Din oras

Lasat sa moara in strada, un clujean a fost salvat de vecini si de presa

Batran, pe jumatate paralizat si batjocorit de cei care ar fi trebuit sa il ajute, un om amarat din Jucu, abandonat pe un trotuar din Iris, a fost salvat astazi doar de interventia vecinilor si a echipei ziardecluj.ro.

Tragedia a fost semnalata de o clujeanca, la orele pranzului. Femeia a sunat la redactie pentru a atrage atentia ca un om zace pe un trotuar, la intersectia dintre strazile Maramuresului si Dragos-Voda.

“Este paralizat, a fost adus de la Azilul de Noapte Ruhama de pe Valea Chintaului, ca cica nu aveau loc. Ma intorceam acasa si l-am vazut pe strada. Am chemat cu alti vecini salvarea, politia, dar nimeni nu vrea sa il ia. Nu lasi in strada un caine, la Cluj ne mobilizam pentru tot felul de cauze, cum se poate sa nu le fie mila de un om?”, s-a revoltat femeia.

La fata locului, drum incins, praf si vuiet de masini. Omul zace la umbra firava a unui transformator de curent, intre pietre si brusturi. Neputincios, cu parul ravasit, se sprijina cum poate, caci partea stanga a corpului ii este paralizata. Povestea lui e simpla, comuna poate in cercurile celor care se ocupa de cazuri sociale. Este din Rasinari, Sibiu, a fost sofer, apoi s-a ocupat de constructii, a ajuns sa ridice o casa in Jucu, dupa care a locuit la Pata Rat, a avut o relatie cu o femeie de acolo. In iarna a paralizat. La 61 de ani, avutul lui, o masina si un cal, s-au dus rapid, iar acum, de cateva zile, femeia l-a dat afara. A fost luat de salvare, a trecut pe la UPU, l-au dus la centrul Ruhama de pe Oasului unde a stat o noapte. Nu e boschetar, are pensie de handicap.

“Era un domn care a zis ca sa nu ma mai prinda pe acolo si m-au pus in autobuz, asa am ajuns pe Maramuresului”, povesteste omul.

Niste copii care treceau cu bicicleta pe strada l-au ajutat sa se traga mai la umbra, vecinii i-au adus sanviciuri si au inceput sa dea telefoane.

“Politistii au spus ca va veni salvarea sa il duca inapoi la Ruhama. Au venit apoi cei de la salvare si l-au amenintat ca il amendeaza daca ii mai cheama”, povesteste Vasile Pop, unul din vecinii implicati in salvarea omului din strada.

La o aruncatura de bat, nu mai mult de 20 de metri, se afla Centrul Social de Urgenta, construit recent din fonduri europene si administrat de primaria clujeana.

“Asistentele de acolo au iesit, l-au consultat, una a i-a adus apa, dar au zis ca la ele acolo nu se poate, ca nu au infirmiera si nu au scutece pentru oameni ca el. Am auzit cu urechile mele cum le-au spus copiilor care l-au mutat sa il ia si sa il puna pe malul Nadasului, sa il lase acolo”, sustine vecinul.

Omul nu se simte prea bine. Il roaga pe vecin sa il mute mai incolo, ca sta pe un bolovan. Intre timp mai apare o masina, de la Politia Locala. Cei doi politisti se apropie, afla povestea, dau din umeri, incep sa dea telefoane, sa intrebe unde sa il duca pe om, nu sunt siguri daca au voie sa il urce in masina.

Unul dintre ei o ia spre Centrul Social, nu se poate sa nu faca ei nimic. La birou, asistenta sociala Camelia Lupou, dupa cum scrie pe usa, e foc si para.

“Cum sa luam un om ca el, stiti ce inseamna asta? N-avem infirmiera. Centrul acesta nu e pentru ingrijirea socio-medicala de care el are nevoie! Mai am trei ca el si trebuie sa cersesc ca sa ii pot tine!”, spune tanara.


Nervii ajung la paroxism cand asistenta aude de presa.

“Ce? Ziar de Cluj? E voie aici in institutie??”, se lamenteaza asistenta, care nu are nici o remuscare sa lase un bolnav in strada fara ajutor.

Omul legii e si mai incurcat, iese sa mai dea niste telefoane. Contactata la telefon de reporterul ziardecluj.ro, Nicoleta Molnar, directoarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGPCASPC) Cluj, spune ca nu stia nimic de caz, cere numele bolnavului si promite ca va reveni. In jurul bolnavului se strang iar vecinii, politistii, copiii, plus una dintre asistentele de la centru, aflata, dupa cum le povesteste tuturor, in afara programului.

 

Politistii sunt gata sa il duca la Ruhama, dar se decide asteptarea “ordinelor” de la Molnar.

“Am sunat la centrul de pe Dragos-Voda si am decis sa il ia pe pacient pentru o zi-doua, sa ii faca evaluarea completa si apoi il vom interna intr-unul de centrele noastre. Nu se pune problema daca are venituri, centrele sociale sunt tocmai pentru oameni ca el”, si-a anuntat Molnar decizia.

Centrul nu are targa, nici carucior, asa ca bolnavul e luat din balarii si dus pe umeri de un alai format din asistenta, un politist si un pustan de pe strada, iar actele ii sunt duse de reporterul ziardecluj.ro.

Se merge incet, timp in care vecinii ies sa isi strige indignarea la adresa asistentelor de la centru. Se vocifereaza de o parte si de alta, omul e dus la parterul institutiei si pus pe o saltea. Vrea sa vorbeasca cu presa, a aparut intre timp si un reporter de la TVR Cluj.

“Ce ati baut aseara nu ii spuneti domnisoarei?”, intreaba, in treacat, asistenta medicala.

Omul isi aminteste ce i-a facut femeia care l-a abandonat si se necajeste si mai tare cand ramane singur, pe mainile specialistelor.

Politistii se duc la alt apel, sa rezolve cu niste betivi reclamati in Piata Garii.

“Avem multi din astia, nu au casa, nu au familie, sunt bolnavi si efectiv nu stim ce sa facem cu ei, nimeni nu i-ar lua”, se plange unul dintre politisti.

“Eu nu am stiut nimic de acest caz, asa ca nu puteam face nimic. Exista un sistem foarte bine pus la punct de coordonare intre noi, cei de la salvare si politie, binenteles ca e cunoscut. Daca il stiu eu, il stiu si ceilalti”, se impune, la final, directoarea DGPCASPC.

La azilul Ruhama nu e nimeni care sa explice cum s-au intamplat lucrurile, doar un paznic care stie ca “sunt niste reguli noi, ca nu mai putem lua pe nimeni aicea”.

 


Omul pe care l-au trimis in strada isi asteapta acum controalele medicale si sociale pentru a putea fi internat intr-un centru specializat pentru problemele lui, dupa ce a zacut in soare o jumatate de zi, neglijat, amenintat si ironizat de toti, gata sa fie abandonat peste noapte, pe trotuar, de autoritatile capitalei europene Cluj-Napoca.

Gheorghe Lacatus a stat pe trotuar, in ziua torida de 6 august 2013, de la ora 9 pana la 15.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *