Diete

Lamaiul – aliment si medicament

Lamaile sunt fructe citrice din familia hesperidelor (alaturi de portocal, mandarin, grapefruit etc.) cu o valoare alimentara si terapeutica de exceptie. Ele sunt bogate in vitamina C (30-100 mg la 100 g), care se pastreaza intr-o forma activa stabila, pe de o parte, datorita continutului ridicat in acid citric (3,7-7,0 %), care este factorul protector al vitaminei C, iar pe de alta parte, absentei enzimei ascorbicoxidaza, care inactiveaza acidul ascorbic (vitamina C), transformandu-l in acid dehidroascorbic.

 

 

In coaja lamailor, continutul de acid ascorbic este mai ridicat decat in suc (163 mg la 100 g), iar in varful lastarilor ajunge pana la 800 mg la 100 g. In afara de vitamina C, lamaile mai contin cantitati mici de provitamina A, vitamine din grupa B (B1, B2, acid pantotenic, vitamina PP, vitamina E s.a.

 

 

De la lamai se foloseste uneori si coaja (bine spalata in prealabil cu apa calda, pentru a indeparta eventualele urme de insectofungicide). Lamaile dau suc mai mult (se storc mai bine) daca se tin in apa calda timp de 5 minute. Obisnuit, sucul reprezinta circa 30 % din greutatea lamailor.

 

 

Invelite in servetele, lamaile pot fi pastrate in frigider timp de mai multe saptamani. Ele se mai pot pastra in borcane, taiate in felii subtiri, intre care se pun un strat dublu de zahar. Borcanele se inchid ermetic si se tin la rece.

 

 

In dioterapie, lamaile se folosesc pentru numeroasele lor efecte asupra bunei functionari a organismului uman: sunt puternic alcalinizate, diuretice, depurative, antianemice, hemostatice, hipotensoare, uricolitice, antigutoase, antisclerogene, febrifuge, antireumatismale, vermifuge si antiveninoase. Totodata, sucul de lamaie fluidifiaza sangele, activeaza globulele albe in apararea organismului, previne obezitatea, are actiune tonica asupra inimii, vaselor si nervilor, stimuleaza secretiile gastrohepatice si pancreatice.

 

 

In scopuri medicinale se folosesc:

 

 

Sucul de lamaie, amestecat cu miere si apa, se foloseste ca gargara in amigdalita cronica, afte, stomatita, anghine etc. De asemenea, are utilizari si in alte afectiuni, ca: guturai si sinuzite (cateva picaturi in nari, de mai multe ori pe zi); hemoragii nazale (tampon de vata imbibat cu suc de lamaie); otite (suc de lamaie in urechi); migrene (comprese cu suc de lamaie pe frunte, sau felii de lamaie aplicate pe frunte); rani si plagi infectate (spalare cu suc de lamaie pur sau usor diluat in apa); degeraturi (frectii); intepaturi de insecte (frecarea locurilor intepate cu felei de lamaie); negi  sau veruci vulgare (badijonare de doua ori pe zi cu coaja de la doua lamai macerate 8 zile in 200 ml otet); diabet zaharat (suc de lamaie cu zaharina, sub forma de limonada, cate 200 ml pe zi); obezitate (se incepe cu zeama unei lamai pe zi, crescand zilnic ca cate o lamaie, pana se ajunge, in ziua a 10-a, la 10 lamai consumate sub forma de limonada cu putina zaharina; apo se descreste in fiecare zi cu cate o lamaie, pana se ajunge din nou la o singura lamaie pe zi; se face, deci o cura de 20 de zile); litiaza urinara (cura cu sucul a 2-4 lamai pe zi). Alte boli in terapia carora se recomanda lamaile sunt: dischinezia biliara, litiaza biliara, insuficienta hepatica, hepatita epidemica, pancreatita, hiperaciditatea, ulcerul duodenal, aerofagia, dispepsiile, voma, ateroscleroza, fragilitatea capilara, varicele, flebita, hipertensiunea arteriala, hiperviscozitatea sanguina, hemofilia, starile febrile, infectiile pulmonare si gastrointestinale, guta, reumatismul, artritismul, dizenteria, febra tifoida, icterul etc.

 

 

Cura cu suc de lamaie este, de asemenea indicata in: anemie, astenie, convalescenta, senescenta, astm, cefalee, bronsita, blenoragie, pecingini s.a. Apa de baut, provenita din surse incerte sub raportul calitatii, se poate dezinfecta in cateva ore, daca se toarna in ea suc de lamaie (1-2 lamai la litru de apa).

 

 

Decoctul de lamaie (fruct intreg) se foloseste ca vermifug.

 

 

Infuzia de lamaie este indicata contra aerofagiei si a obstruarii hepatice; se folosesc 3 lamai taiate seara, peste care se toarna apa clocotita; lichidul rezultat se bea dimineata urmatoare, pe nemancate.

 

 

Maceratul de lamaie, preparat dintr-o lamaie intreaga, zdrobita impreuna cu semintele ei si tinuta la macerat timp de doua ore, dupa ce se strecoara prin stoarcere si se indulceste cu miere, da rezultate bune ca vermifug; se bea seara, la culcare. Maceratul de lamaie cu musetel se recomanda contra obezitatii (in cura de slabire); se toarna seara o ceasca cu apa in clocot peste o lamaie taiata in rondele (cu coaja) si cu putin musetel; se lasa la macerat peste noapte; dimineata se strecoara, iar lichidul se bea pe nemancate.
Citronada (limonada) este indicata in stari febrile, voma, hemoragii, dischinezie biliara etc.; se prepara dintr-o lamaie taiata in felii (rondele cu coaja) sau sucul unei lamai, puse intr-un pahar cu apa. Limonada pregatita din acid citric (18 g), carbonat de magneziu (11 g) si apa(300 ml), aromatizata cu tinctura de lamaie, are efect purgativ.
Semintele de lamaie, pisate si amestecate cu miere, consumate dimineata, dau rezultate bune contra oxiurilor.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *