJ Alin Tișe, nici cei din subordinea domniei sale, nu sunt de găsit când problema semnalată se referă la Pata Rât, rampa de gunoi sau levigatul cu pricina. Aceasta pare a fi o temă tabu a administrației clujene, punctul slab, adevăratul călcâi al lui Ahile, care demonstrează dezinteresul și ineficiența cu care abordează această reală problemă cei de la Consiliul Județean Cluj. 

Siotean Ioan a înregistrat o reclamație – în calitate de proprietar al unei parcele situate în vecinătatea depozitului de deșeuri menajere ″Pata Rât″, sub locul de levigat – către CJ Cluj, semnalând „deterioarea suprafeței de teren menționat, imposibilitatea utilizării ca teren agricol″, prin care solicita despăgubiri sau achiziționarea terenului.

De la CJ au venit promisiuni vagi, care țin de un viitor îndepărtat: vom repara, vom drege, vom face…
 

 

În sesizarea pe care a făcut-o către GNM Cluj, Siotean a cerut verificarea terenului din partea Gărzii de Mediu, precum și o explicație concretă cu privire la posibilitatea de a mai utiliza acel teren în scopuri agricole. Răspunsul este unul năucitor. Aceștia îi explică mai întâi cui se datorează acumularea de levigat (de parcă omul n-ar avea terenul acolo și n-ar ști chiar de la fața locului, care-i situația reală din zonă): „acumularea de levigat formată pe terenul adiacent depozitului neconform Pata Rât, teren din care conform declarațiilor Dvs, dețineți o suprafață de X mp, se datorează în principal depozitului neconform Pata Rât″, pe care, cică, „se execută lucrări de închidere și ecologizare, titularul proiectului de închidere fiind Consiliul Județean Cluj″. 

 

Altfel spus, pentru orice alte probleme, vă recomandăm să vă adresați către CJ… Aici, după cum aminteam, Alin Tișe nu mai acordă audiențe de doi ani – o fi ocupat cu cazul lui Daniel Tămaș, de la DGASPC Cluj. Și nimeni nu mai consiliază cetățenii aici, atunci când problemele semnalate se referă la levigatul de la Pata Rât. 

Mai rămâne o singură cale de urmat: cea a instanțelor judecătorești, cale pe care, după cum ne-a asigurat Ioan Siotean, va călca cu încredere. 

Reamintim că celebra stație cu osmoză inversă de la Pata Rât a fost instalată de nemții de la Klarwin, dar aceasta nu poate funcționa din cauza faptului că asocierea Nord Conforest – SC Finara Consult – SC Interdevelopment SRL, care se ocupă cu închiderea depozitului de la Pata Rât, s-a răzgândit și nu mai vrea să primească pe rampă materialul rezultat în urma epurării. 

Mai multe detalii cu privire la problemele existente la Pata Rât sau legate de levigat, puteți accesa aici

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *