Diete

Laptisorul de matca si polenul

Produs apicol, laptisorul de matca reprezinta secretia glandelor faringiene si mandibulare ale albinelor tinere (doici) destinate hranirii larvelor si matcilor. Are un continut ridicat de proteine (14-16 %) cuprinzand toti aminoacizii esentiali, glucide (8-10 % , din care 52 % fructoza si 42 % glucoza), grasimi (4-6 %) si saruri minerale (0,8-1,5 %).

 

Principalele vitamine care se gasesc in laptisorul de matca sunt B1, B2, B3, B5, B6, B12, acid folic, PP, C, inozitol, biotina (H). In afara acestor substante mai contine hormoni, enzime si alti factori specifici care actioneaza ca biocatalizatori la nivelul structurilor celulare, stimuland functiile acestora si ale intregului organism.

 

Laptisorul de matca se obtine prin metoda organizarii familiilor de albine (productie de 50-70 g) sau prin metoda producerii in familii de matca (200-300 g). Conservarea lui se asigura in conditii bune prin liofilizare (uscare in stare congelata sub vid si ambalare in atmosfera de gaz inert). Se poate pastra si in borcane de sticla de culoare inchisa, la temperaturi cuprinse intre 0-5º C.

 

In comert se mai desface sub forma de amestec cu miere in proportie de 1% sau inglobat in drajeuri.
Laptisorul de matca este utilizat in industria farmaceutica ca biostimulator general si in industria cosmetica la prepararea unor creme si lotiuni. El detine calitati terapeutice remarcabile: stimulator al activitatii nervoase superioare, antibronsitic si reglator al functiilor neurocirculatorii.

 

Principalele caractere organoleptice ale laptisorului de matca sunt:

 

– aspect de masa omogena cu granulatii fine, de culoare alb-galbuie pana la galben (in contact prelungit cu aerul devine galben inchis), nu trebuie sa contina larve, ceara, spori de mucegaiuri sau alte impuritati, se admit urme de polen;
– consistenta cremoasa (devine vascoasa in contact cu aerul);
– miros slab aromat, caracteristic.
– Gust acrisor, putin astringent.

 

Polenul este produsul recoltat de catre albine de pe flori. Constituie principala lor sursa de proteine. Are o valoare biologica ridicata datorita continutului bogat in aminoacizi, vitamine si enzime.

 

Polenul este format din 45 % proteine (35 % polipeptide si 10 % aminoacizi liberi), 20-40 % glucide, 5-8 % lipide, 1,5% saruri minerale si 5,5 % apa. Principalele vitamine aflate in compozitia sa sunt cele din complexul B, precum si vitamina C.

 

Recoltarea polenului se face cu ajutorul colectoarelor (o albina transporta intr-un singur zbor 8-12 mg polen). Prezentarea comerciala se face sub forma de graunciori, conservati prin uscare in instalatii cu infrarosii, sau in amestec cu miere.

 

Este folosit in alimentatie ca furnizor al unor nutritivi deosebit de valorosi si de vitamine, cat si in medicina datorita efectelor sale terapeutice (antianemic, laxativ) si biostimulator (analeptic al activitatii intelectuale).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *