Din oras

Lectia de multiculturalism de la Conti: cum impart maghiarii cu romanii un festival

O noua editie a festivalului Mimesis, manifestare care are loc de cativa ani in cadrul Zilelor Culturale Maghiare (ZCM) din Cluj, aduce ca noutate reunirea lucrarilor unor artisti prestigiosi din Ungaria cu a celor romani, de la Cluj. Expozitiile si performace-urile muzicale vor fi gazduite de Continental. 

Manifestarea se numeste „Hotel New York – Mimesis I. Edition” si are ca tema in acest an „ringlispilul”, simbolizand rotirea ca intr-un carusel a evenimentelor care o compun si se va desfasura intre 16 si 23 august, in timpul celei de-a sasea editii a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. 

„Ne bucuram si nu ne bucuram sa fim aici, la Continental. Este trist sa vedem cum aceasta bijuterie din centrul Clujului in paragina, fara ca cineva sa o puna la punct. Pe de alta parte, asta ne permite sa putem organiza din nou aici festivalul Mimesis. Acum trei ani era un mic performace, cu 12 artisti, acum am reusit sa aducem aproximativ 30 de artisti consacrati din Ungaria, nume grele in domeniul vizual care au la activ premii si recunoasteri de prestigiu. Totodata, ei sunt cunoscuti si ca muzicieni si se vor manifesta si in aceasta zona”, a precizat Tunde Markos, presedinte al Asociatiei Culturale Origo, organizator al evenimentului, alaturi de cei de la ZCM. 

Se numara aici nume ca fotografa Marjai Judit, pictorii Wahorn Andras, Szurcsik Jozsef, Kopasz Tamas, Orosz Laszlo, graficianul Chris Allan sau artistul vizual Ulrich Gabor. 

Noutatea editiei este prezenta intre autorii care expus lucrari si a unor artisti romani cum ar fi Diana Dragan Chirila, Madalina Surducan, Oana Pop, Mira Marincas sau Dorel Gaina. 

„Nici nu am pus problema ca sunt romani sau maghiari. Asa cum cantarestii si instrumentistii isi comunica arta prin muzica, cei din artele vizuale comunica prin imagini, nu conteaza care le este nationalitatea”, a explicat Markos. 

Daca la inceput manifestarea i-a reunit pe artistii care ramasesera prin Cluj in luna august, de aceasta data organizatorii au marturisit ca cei mai multi au ales sa ramana in oras in aceasta perioada tocmai pentru a lua parte la Mimesis si ZCM. 

„Paleta manifestarilor pe care le organizam aici va fi foarte bogata, de la concerte de muzica traditionala la jazz sau rock, lansari de carte sau discutii tematice. Regret ca aceasta cladire a Continentaului arata asa, dar in tot raul e si un bine, ne bucuram ca putem din nou sa ne desfasuram aici”, a precizat si Gergely Balazs, organizatorul ZCM. 

O alta noutate este primirea unei finantari pentru tiparirea unui catalog cu realizarile festivalului din cei trei ani de existenta. Cea mai mare parte a banilor vin de la Departamentul pentru Relatii Internetnice de la Bucuresti, plus o alta parte de la Asociatia „Bethlen Gabor”. Lucrarile vor fi expuse la etajul I si II ale cladirii fostului Hotel Continental. Organizatorii au angajat de aceasta data si agenti de paza pentru a asigura securitatea in cladire. De asemenea, vizitatorii vor avea parte de prezentari profesioniste ale lucrarilor si artistilor din festival. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *