Politica

Legea salarizării dublează veniturile demnitarilor. Reacțiile năucitoare ale deputaților și primarilor clujeni

Aleșii poporului vor încasa peste 13.000 de lei brut lunar, o dată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare. Și primarii și viceprimarii beneficiază de creșteri salariale. Ce spun deputații clujeni și primarii din județ despre această măsură. Legea salarizării unitare pare să funcționeze pe principiul „cine împarte, parte-și face”. Asta deoarece deputații, senatorii, primarii și viceprimarii beneficiază de dublarea salariilor. Concret, le vor crește veniturile lunare de la 5.600 lei brut la 13.000 lei brut. În tot acest timp, medicii și profesorii trebuie să aștepte până anul viitor ca să primească majorarea de 25%.

Reacțiile lor cu privire la această veste sunt diverse. Câte partide, atâtea opinii. Singurul care nu e de acord cu majorarea e deputatul USR, Emanuel Ungureanu care spune că e deranjat de faptul că se încalcă principiul solidarității.

„Mă simt rușinat de modul în care au ales din nou demnitarii statului, mă refer la majoritatea parlamentară, să-și arate solidaritatea cu ceilalți funcționari publici ale căror salarii nu au fost mărite deloc sau se vor mări nesemnificativ de la 1 ianuarie 2018. Din nou vorba cu «cine împarte, parte-și face» a rămas la fel de valabilă. În condițiile în care Parlamentul lucrează practic două zile pe săptămână și domnul Dragnea a refuzat proiectul nostru de lege care prevedea un program de 8 ore verificabil al parlamentarilor, nu se justifică în niciun fel dublarea salariilor demnitarilor. Aici mai este o chestiune populistă. Nu este firesc ca un demnitar al statului, mă refer la deputați și senatori, să câștige mai mult decât un medic neurochirurg. Nu este echitabil. Responsabilitatea nu este aceeași”, a declarat Emanuel Ungureanu pentru Ziar de Cluj.

Parlamentul nu este eficient

În contextul în care deficitul bugetar este deja o problemă, această lege se potrivește în climatul  economic actual ca nuca în perete. Emanuel Ungureanu spune că legea salarizării nu rezolvă problemele deoarece Parlamentul nu e eficient, în primul rând.

„Dacă acest Parlament ar fi eficient și ar face legi bune, care să aducă bunăstare cetățenilor, atunci lucrurile ar avea sens. Legea salarizării unitare nu rezolvă problemele de echitate, nici în sistemul de educație, nici în sistemul de sănătate. Salariile au rămas la fel de mici, deficitul bugetar este major deja, sunt dezechilibre macroeconomice importante, iar ce mă deranjează pe mine este încălcarea principiului solidarității. Nu mărirea salariilor demnitarilor crează deficit, suntem prea puțini ca să poată afecta bugetul. Dar nu se justifică în niciun fel ca performanță. Acest Parlament investit în decembrie nu e mai performant decât altele. Asta mă deranjează. În condițiile în care PSD a promis dublarea salariilor medicilor și nu s-a întâmplat acest lucru, se face dublarea salariilor demnitarilor fără să existe o justificare în acest sens”, a concluzionat deputatul USR.

PSD-iștii se plâng că politicienii români au cele mai mici salarii

Deputații PSD, cum e firesc de altfel, se bucură de schimbările aduse de legea salarizării.

„Nu cred că parlamentarii din România au cele mai mari salarii din UE, ci dimpotrivă. Erau la coadă, ca și celelalte categorii sociale de altfel. În ultimii 5 ani, sub guvernarea PSD au crescut salariile. De la salariul minim până la alte salarii ale anumitor categorii profesionale. Și după cum bine știți, a fost votată legea salarizării care prevede creșteri salariale de 1 ianuarie 2018”, a afirmat Horia Nasra, deputat PSD.

Alți deputați PSD cred că din moment ce nu doar ei vor primi salarii mai mari, ci și medicii, de exemplu, putem vorbi de un trend ascendent al creșterilor salariale, așa că totul e bine și frumos pentru mai multe categorii sociale. Cornel Itu a ținut să ne enumere toate categoriile vizate de legea salarizării.

„Într-o etapă din asta de majorare a salariilor s-a întâmplat și acest lucru. La medici se majorează de la 1 ianuarie 2018. E o majorare substanțială prin care încercăm să stabilizăm cadrele medicale în țară și să le asigurăm un trai decent. Și la alte segmente s-au făcut majorări. Nu numai la aleșii locali sau la parlamentari. Au fost două majorări la învățământ și se continuă. Au fost majorări în sănătate, se continuă pe un trend ascendent și foarte puternic din ianuarie. S-au făcut majorări în armată. Iată că este un trend de a majora salariile”, a spus Cornel Itu, deputat PSD.

Primarii nu pot munci dacă au 3.000 lei salariu lunar

Primarii se bucură din plin de creșterea salariilor. Spun că nu pot munci cu spor dacă au salarii de 3.000 lei pe lună. Plus că au deplasări la București, iar diurna de 13 lei pe zi este insuficientă.

„Am o părere foarte bună. Era firesc și era normal. Nu poți la un volum de muncă cum este la Primărie să ai salar de 3000 de lei. Nu poți să funcționezi”, ne-a spus Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni.

În opinia Luciei Suciu, administrația publică a fost mereu domeniul cel mai defavorizat. Angajații cu vechime au salarii sub mediul pe economie.

Primarul orașului Huedin e speriat de Legea salarizării unitare deoarece statul nu îi ajută și la partea de finanțare. Mircea Moroșan, primarul din Huedin anticipează că de la anul nu îi vor ajunge banii să mărească și leafa angajaților și va trebui să aleagă între a face investiții noi în oraș sau a aloca banii pentru salarii. Deși spune că e normal ca primarul să aibă cel mai mare salar din Primărie, Moroșan pune pe tapet și discrepanța din sectorul bugetar.

„Mă sperie legea asta a salarizării unitare pe domeniul administrației publice. Nu ai finanțare. Noi ne descurcăm singuri. E luptă pe bugetul fiecărei comunități administrative. E ok doar cu primarii și viceprimarii, restul ce fac? Dacă aș fi un primar cu cultul personalității dus la extrem, aș zice că e super ok, îmi răzbun toate problemele pe care le am de 12 ani cu ei. Ceea ce nu-i în regulă. Eu sunt un primar mai moderat. Ceilalți primari sunt foarte fericiți. Dar trebuie să judeci un pic mai mult. Când o să audă angajații mei că se măresc anul viitor cu 30% în învățământ, ei o să se aștepte să le măresc și eu cu atâta. Eu nu o să le pot mări și se crează discrepanță în sectorul bugetar. E complicat. Mie îmi crește cu vreo 700 de lei brutul, nu e o chestie așa spectaculoasă. E normal ca primarul să aibă cel mai mare venit din Primărie pentru că până acum am avut patru angajați cu salarii mai mari. Trebuia să se stabilească niște grile. Dacă nu ai bani ca primar, le dai la toți salariul minim pe economie. Înțeleg că jumătate din Primărie poate nu merită un salariu foarte mare, dar sunt și care muncesc” a declarat Mircea Moroșan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *