Editorial

Lăsați orice speranță cu scăderea facturilor! Guvernanții când zic că iau, chiar iau (dar nu măsurile potrivite, ci banii), iar când zic că dau, chiar zic

Scris de 83

Politicienii României au abordat criza energetică ca studenții chiulangii de la Politehnică: ”nu lăsa pe mâine ce poți face azi, lasă pe poimâine. Poate se uită, sau ne cade bilețelul câștigător”. În rest, ”ne vedem la toamnă”.

Se vede asta din lipsa cronică a investițiilor în ultimii 5 ani – deși toți banii facturați în plus pentru ”energie verde” erau destinați tocmai investițiilor. Au investit în salariile sinecuriștilor lor politici și atât.

Se vede din lipsa unui model de piață funcțional, din modul infantile în care au ”liberalizat” o pieță a energie oricum prost administrată și gestionată. Statul proprietar majoritar al domeniului energetic și-a liberalizat buzunarul stâng să-l taxeze pe cel drept și viceversa.

Se vede din slaba capacitate de reglementare a autorităților care vine din politizarea excesivă și deprofesionalizarea funcțiilor critice din sector.

Încă de anul trecut, din luna aprilie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, suspiciona că prețurile la electricitate nu s-au „așezat” în urma liberalizării pieței pentru consumul casnic, iar una dintre cauze ar putea fi aceea că furnizorii de electricitate nu ar fi luat în serios liberalizarea și chiar ar fi format un cartel. Adică tu, proprietarul, îți ”suspectezi” buzunarul că s-a coalizat cu propriul tău portofel?

Cât despre deprofesionalizarea celor ce ocupă funcții de răspundere în sistemul energetic este suficient să ne uităm pe numirile provizorii în funcție, până când se găsește candidatul cel mai obedient politic.

Ori fix această politică a provizoratului la conducerile companiilor cu capital majoritar de stat, promovată de politicieni când sunt la guvernare, pune piedici serioase parcursului României spre statutul de țară membră a Organizației pentru Colaborare și Dezvoltare Economică. Azi, Ciucă negociază admiterea României la OCDE. Sper să ne accepte ăia cu tot cu năravuri, desi rigorile de admitere în OCDE sunt evaluate și în funcție de progresele în implementarea principiilor conținute în Ghidul privind Guvernanța Corporatistă a Companiilor de Stat, elaborat de organizaţie, atât pentru membrii săi cât și pentru candidați. Or, Guvernările României sunt corigente tocmai la capitolul guvernanță corporatistă.

Numai obedienții partidului ajung în funcții de conducere. Și asta se vede și din modul în care înalți funcționari reacționează la situații critice. Să ne amintim cum, în plin scandal al facturilor la energie, Dumitru Chiriță (un papagal numit politic), președintele reglementatorului – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE, a plecat în concediu în Republica Dominicană, dându-se căzut la pat pe caz de boală.

ANRE e reglementatorul pieței de energie și are un rol central în stabilirea prețurilor și aprobarea pragurilor, practic e brațul înarmat al politicienilor de la guvernare, câinele de pază al prețurilor, paznicul facturilor. Când colo este Lupul cel rău care-i fură coșulețul cu mâncare Scufiței Roșii și, în cârdășie cu Vânătorul, o pune și capră în tufiș. Apoi îi ia casa Bunicii, că n-are cy=u ce să-și plătească facturile.

Abia zilele acestea, când s-a spart buba și au venit facturi aiuritoare către consumatori, s-au apucat de control la furnizorii de energie și să dea amenzi acestora. Amenzi date tardive și în sume ridicole pentru emiterea greșită a facturilor către consumatorii casnici , unor companii precum Enel, Electrica Furnizare, Gaz Vest șamd.

Cu complicitatea tuturor politicienilor perindați pe la guvernare, viitura scumpirilor la gaze și electricitate care au să izbească veniturile consumatorilor casnici abia de acum urmează. În ciuda spectacolului penibil-politicianist pe care-l joacă cei din Coaliția de guvernare. Fiecare parte se preface că-i pasă și-i dă și se luptă din gură pentru cetățean.

Dar e extrem de târziu să mai scoți căpușele încuibate adânc în sistemul energetic al României.

Avem toate datele dezastrului: începând cu joaca de-a salva Planeta cu imbecilități despre soluții alternative, dar numai pentru săraci. Apropos, Companiile de energie regenerabilă germane au început să intre în insolvență. Conform portalului newstextarea.com, ”Compania germană Green City AG, specializată pe investiții în sisteme de energie regenerabilă, a cerut unui tribunal din München protecția împotriva creditorilor din cauza insolvenței.  Este încă un caz de companie germană de investiții în energie verde care intră în insolvență în numai 3 săptămâni, după Deutsche Lichtmiete AG și altele din același grup cu aceasta.”

E bine, nu?

Că s-a dublat (de sub burtă) prețulul certificatelor de emisii poluante (GES) pe piețele internaționale de s-a scumpit energia produsă în România de echipamentele vechi pe cărbune și pe gaze naturale. Care, de vechi și neretehnologizate ce sunt (desi au încasat în facturi zeci de milioane de euro tocmai pentru promisiunea retehnologizării), deja produceau energie mai scumpă. Conform specialiștilor, scumpirea GES a amplificat efectul întârzierii investițiilor în noi exploatări de gaze naturale, în contextul epuizării celor existente.

Oferta internă nu echilibrează cererea în creșterea și prețurile cresc, ca în graficele manualelor de liceu economic.

Apoi vin jocurile politice meschine (vezi OUG 114 și Legea Ofshorre) care încă mai blochează exploatarea celui mai bogat zăcământ românesc din Marea Neagră. Stăm cu curul pe gaze și le bășim.

Iar liberalizarea completă a pieței a devoalat prostia adimnistrativă a politicienilor. Că furnizorii nu și-au ascuns apetitul pentru creștere tarifelor populației, după ce ani de politici populiste le-au menținut adminstrativ la niveluri cât mai scăzute cu putință.

Care furnizori sunt cam totuna cu administratorii – adică politicienii noștri care una dau pe gură, alta ne fură la buzunar.

Și, gata!ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  PSD îi cere lui Niculae Bădălău să demisioneze, după ce a fost reținut de procurorii DNA
 • Acum 2 hours General
  Corpul de control al ministrului Educației este la colegiul din Turda unde a predat fostul interlop Balibacea
 • Acum 2 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 2 hours Din oras
  URBANISMUL DE CUMETRIE DIN ”FUNĂRIA” LUI EMIL BOC: Investiția care a primit undă verde la urbanism în cartierul unde primarul OSĂ a decretat că autorizațiile se dau după 2026
 • Acum 3 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 17 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 22 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 23 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE