Rautacisme

Lecţii despre Urbanism de Cumetrie cu Emil Boc şi cum se haleşte corect cu polonicul despre “Clujul pentru clujeni, nu pentru profit”

Părintele Urbanismului de Cumetrie din Cluj-Napoca, Însuşi El, Excelanţa Sa, Maestrul Emil Boc a dat azi lecţii despre urbanism şi sistematizare, din faţa unui microfon prietenos, unde-şi face propagandă pe banii noştri.

Primarul e nemulţumit că nu prea se circulă bară la bară şi pe Bulevardul Muncii care, în opinia sa, “nu a atins o încărcare de 100%”.

Aşa că mai dă drumul la o tură de construit blocuri cu 7 – 10 etaje în zonă, deşi în campania electorală se juca de-a tăiatul a patru etaje la acelaşi proiect imobiliar.

Ia să derulăm banda cu declaraţii: ”Acest oraș este un oraș pentru cetățeni, nu pentru profit. Am spus-o de o sută de mii de ori. Asta nu înseamnă că oamenii de bună credință, care respectă legea, doresc să construiască cu școală, creșă, grădiniță nu sunt bineveniți la Cluj. Dar nu acceptăm și nu tolerăm niciun fel de exces care să facă rabat de la aceste reguli de urbanism, pentru că orașul este pentru oameni, nu pentru profit. De asta expropriem zone în care se făceau blocuri de 10 – 15 etaje, pentru a face parcuri. Uitați-vă la Parcul Zorilor și la alte locații. Am luat taurul de coarne, pentru că pentru noi contează clujenii și calitatea vieții lor, fără ca prin asta să se înțeleagă că noi oprim dezvoltarea orașului. Nu! În baza legii șa Planului Urbanistic General se poate!”, înghiţea broaşte mari şi din ce în ce mai râioase Emil Boc, pe la TVR 3.

În şedinţa de Consiliu local din această săptămână, Emil Boc ne-a dat lecţia de ipocrizie supremă: “Aici, trebuie să aveți o discuție onestă cu orașul. Putem avea o decizie să blocăm orice construcție în oraș. Ne stă pe masa noastră. Cu risc de a fi dați în judecată. Analizați dacă aceasta este o soluție! Cealaltă soluție este să excludem de la dezvoltare zonele care sunt 100%, cum este Borhanciul, unde se acceptă construcții numai după 2026, sau lucrări care aduc la decongestionarea traficului, se fac clinici, obiective comerciale”.

Chestia cu judecatul pe banii clujenilor pentru a-şi împlini propriile ambiţii să i-o spună ex-ginerelui lui Ucu a lui Beşa din Urişor, nu nouă. Sub geamul personal ştie să exproprieze şi să facă părculeţ, sub geamul altora ştie să înfunde câte un bloc.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă.

Din faţa aceluiaşi microfon prietenos unde cască gura să-şi facă publicitate, Emil Boc ne-a zis şi unde se “se închide” sau “urmează să se închidă” potul pentru imobiliari:

“Pe Frunzișului nu mai permitem proiecte până se termină sensul giratoriu. După aceea vom vedea dacă se descongestionează traficul sau nu. Pe Brâncuși ne apropiem de închidere. Gradul de încărcare este între 90% și 100%. Când va ajunge la 97-98% spunem stop și vom mai permite construcții când vom avea centura metropolitană”.

Frumuseţea maximă este pentru zona: “Nu suntem absurzi”, a zis Excelenţa Sa, Stăpânul Ştampilei de Autorizare a Blocurilor Printre Case: “lăsăm să se construiască centre comerciale, să nu meargă locuitorii de acolo după o sticlă de apă la Iulius Mall, școli, grădinițe, spitale. Dar locuire vom permite numai după 2026. Nu permitem investiții masive acolo unde s-a depășit gradul de încărcare de 100% a străzilor”.

De ani de zile Emil Boc mânuieşte acelaşi polonic către guriţa sa: ”Borhanci este una dintre arterele unde ansamblurile rezidențiale noi sunt interzise”.

Cu toate acestea, emite în continuare autorizaţii de construcţie blocuri în plin blocaj declarat.

În schimb, proiectele pentru case individuale sunt, în mod sistematic, blocate, iar amărăştenii care şi-ar dori căsuţa lor sunt şantajaţi (acesta este cuvântul, fără nici o supărare), să doneze ba teren, ba să construiască infrastructură.

Pe banii lor.

În ce priveşte creşe, şcoli, grădiniţe, amicii săi imobiliari pot construi fără să doneze. Mall-uri se vor face în Borhanci – Mall-ul şi strada. Că aduc bani. Şcoli, parcuri, grădiniţe, creşe?

Mai către pulivară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *