Din oras

A disparut unul dintre simbolurile Clujului. Cladirea Flacara a fost daramata

Scris de 3,872

Una dintre marile fabrici de confectii din Romania, loc de munca de-a lungul anilor pentru mii de clujeni a disparut aproape complet de pe suprafata pamantului. Dupa ce a fost preluata de o firma de IT, cladirea a fost daramata  pentru a face loc unei noi constructii. Candva, cu zeci de ani in urma, era una din mandriile orasului, iar produsele sale nu erau deloc usor de procurat.

Marea cladire portocalie care a adapostit timp de decenii fabrica Flacara, o glorie a industriei clujene din anii comunismului a disparut. Constructorii au daramat-o pana la ultima piatra, urmand ca aici sa se inalte o cladire de birouri pentru iQuest .

Putini mai stiu astazi ca imobilul disparut a gazduit odinioara una dintre gloriile industriei clujene din anii comunismului, un etalon in domeniul confectiilor din Romania. Daca initial, la inceputul anilor ’50 producea uniforme militare, fabrica a inceput apoi sa produca articole de imbracaminte pentru export. Au lucrat aici mii si mii de clujeni. 

Intreprinderea de Confectii Flacara era bine vazuta, nu doar in Cluj, ci in intreaga lume, deoarece majoritatea produselor erau destinate piete externe, isi aminteste clujeanul Ucu Bodiceanu, referent in cadrul casei Municipale de Cultura. 

“Calitatea produselor era exceptionala. Cu greu puteai sa faci rost de un costum, iti trebuiau relatii serioase. Se lucra in trei schimburi, astfel ca mii de oameni isi castigau painea muncind in acea intreprindere”, precizeaza el. 

Flacara era la acea vreme un adevarat brand al Clujului, pe langa Clujana si Farmec.

“Pe atunci, angajarea se facea prin repartitie si ramaneai pana la pensionare, daca nu voiai sa te transferi in alta parte. Dadea prost sa-ti schimbi locul de munca, ramaneai pana la pensie in acelasi loc”, a precizat clujeanul. 

Bodiceanu a realizat multe colectii cu imagini si obiecte reprezentative pentru Clujul din diferite perioade istorice, intre care a gasit si o reclama la Flacara, din anul 1868. 

“In zona mai fabricilor Napochim si Abatorul, legatura cu autobuzul se facea din tot Clujul. Era zona industriala care mai gazduia si Fabrica de biscuiti “Spicul”, Fabrica de Pensule, Farmec… Femeile lucrau in halat, toata lumea in fabrica purta asa ceva”, a mai spus Ucu Bodiceanu. 

In anul 1997,  fabrica a intrat in domeniul privat, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de societatea romano-germana Leotex Industries Cluj. In 2006 terenurile si imobilele de aici au intrat in patrimoniul unei companii imobiliare, iar activitatea de productie a fost preluata mai tarziu de Jolidon. Era un moment in care Flacarea detinea brandul Falla si era inca intre primele fabrici de confectii din tara, cu 1.000 de angajati. 

In 2009  se vorbea de un proiect grandios, un ansamblu multifunctional cu cinci turnuri, cu doua intrari pe strada Ploiesti si una pe Constanta. 

Se vorbea de parkinguri subterane pe trei niveluri, cu un total de 1.100 de locuri de parcare, iar intre cladiri, arhitectii s-au gandit sa amenajeze zone verzi cu locuri de recreere, restaurate si cafenele si chiar o piscina care urma sa fie folosita de locatarii ansamblului. 

O alta etapa in istoria fabricii a fost perioada in care spatiile au fost inchiriate pentru aproximativ un euro pe metrul patrat unor artisti aflati la inceput de drum. Acestia nu primeau utilitati in schimbul chiriei, insa, potrivit unui studiu sociologic realizat in cadrul UBB, a fost util in dezvoltarea acestora in conditiile in care spatiile mai confortabile aveau preturi piperate. Cercetarea a fost realizata in 2012 si isi propunea sa faca vizibil “modul de functionare a diferitelor spatii industriale sau postindustriale din orasul Cluj”. 

Anul acesta, compania iQuest a anuntat ca isi va muta sediul din Cluj-Napoca intr-o cladire de birouri de clasa A, amplasata pe platforma fostei fabrici Flacara. Suprafata totala a terenului este de aproximativ 18.200 de metri patrati, birourile propriu-zise urmand sa ocupe in jur de 6.000 de metri patrati.

Cu peste 600 de angajati in toate locatiile, cea mai mare echipa a companiei este cea din Cluj-Napoca, unde lucreaza aproximativ 380 de oameni.
Totodata, s-a anuntat si ca fondatorul companiei, Cornelius Brody, va prelua functia de Chairman of the Supervisory Board, din care mai fac parte si Octav Chicinas, Richard Roy si Sebastian Muller. Prin urmare, noul CEO al iQuest  va fi Jürgen Samuel.

„Sunt convins ca aceasta noua etapa in evolutia iQuest  se potriveste perfect strategiei noastre pe termen mediu si lung, preluarea functiei de CEO de catre Jürgen reprezentand o garantie a succesului companiei. Vad in el calitatile unui lider care poate conduce iQuest  catre urmatorul nivel de dezvoltare, dar mai mult decat atat, vad in el un model de urmat din punct de vedere al valorilor personale impartasite in cadrul echipei. in ceea ce ma priveste, acest nou rol reprezinta o colaborare full-time cu Jürgen, echipa lui si ceilalti membri ai Board-ului, cu scopul de a lua cele mai bune decizii strategice pentru iQuest ”, spunea atunci Cornelius Brody.

O promisiune facuta atunci in presa a fost pastrarea cladirii initiale si renovarea ulterioara, lucru care nu s-a intamplat. 

iQuest  este un grup international de servicii si produse IT care de peste 16 ani furnizeaza un portofoliu extins de solutii personalizate de software, produse si servicii de integrare la nivel global. 

Foto: Facebook, clujeanul.gandul.info

UPDATE: Oficialii iQuest au venit cu completarea noul sediul aflat in constructie se inalta tocmai peste peste structura de baza a fostei cladiri Flacara.

“Unul dintre motive a fost tocmai sa pastram o bucata de istorie a Clujului si sa o facem sa evolueze in ceva modern, contemporan. Noua cladire va avea parter si patru etaje, peste structura existenta; practic la fosta Flacara se mai adauga un nivel. Per total, vorbim despre o suprafata de aprox 1.800 metri patrati per nivel”, a precizat Georgiana Iancu, Communications Manager in cadrul companiei iQuest.

Astfel, s-au facut lucrari de demolare si s-a curatat structura care se pastreaza, lucrarile de extindere incep in toamna.

“Estimam ca noua cladire sa fie functionala la mijlocul anului viitor. Cladirea va gazdui aproximativ 600 de persoane (150 per nivel). Bugetul proiectului este o informatie confidentiala tinand cont ca nu toate aspectele au fost inca clarificate cu toti furnizorii”, a completat reprezentanta companiei.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 3 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 5 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 6 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 8 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 8 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 10 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 11 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 23 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE