Din oras

Lecţie de administraţie pentru Horia Şulea. Primăria Baciu a obţinut un milion de euro finanţare nerambursabilă pentru asfaltarea unui drum agricol în timp ce la Floreşti adminisraţia se împrumută de la bănci

Faţă de dezvoltarea imobiliară haotică de la nivelul comunelor Baciu şi Floreşti administraţiile locale au rămas restante la capitolul infrastructură. Din această cauză traficul spre municipiul Cluj-Napoca este un calvar pe care trebuie să îl suporte zilnic locuitorii celor două unităţi teritorial administrative. Eforturile disperate ale primarilor Florin Mureşan şi Horia Şulea de a crea rute ocolitoare încep să se contureze. Comuna Baciu va moderniza şi asfalta prin finanţare europeană nerambursabilă un drum agricol ce va deservi 3.000 de locuitori în timp ce comuna Floreşti s-a împrumutat de la bănci cu 10 milioane de euro penru a construi centura de sud. 

Primarul comunei Baciu Florin Mureşan a anunţat că a reuşit să obţină finanţare de un milion de euro pentru decongestionarea traficului din cartierul Tineretului. Autoritatea pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat raportul de evaluare a proiectului depus de primăria Baciu pentru asfaltarea unui drum agricol de 8,14 kilometri, asfaltare care va uşura deplasarea celor aproape 3.000 de cetăţeni care locuiesc în zona de blocuri din cartierul Tineretului.

“Comuna Baciu a obținut 1 milion de euro de la Uniunea Europeană pentru decongestionarea traficului! Sunt bucuros să vă anunț că Autoritatea pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a finalizat raportul de evaluare asupra proiectului depus de către Primăria comunei Baciu, în scopul obținerii unei finanțări europene nerambursabile de 1 milion de euro. Acești bani vor fi folosiți pentru amenajarea unei variante de ieșire la șoseaua națională pentru cele câteva mii de locuitori ai comunei, afectați zilnic de ambuteiajul de pe străzile Neptun și Jupiter. Evaluarea făcută pe teren de către o firmă de specialitate împuternicită de U.E. a confirmat că traseul ales de specialiștii primăriei noastre este cea mai bună variantă posibilă pentru ieșirea la șoseaua națională. Astfel, traseul va fi: str. Jupiter – str. Neptun – str. Bisericii Ortodoxe și str. Valea Seacă. Acest traseu, în lungime de 3,8 km este doar un segment din traseul de 8,14 km de drum agricol modernizat pentru care am obținut această finanțare de 1 milion de euro”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Florin Mureşan. 

Florin Mureşan a explicat cum a fost posibilă aprobarea proietului depus anul trecut la AFIR şi care este contribuţia financiară a comunei la realizarea drumului de 8,14 kilometri. 

“Şansa face că acel spaţiu unde e situat cartierul Tineretului trece prin zona agricolă şi putem face legătura între cartierul respectiv şi Valea Seacă. Practic vom crea o nouă arteră de circulaţie, o alternativă pentru locuitorii de pe străzile Jupiter, Saturn, Neptun şi Cometei. În prezent acolo există un drum de câmp care pe perioada ploioasă este impracticabil. Dacă vom realiza rigolele şi îl vom asfalta va fi o alternativă pentru toţi cei care stau în zona blocurilor. Proiectul conceput de către angajaţii primăriei l-am depus anul trecut iar cofinanţarea este de 5%. În momentul în care am văzut proiectul pe AFIR am contactat o firmă de specialitate care  urmează să  finalizeze proiectului tehnic și ulterior vom trece la întocmirea caietului de sarcini. Nu ştiu cât vor dura avizele dar în 2-3 luni ar trebui să putem organiza licitația pentru selectarea constructorului și, până în luna mai, sper să fie gata”, a decarat Florin Mureşan.

Florin Mureşan ne-a declarat că există negocieri destul de avansate cu primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj în vederea realizării unei centuri de ocolire a comunei Baciu aşa cum a fost aprobat în Masterplanul de Transport. Drumul ar urma să fie construit paralel cu calea ferată spre vest şi va fi o prelungire de la Tăietura Turcului până în Suceag.

De cealaltă parte, la Floreşti, soluţia financiară aleasă de primarul Horia Şulea în vederea decongestionării traficului a fost cea a unui împrumut de 10 milioane de euro în vederea construirii dumului de ocolire al comunei prin partea de sud. Linia de finanţare va împovăra bugetul comunei pe o perioadă de 12 ani. Deşi în timpul campaniei electorale au fost poziţionate utilaje şi au fost zăriţi muncitori care mimau că au demarat lucrările, după anunţarea rezultatelor alegerilor, utilajele au dispărut şi nici până în prezent pe şantierul Centurii de Sud nu s-a mişcat un fir de praf. 

“În prezent, comuna Florești are grad de îndatorare zero. Suntem nevoiți să ne descurcăm pe cont propriu, fără nici un ajutor. Este vorba de o linie de finanțare ce va fi folosită la realizarea Drumului de Ocolire Sud. Este un instrument modern, care va greva bugetul anual al comunei cu mult sub nivelul maxim legal de 30%. Vorbim de o investiție de aproximativ 27-30 milioane lei, o sumă  considerabilă pentru o comună”, a a afirmat primarul comunei Florești, Horia Șulea în noiembrie 2015.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *