In vizor

Legumele clujene, printre cele mai scumpe din tara

Desi in judetul Cluj se produc cantitati mari de produse alimentare cum ar fi legumele, faimosii cartofi de la Rasca sau varza de la Jucu nu sunt deloc ieftine pentru clujeni, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Agriculturii analizate de gandul.info. Desi cheltuie zeci de mii de euro din banii statului pentru promovarea agricultorilor judetului, cei de la Asociatia “Produs de Cluj” spun ca nu isi explica fenomenul.

La cartofi, unde Clujul se poate lauda cu productii de pomina la Rasca, ne aflam pe locul 5 in topul celor mai scumpe judete, dupa Bihor, Ilfov, Arad si Giurgiu, cu preturi situate intre 1 si 2,4 lei pe kilogram.

De asemenea, varza se vinde la Cluj cu preturi de top, intre cele mai scumpe din tara, mai exact intre 0,5 si 1,5 lei pentru un kilogram, desi comune cum e Jucu se mandresc cu mari recolte in fiecare an.

Nici ceapa nu e ieftina la Cluj, situate pe locul 4 in topul celor mai scumpe judete, cu 1,5-3 lei pe kilogram, la egalitate cu judetul Bistrita-Nasaud. Cea mai scumpa e la Hunedoara (3-3,5 lei), si cea mai ieftina la Brasov (1-1,2 lei ).

Merele se vand la noi pentru 1,5-4 lei, in conditiile in care cele mai ieftine sunt la Alba (1,5-2 lei) si cele mai scumpe la Galati (3-6,5 lei).

Cea mai mare vina pentru preturile mari in Clujul producatorilor de alimente ar fi a intermediarilor, potrivit lui Emil Turdean, fermier din Badeni, Turda.

“Prea multi intermediari prospera la noi, de la producator la cumparatori marfa mai trece prin trei maini. Nu cred ca la Cluj se justifica preturile mari, mai ales la legume”, a explicat Turdeanu.

Fermierul este de parere ca preturile cartofilor vor exploda, pe fondul lipsei produsului in tarile vecine si, mai ales, a reducerii numarului de producatori autohtoni.

“Acum 2-3 ani au adus cartofi din Polonia fara TVA. Au rupt piata si i-au lovit adanc pe romanii care cultivau cartofi. Asa se intampla cand nu ai strategie. Ar trebui sa fie o lectie si pentru romani. Mai intai trebuie sa cumparam produse din tara noastra si apoi de la ceilalti, chiar daca e mai scump”, a conchis fermierul clujean.

Pentru cei care trudesc la cultivarea legumelor e un an bun. La Rasca, satul cartofului, oamenii sunt bucurosi ca au vandut multi cartofi si la un pret mai bun ca pana acum. Ce-i drept, le-au calcat pragul mai mult comercianti din alte parti ale tarii.

“Ne-am mirat si noi, am vandut la un pret mai bun ca altadata. De cand se stiu, cultivatorii nostri de cartofi nu au avut un an asa de bun. S-au vandut cu 1,2-1,3 de lei kilogramul, au venit cumparatori de peste tot: din Dolj, Timisoara, Oradea, Arad, Salaj sau Maramures. E drept ca toate au fost scumpe inainte de asta”, a declarat Ioan Morar, primarul comunei Rasca.

Rascanii au avut cumparatori si de la Cluj, insa nu au achizitionat mari cantitati, fiind vorba mai ales de magazine. A fost un an bun si la morcovi, alt produs de soi in comuna.

“Vin si eu la Cluj si vad ca acolo nu e asa ieftin, ca la piata se cer doi lei pentru un kilogram de cartofi sau 1,5 lei la piata de gros. E vorba si de chiria ceruta in pietele din oras”, adauga edilul de la Rasca.

Oficialii Asociatiei “Produs de Cluj”, care are bugete uriase pentru promovarea produselor locale sunt de parere ca preturile mari sunt firesti.

“Daca vorbim de produse traditionale, despre care eu as putea sa va spun multe, e normal sa aiba preturi mai mari. Asta se intampla, din pacate. Nu pot spune de ce alte produse alimentare locale au preturi mari. Probabil cartofii de la Rasca sunt mai scumpi pentru ca sunt mai buni si nu se folosesc ingrasaminte si alte substante nocive la producerea lor”, a declarat Ramona Moldovan, directorul asociatiei.

“Chiar am discutat recent cu reprezentantul unui mare lant de magazine din Europa care mi-a zis acelasi lucru: legumele din Romania nu pot fi achizitionate, pentru ca sunt prea scumpe”, a adaugat aceasta.

La capitolul carne, Clujul e printre judetele mai ieftine. Cea mai scumpa carne de porc se gaseste in Brasov, Hunedoara si Arad, cu preturi intre 15 si 20 de lei pentru un kilogram. La polul opus, cu cele mai mici preturi, stau Harghita, Prahova si Gorj, unde pretul variaza intre 8 si 13 lei. La inceputul anului, Clujul era pe locul 5 la cele mai ieftine judete in aceasta privinta, cu preturi intre 10 si 14 lei pe kilogramul de carne de porc.

In privinta carnii de pui, Clujul sta mai bine. Cele mai mari preturi sunt in Bihor, Arad si Vaslui, iar cel mai mic este in Alba, unde un kilogram costa intre 7 si 8 lei. Urmeaza Clujul (7-10 lei) si Prahova.

Carnea de vita e mai scumpa in Brasov, Hudedoara si Timis si mai ieftina in Gorj, Botosani si Harghita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *