Eveniment

LENEA ŞI INCONŞTIENŢA PROPRIETARILOR DE TERENURI, incendiază şi poluează România

Inconştienţa şi lenea proprietarilor de terenuri agricole se vede din satelit: România a devenit „roșie” din cauza incendierilor de miriști și deșeuri. Inconştienţii nu realizează că lenea lor poluează aerul. Incendierile  de miriști văzute din sateliții NASA, fac ca harta României să arate ca şi cum ţara noastră ar fi intens bombardată.

Într-un comentariu publicat pe pagina personală de Fcebook, fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, afirmă că incendierea de miriști devine „sport național”:

„Romania și Ucraina ard de Mama. Punctele roșii înregistrate de către satelitii NASA nu sunt zone  bombardate, ci incendieri de miriști, așa cum fac tracii de 2000 de ani. Un asemenea peisaj apocaliptic îl regăsim doar in Africa Centrala și în unele țări cu vegetație luxuriantă in care oamenii ard jungla pentru a obține terenuri agricole.

Dăm vina pe bombardamentele din Ucraina, însă nu vedem că incendierile de miriști și deșeuri au devenit sport national, iar în primele trei luni din 2022 au ars mai multe miriști decât în primii ani de după Revoluție, la un loc”.

Aceste incendieri poluează grav aerul pe care îl respirăm:

„E firesc să avem poluare cu CO monoxid de carbon, cu PM10 când în aer se ridică zeci de mii de tone de cenușă. Cenușa aceasta așteaptă o adiere de vânt ca cea de azi și este toată în aer, gata să colinde pe sute de km”, scrie fostul șef la Garda de Mediu.

De asemenea, cei care iși incendiază terenul în această perioadă, dacă sunt prinși, vor pierde subvenția APIA.

„Incendierile și arderile de deseuri trebuie să devină infracțiuni așa cum sunt considerate în toată Europa. Azi, în România, ca să identifici autorul de miriști e aproape imposibil, doar dacă ești primarul localității ai șanse. P.S. dacă incendiezi terenul pe care îl cultivi pierzi subvenția de la APIA, adică banii care vin gratis. De aceea nici Poliția Română și nici primarii nu sunt dornici să incrimineze votanții și să strice liniștea satului, iar costurile cu deplasările ISU ar fi imputate tot făptașilor”, afirmă Berceanu.

Situația e gravă la Cluj

La Cluj, în decurs de 2-3 zile, pompierii au intervenit la stingerea a peste 50 de incendii de vegetație, unele dintre acestea fiind grave.

Chiar ieri, 24 martie 2022, centrul INFOTRAFIC al Poliției a informat șoferii că un incendiu de vegetație a fost pornit în zona Pata Rât, fiind atât de mare încât vizibilitatea în trafic a scăzut mult, din cauza fumului. Flăcările s-au extins chiar până la drum, pe Centura Vâlcele-Apahida. În zonă, în timpul incendiului, pompierii au fost solicitați să intervină la un accident în care trei mașini s-au lovit. Din fericire, în urma impactului nu au existat victime, ci numai pagube materiale.

De asemenea, un alt incendiu a fost pornit joi de un clujean în zona străzii Sf. Ioan din Cluj-Napoca. Incendiul s-a extins până la liziera Pădurii Făget, dar, din fericire, pompierii au ajuns la timp și au reușit să țină situația sub control, înainte ca o tragedie să aibă loc.

Deși de obicei persoanele care incendiază terenuri sunt destul de greu de prins, polițiștii au identificat făptașul în cazul incendiului din zona Făget și au deschis un dosar penal pe numele său.