Uncategorized

Laura Stefan, expert european anticoruptie: "DNA are o rata a condamnarilor peste media UE"

Scris de 688

Laura Stefan, unul dintre cei 17 experti europeni anticoruptie de la Bruxelles, a vorbit astazi la Cluj despre rolul Directiei Nationale Anticoruptie si al Agentiei Nationale de Integritate in lupta cu marea coruptie din Romania. In opinia expertului, procurorii anticoruptie au facut, pana acum, o treaba buna, reusind sa condamne 1.500 de persoane in cazuri de coruptie la nivel inalt, intr-un interval de sapte ani.

Stefan, care este expert la varf in comisia UE privind politicile anticoruptie, considera activitatea DNA una foarte buna.

“Din 2005 pana in 2012, Directia Nationala Anticoruptie a obtinut condamnarea a 1.496 de persoane in cazuri de coruptie la nivel inalt. Mi se pare o suma impresionanta pentru Romania. Tara noastra a obtinut rezultate foarte bune in acest segment, iar rata condamnarilor DNA este de 90%, peste media europeana”, a declarat Laura Stefan.

“Buzunarul personal e intotdeauna mai aproape de piele”

Laura Stefan a facut parte si din echipa de juristi care au lucrat la Legea ANI, alaturi de Monica Macovei.

“A existat o rezistenta teribila impotriva introducerii unui mecanism administrativ de control al averilor, mai mare decat rezistenta in ceea ce priveste modernizarea privind finantarea partidelor politice in Romania. Daca e sa nu fim ipocriti, acest lucru ne spune ceva despre felul in care functioneaza tara noastra. De ce atat de putina rezistenta atunci cand modifici legislatia privind finantarea partidelor politice si atat de mare mare rezistenta atunci cand e vorba despre verificarea averilor personale? Probabil pentru ca buzunarul personal e intotdeauna mai aproape de piele decat buzunarul partidului”, a fost concluzia expertului european privind lupta anticoruptie.

Stefan a vorbi si despre rolul declaratiilor de avere in transparenta institutionala. “Declaratiile de avere au fost introduse pentru prima oara in 1996. Erau secrete. Apoi, in 2003 erau  publice, dar irelevante. Adica erau un fel de chestionare sociologice la intrebarea : <>. Daca aveai 30 de milioane de euro la inceputul mandatului si 45 de milioane de euro la sfarsit de mandate, era irelevant daca declarai ca ai peste 10.000 de euro in conturi”.

Clujenii tolereaza mica coruptie

Ioan Hosu, sociolog, a venit in completarea expertului, aratand ca la nivel local exista studii care releva faptul ca mica coruptie este tolerata.

“Exista o toleranta mare fata de coruptia mica. Oamenii tolereaza coruptia pentru ca asa isi rezolva ei problema. Daca vrei sa primesti servicii publice de buna calitate, trebuie sa mai ungi un pic sistemul. Intr-un studiu se arata ca peste 70% dintre respondentii clujeni spun ca nu au nicio problema cu onestitatea si cinstea functionarilor. Din aceste studii, rezulta ca in Cluj nu exista coruptie! (rade). Chiar daca exista, perceptia este alta. La nivel local, bacsisul este vazut ca fiind un lucru care ma ajuta sa ma descurc, iar coruptia mare este numai sus”, a aratat sociologul Ioan Hosu, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj.

Laura Stefan si Ioan Hosu au participat, astazi, la Conferinta “Ce am facut cu coruptia in Romania”, organizata de Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica din cadrul UBB Cluj.

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 41 mins In vizor
  EXTRACALIFRAGILISTIC! Cică Boc nu a întrunit majoritatea necesară în Consiliul local controlat de el și astfel nu a cumpărat sediul BCR… Măi, să fie, l-au sfidat ”pinguinii” și ”focile” sale?
 • Acum 1 hour Politica
  Preşedintele Iohannis a semnat decretul care conferă atribuții sporite polițiștilor locali pe drumurile publice. Adică orice ”Pristanda” angajat pe cumetrie în banul public, cu școală ”de Rutieră” cât trenul, are dreptul să ne tragă pe dreapta?
 • Acum 2 hours Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 4 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 4 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 6 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 8 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 9 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 23 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 1 day Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE