Din oras

Legea colectării selective obligatorii se prăvălește în capul lui Boc. Primăria e nepregătită total, are doar jumătate din banii pentru containerele de gunoi, dar amenință cetățenii cu amenzi drastice

Cu 3 luni înainte de startul oficial al colectării selective pe patru fracții a gunoaielor, Primăria Cluj-Napoca dă cu stângul în dreptul. Este foarte posibil să vedem în această vară un nou episod din filmul cu autoritățile care sunt luate pe nepregătite. În februarie, când a fost lansat în spațiul public anunțul despre colectarea selectivă, city-managerul Gheorghe Șurubaru spunea că anul acesta vor fi investiți 10 milioane lei pentru realizarea a peste 200 de platforme subterane care vor avea 800 de containere pentru colectarea selectivă. Acum, când a fost ticluit proiectul de buget pe anul acesta, ce să vedeți? Nu sunt prevăzuți 10 milioane lei pentru platformele cu pricina, ci doar jumătate din sumă.

Bineînțeles că bugetul este în dezbatere publică, suma nu este bătută în cuie, dar în 99% din cazuri, sumele prevăzute în proiect rămân nemodificate. Dezbaterile publice pe tema bugetului au fost în fiecare an doar niște simulări penibile la care au participat 10-15 oameni. De ce ar fi altfel anul acesta?

bani platforme subterane deseuri

Pentru conformitate, vă reamintim declarația lui Șurubaru, din luna februarie:

„Primăria Cluj-Napoca va amplasa în acest an 200 de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere, care vor include 800 de containere cu o capacitate de peste 880.000 de litri, investiția totală depășind 10 milioane de lei. O astfel de platformă cuprinde o cuvă din beton armat și o structură metalică prevăzută cu sistem hidraulic în care se amplasează câte patru containere pentru colectarea deșeurilor. Aceste platforme subterane sunt destinate colectării selective a deșeurilor menajere pentru deșeuri în amestec / biodegradabile, hârtie / carton, plastic/metal și sticlă albă sau colorată. Adâncimea platformelor va fi de 2 metri”.

Cetățenii vor fi verificați și amendați de Poliția Locală dacă nu vor respecta colectarea pe patru fracții. Dar, cine amendează Primăria dacă le va pune la dispoziție cetățenilor toată infrastructura necesară pentru colectarea selectivă?

De asemenea, primarul Emil Boc anunța, luna trecută, că cetățenii care vor respecta noile reguli vor beneficia de tarife mai mici, iar cei care nu vor colecta selectiv vor plăti un tarif mai mare și vor risca amenzi.

„Din 1 iulie intră în vigoare o nouă lege pe colectare selectivă. La pubelele tradiționale de gunoi și la containerele îngropate vor exista 4 containere față de 2 câte sunt acum. Cei care vor pune gunoiul pe fracții vor avea un tarif mai mic, iar cei care nu vor respecta acest lucru vor risca amenzi și vor plăti un tarif mai mare pentru că cineva trebuie să facă selecția în locul lor. De aceea vom face o campanie masivă de informare în lunile următoare”, spunea Boc.

Citește și:

Din iulie, clujenii trebuie să sorteze gunoiul pe patru fracții. Primăria va trimite Poliția Locală în control. Tarifele pentru salubritate ar putea fi majorate

Biciul colectării selective a gunoiului pe spinarea clujenilor. Beneficii pentru cei care respectă noile reguli, pedepse pentru care le încalcă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *