In vizor

Lecțiile on-line sunt verificate abuziv. Sindicatele din învățământ solicită respectarea legii

Sindicatele din învățământ reclamă inspecții neanunțate pe platformele educaționale atât din partea directorilor de școli, cât și din partea inspectorilor școlari, fără anunțarea prealabilă a cadrului didactic. Potrivit adresei formulate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) reglementările legale în vigoare sunt încălcate. 

Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (FSLI) a făcut publică adresa prin care ministerul Educației este somat la respectarea reglementărilor privind inspecțiile școlare: 

„În ultima perioadă am primit numeroase sesizări de la membrii de sindicat, prin care a fost adusă la cunoștința nerespectarea regulamentului de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar aprobat prin Ordinul 5547/2011 și, respectiv a Regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ în sensul în care în unitățile de învățământ unde activitatea se desfășoară online, inspectorii școlari realizează – pe platformele educaționale – inspecții școlare fără respectarea planificării, iar directorii realizează asistență neanunțată la orele cadrelor didactice.

În raport de aceste prevederi este evident faptul că nici inspectorii școlari și nici directorii, nu pot să se conecteze pe platformele educaționale în timpul desfășurării de către cadrele didactice activităților didactice în sistem online, fără anunțarea prealabilă a cadrului didactic respectiv”, se arată în adresa publicată de Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean.

Potrivit prevederilor art 44 – art 45 și art 51 din Regulamentul de Inspecție, anexă la OMECTS nr 5547/2011, graficul unic al inspecțiilor scolare este aprobat în consiliul de administrație al inspectoratelor scolare și trebuie anunțat, iar prima etapă a inspecțiilor de specialitate și a inspecțiilor tematice constă în planificarea acestora. 

De asemenea, potrivit anexei OMEC nr 5447/2020, directorul unității de învățământ anunță asistența la orele cadrelor didactice din unitatea școlară. 

Mai mult, potrivit Legii Educației Naționale, cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfășurării activității didactice de nici o autoritate școlară sau publică. 

„În raport cu aceste prevederi este evident faptul că nici inspectorii școlari și nici directorii, nu pot să se conecteze pe platformele educaționale în timpul desfășurării de către cadrele didactice a activităților didactice în sistem on-line, fără anunțarea prealabilă a cadrului didactic respectiv”, se mai arată în solicitarea adresată ministrului Educației, Monica Anisie. 

De altfel, ministrul Educației, Monica Anisie, a mai înregistrat derapaje de acest fel la începutul lui 2020, atunci când a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc.

Aceste vizite „inopinate” au stârnit reacții controversate în rândul opiniei publice și au fost apreciate drept „metode” neinspirate marcate de o simplă motivație publicitară, de imagine. 

CITEȘTE ȘI: Vizitele inopinate ale ministrului Anisie la școlile din mediul rural, văzute de la Cluj: „Un moment nefericit”

În contextul pandemic actual în care activitățile școlare se desfășoară în regim on-line, sindicatele din Educație acuză ministerul de profil de inspecții inopinate, fără acordul cadrelor didactice și solicită Monicăi Anisie să trimită precizări către inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ privind respectarea planificării inspecțiilor școlare de specialitate sau a inspecțiilor tematice, respectiv anunțarea prealabilă a asistenței la ore, realizată de către directorii unităților de învățământ. 

CITEȘTE ȘIMircea BERTEA: „Viitorul este sumbru”. Elevii de top vor ajunge la Oxford, iar cei dezavantajați vor rămâne fără soluții

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: portalinvatamant.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *