Uncategorized

Laura Stefan, expert european anticoruptie: "DNA are o rata a condamnarilor peste media UE"

Scris de 688

Laura Stefan, unul dintre cei 17 experti europeni anticoruptie de la Bruxelles, a vorbit astazi la Cluj despre rolul Directiei Nationale Anticoruptie si al Agentiei Nationale de Integritate in lupta cu marea coruptie din Romania. In opinia expertului, procurorii anticoruptie au facut, pana acum, o treaba buna, reusind sa condamne 1.500 de persoane in cazuri de coruptie la nivel inalt, intr-un interval de sapte ani.

Stefan, care este expert la varf in comisia UE privind politicile anticoruptie, considera activitatea DNA una foarte buna.

“Din 2005 pana in 2012, Directia Nationala Anticoruptie a obtinut condamnarea a 1.496 de persoane in cazuri de coruptie la nivel inalt. Mi se pare o suma impresionanta pentru Romania. Tara noastra a obtinut rezultate foarte bune in acest segment, iar rata condamnarilor DNA este de 90%, peste media europeana”, a declarat Laura Stefan.

“Buzunarul personal e intotdeauna mai aproape de piele”

Laura Stefan a facut parte si din echipa de juristi care au lucrat la Legea ANI, alaturi de Monica Macovei.

“A existat o rezistenta teribila impotriva introducerii unui mecanism administrativ de control al averilor, mai mare decat rezistenta in ceea ce priveste modernizarea privind finantarea partidelor politice in Romania. Daca e sa nu fim ipocriti, acest lucru ne spune ceva despre felul in care functioneaza tara noastra. De ce atat de putina rezistenta atunci cand modifici legislatia privind finantarea partidelor politice si atat de mare mare rezistenta atunci cand e vorba despre verificarea averilor personale? Probabil pentru ca buzunarul personal e intotdeauna mai aproape de piele decat buzunarul partidului”, a fost concluzia expertului european privind lupta anticoruptie.

Stefan a vorbi si despre rolul declaratiilor de avere in transparenta institutionala. “Declaratiile de avere au fost introduse pentru prima oara in 1996. Erau secrete. Apoi, in 2003 erau  publice, dar irelevante. Adica erau un fel de chestionare sociologice la intrebarea : <>. Daca aveai 30 de milioane de euro la inceputul mandatului si 45 de milioane de euro la sfarsit de mandate, era irelevant daca declarai ca ai peste 10.000 de euro in conturi”.

Clujenii tolereaza mica coruptie

Ioan Hosu, sociolog, a venit in completarea expertului, aratand ca la nivel local exista studii care releva faptul ca mica coruptie este tolerata.

“Exista o toleranta mare fata de coruptia mica. Oamenii tolereaza coruptia pentru ca asa isi rezolva ei problema. Daca vrei sa primesti servicii publice de buna calitate, trebuie sa mai ungi un pic sistemul. Intr-un studiu se arata ca peste 70% dintre respondentii clujeni spun ca nu au nicio problema cu onestitatea si cinstea functionarilor. Din aceste studii, rezulta ca in Cluj nu exista coruptie! (rade). Chiar daca exista, perceptia este alta. La nivel local, bacsisul este vazut ca fiind un lucru care ma ajuta sa ma descurc, iar coruptia mare este numai sus”, a aratat sociologul Ioan Hosu, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj.

Laura Stefan si Ioan Hosu au participat, astazi, la Conferinta “Ce am facut cu coruptia in Romania”, organizata de Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica din cadrul UBB Cluj.

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 mins In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 2 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 2 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 5 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 5 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 6 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 18 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
 • Acum 19 hours Politica
  DOMN’ PROFESOR DE CONSECVENȚĂ: Ieri, Vasile dÎncu vroia privatizarea învățănântului gimnazial, azi vrea ”echitate” la admiterea în liceu și la probele de BAC
 • Acum 1 day Din oras
  Peisagistică cu barda în Parcul Farmec, gunoiae în loc de rațe pe Canalul Morii
 • Acum 1 day In vizor
  USAMV Cluj Napoca la încă o tură de judecată cu omul de afaceri din imobiliare Călin Buzoianu. Aceeași ”stațiune de cercetare experimentală”, bat-o vina!
 • Acum 1 day Justitie
  CU JUSTIȚIA ȘI POLITICA DE CUMETRIE, NOI VREM ÎN SCHENGEN! Cum au scăpat de pușcărie zece traficanți de copii cu complicitatea politicienilor și procurorilor români
 • Acum 1 day Din oras
  ÎNMORMÂNTAREA TRECUTĂ LA ÎNTREȚINERE. Un tânăr a rămas șocat când a primit factura la întreținere
 • Acum 2 days In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE