Rautacisme

Lecţii despre Urbanism de Cumetrie cu Emil Boc şi cum se haleşte corect cu polonicul despre “Clujul pentru clujeni, nu pentru profit”

Scris de 400

Părintele Urbanismului de Cumetrie din Cluj-Napoca, Însuşi El, Excelanţa Sa, Maestrul Emil Boc a dat azi lecţii despre urbanism şi sistematizare, din faţa unui microfon prietenos, unde-şi face propagandă pe banii noştri.

Primarul e nemulţumit că nu prea se circulă bară la bară şi pe Bulevardul Muncii care, în opinia sa, “nu a atins o încărcare de 100%”.

Aşa că mai dă drumul la o tură de construit blocuri cu 7 – 10 etaje în zonă, deşi în campania electorală se juca de-a tăiatul a patru etaje la acelaşi proiect imobiliar.

Ia să derulăm banda cu declaraţii: ”Acest oraș este un oraș pentru cetățeni, nu pentru profit. Am spus-o de o sută de mii de ori. Asta nu înseamnă că oamenii de bună credință, care respectă legea, doresc să construiască cu școală, creșă, grădiniță nu sunt bineveniți la Cluj. Dar nu acceptăm și nu tolerăm niciun fel de exces care să facă rabat de la aceste reguli de urbanism, pentru că orașul este pentru oameni, nu pentru profit. De asta expropriem zone în care se făceau blocuri de 10 – 15 etaje, pentru a face parcuri. Uitați-vă la Parcul Zorilor și la alte locații. Am luat taurul de coarne, pentru că pentru noi contează clujenii și calitatea vieții lor, fără ca prin asta să se înțeleagă că noi oprim dezvoltarea orașului. Nu! În baza legii șa Planului Urbanistic General se poate!”, înghiţea broaşte mari şi din ce în ce mai râioase Emil Boc, pe la TVR 3.

În şedinţa de Consiliu local din această săptămână, Emil Boc ne-a dat lecţia de ipocrizie supremă: “Aici, trebuie să aveți o discuție onestă cu orașul. Putem avea o decizie să blocăm orice construcție în oraș. Ne stă pe masa noastră. Cu risc de a fi dați în judecată. Analizați dacă aceasta este o soluție! Cealaltă soluție este să excludem de la dezvoltare zonele care sunt 100%, cum este Borhanciul, unde se acceptă construcții numai după 2026, sau lucrări care aduc la decongestionarea traficului, se fac clinici, obiective comerciale”.

Chestia cu judecatul pe banii clujenilor pentru a-şi împlini propriile ambiţii să i-o spună ex-ginerelui lui Ucu a lui Beşa din Urişor, nu nouă. Sub geamul personal ştie să exproprieze şi să facă părculeţ, sub geamul altora ştie să înfunde câte un bloc.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă.

Din faţa aceluiaşi microfon prietenos unde cască gura să-şi facă publicitate, Emil Boc ne-a zis şi unde se “se închide” sau “urmează să se închidă” potul pentru imobiliari:

“Pe Frunzișului nu mai permitem proiecte până se termină sensul giratoriu. După aceea vom vedea dacă se descongestionează traficul sau nu. Pe Brâncuși ne apropiem de închidere. Gradul de încărcare este între 90% și 100%. Când va ajunge la 97-98% spunem stop și vom mai permite construcții când vom avea centura metropolitană”.

Frumuseţea maximă este pentru zona: “Nu suntem absurzi”, a zis Excelenţa Sa, Stăpânul Ştampilei de Autorizare a Blocurilor Printre Case: “lăsăm să se construiască centre comerciale, să nu meargă locuitorii de acolo după o sticlă de apă la Iulius Mall, școli, grădinițe, spitale. Dar locuire vom permite numai după 2026. Nu permitem investiții masive acolo unde s-a depășit gradul de încărcare de 100% a străzilor”.

De ani de zile Emil Boc mânuieşte acelaşi polonic către guriţa sa: ”Borhanci este una dintre arterele unde ansamblurile rezidențiale noi sunt interzise”.

Cu toate acestea, emite în continuare autorizaţii de construcţie blocuri în plin blocaj declarat.

În schimb, proiectele pentru case individuale sunt, în mod sistematic, blocate, iar amărăştenii care şi-ar dori căsuţa lor sunt şantajaţi (acesta este cuvântul, fără nici o supărare), să doneze ba teren, ba să construiască infrastructură.

Pe banii lor.

În ce priveşte creşe, şcoli, grădiniţe, amicii săi imobiliari pot construi fără să doneze. Mall-uri se vor face în Borhanci – Mall-ul şi strada. Că aduc bani. Şcoli, parcuri, grădiniţe, creşe?

Mai către pulivară!ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Afacerea zilei
  Rottaprint Apahida, prima tipografie flexografică din România, a avut anul trecut profit de peste o jumătate de milion de euro
 • Acum 7 hours De cartier
  Viceprimarul Dan Tarcea despre Baza Sportivă La Terenuri: “Așa cum arată acum lucrările de acolo și ritmul de lucru de acum suntem optimiști și credem că vor fi realizate”
 • Acum 8 hours De cartier
  În orașul cu „cea mai bună calitate a vieții”, cel mai mare cartier mustește de gunoaie și noroaie
 • Acum 8 hours De cartier
  Clujenii cer semaforizarea intersecției din Borhanci, autoritățile se mai gândesc: «Este o situație extrem-extrem de aglomerată acolo… Opțiunea este dată la specialiști, să ne spună»
 • Acum 9 hours Rautacisme
  Lucrări publice cu viață scurtă, dar de cea mai bună calitate! Dalele noi, mândria Clujului, au crăpat și în jurul BT Arena
 • Acum 9 hours Din oras
  În weekendul ăsta, Festivalul Gastronomic Culinăria îți dă acces la grădina secretă a Restaurantului Da Pino unde vor cânta Grigore Leșe, Luiza Zan și trupa TRIGON
 • Acum 9 hours Din oras
  Lista problemelor descoperite de Primărie la proiectul de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989
 • Acum 9 hours De cartier
  Imagini nerecomandate minorilor – În parkingul Negoiu, din fundul Mănășturului, vandalii mânjesc pereții nestingheriți de Poliția Locală
 • Acum 11 hours De cartier
  SOPORUL viitorului, prins în «furcile administrative» din prezent: „După aprobarea PUZ-ului cheia va fi la investitori, la cei care dețin terenuri acolo”. Autoritățile nu pot avansa încă un termen final
 • Acum 11 hours Editorial
  Eşti hoţ, mincinos şi nu-ţi place munca? Te faci politician
 • Acum 12 hours Din oras
  Înc-o strategie: Autoritățile își propun să «planteze» zece mii de corpuri de iluminat public până în 2030. Valoarea investiției este estimată la aproape 7 milioane €
 • Acum 13 hours Din oras
  Nici n-a apucat bine managerul Spitalulului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj să refuze fonduri private nerambursabile, că “totul e perfect” şi aflăm că un părinte şi-a spălat copilul internat acolo cu furtunul
 • Acum 14 hours Rautacisme
  MI-S PENIBILII JUDEŢULUI: S-a inaugurat „ţava” de apă la Dej în prezenţa unui sobor de politicieni locali
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE