In vizor

Exclusiv: Poze din satelit "before and after" care arata cum au disparut sute de hectare de padure din Cluj

In fiecare an, din tabloul padurilor Clujului dispar sute de hectare, fara ca cei vinovati sa raspunda in fata legii. Nici hotii de lemne, nici cei platiti de stat sa aiba grija de paduri nu au raspuns pana acum pentru dezastrul ecologic provocat. In plus, furturi au loc in fiecare zi – hotii nu dau niciun pas inapoi, in ciuda eforturilor autoritatilor de a inaspri amenzile si a schimba Codul Silvic. Ziar de Cluj va prezinta imagini satelitare surprinse la o diferenta de doar trei ani, in care se poate vedea clar cum padurile dispar incet, dar sigur. 

Primele imagini satelitare sunt furnizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Cluj si surprind padurile Clujului in anul 2010. Pe atunci, hotii erau deja obisnuiti cu furturile zilnice si cu bratul bland al legii. Trei ani mai tarziu, conform imaginilor surprinse de Google Maps, nimic nu s-a schimbat – padurile sumt mai rare, iar din unele parti lipsesc portiuni intregi.

Mafia lemnelor de la Floresti

In Floresti, din 2010 pana in 2013, au disparut lemne din absolut toate padurile ce imprejmuiesc comuna. Imaginile satelitare arata clar cum copacii puternici prezenti acolo in urma cu trei ani lipsesc acum cu desavarsire.

2010

E vorba de hectare intregi.

2013

Iar acestea sunt furturile mici. In alte parti, au disparut paduri intregi.

2010

La doar trei ani diferenta, din Padurea Big au disparut zeci de hectare. Toate astea sub nasul autoritatilor, care nu au facut nici macar o arestare in zona in acesti ani.

2013

Fostul primar al Florestiului, Ioachim Vancea, sustine ca o parte din padurile din zona au fost restituite vechilor proprietari, care, la randul lor, au vandut bucata de padure ce le apartinea altora. Acestia din urma nu si-ar fi asigurat paza si protectia la Ocolul Silvic, iar proprietatea a devenit prada usoara pentru hotii de lemne.

„Pe timpul mandatului meu, au fost cazuri in care politia a prins hoti in padure, care aveau asupra lor lemne pentru care nu aveau niciun act. Stiu ca li s-au confiscat, de fiecare data, marfa”, a mai spus Ioachim Vancea.

2010

Fasiile de padure se ingusteaza vazand cu ochii, in timp ce nimeni nu e tras la raspundere pentru asta. Chiar in momentul de fata, la iesirea din Floresti spre Tauti se taie in nestire. In ultima luna, de acolo au fost rase doua hectare de padure, chiar daca manuitorii drujbei nu o fac tocmai legal.

„Chiar zilele trecute am vazut o masina de politie parcata in zona, din care politistii se uitau cum cad copacii, fara sa faca nimic”, a declarat Cristina din Floresti.

De fapt, Asociatia Coloni Urbani Floresti  – 1892 vrea sa cadastreze acolo aproximativ 800 de hectare de teren, din care au inceput deja sa taie. Asta chiar daca nu toti fostii composesori sau urmasii acestora sunt inscrisi in asociatie si, prin urmare, asociatia nu a fost pusa in posesie pentru cadastrarea padurii.

2013

Furtul e in floare Ciurila

In Ciurila, dezastrul e si mai mare. Comparatia intre pozele satelitare facute in urma cu trei ani si cele prezente arata ca de acolo s-a taiat haotic pe o suprafata de sute de hectare. Hotii au fost ingeniosi – de data aceasta nu au ciopartit marginea padurilor, ci au intrat chiar in mijlocul ei, unde au taiat la intamplare. Se poate vedea cu ochiul liber cum, chiar in inima padurii, copacii au disparut cu sutele.

2010

Asa arata padurea din Ciurila in urma cu trei ani. Acum, imaginile surprind o padure mult mai saraca.

2013

Iar asta se intampla in toate padurile din vecinatatea comunei. In doar trei ani, in locul copacilor verzi, imaginile arata portiuni albe – semn ca acolo nu a mai ramas nimic.

2010

La Primaria din Ciurila se aduna si contorizeaza amenzile pe Ocol Silvic neplatite de catre hotii prinsi asupra faptelor. Desi s-au dat sute de amenzi in valoare de milioane de lei buni, aici nu a fost incasat nici macar un leu. Primarul Ciurilei, Teodor Popa, a declarat pentru Ziar de Cluj ca va incerca sa remedieze situatia din zona prin vanzarea de lemn, astfel incat hotii sa nu mai aiba piata de desfacere in perimetrul comunei.

2013

„Incercam sa reducem furturile cat putem de mult, dar avem nevoie de sprijinul autoritatilor in acest sens”, a spus Popa.

2010

 

Asa cum se poate vedea si in imaginile satelitare, de langa satul Tauti a disparut o fasie intreaga de padure.

Intre timp, autoritatile ridica neputincioase din umeri: Directia Silvica, Ocoalele Silvice si ITRSV au mainile legate pana cand nu va fi adoptat noul Cod Silvic. Controalele au efect doar pe moment, amenzile nu sunt platite, iar furturile continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *