Diete

Lactate si branzeturi pe lista de cumparaturi

Pentru a slabi, kilogramele in plus nu trebuie sa ne preocupe doar in momentul cand ne asezam la masa, ci tot timpul, mai ales cand facem cumparaturi in marile centre comerciale sau supermarketuri.

 

 

Iata cateva recomandari de care este bine sa tinem seama cand facem cumparaturi la raionul cu lactate si branzeturi:

 

 

Laptele si produsele lactate furnizeaza proteine de buna calitate, vitamine si mai ales calciu, indispensabil sanatatii copiilor (pentru crestere) si adultilor (pentru intretinere). Din nefericire, in raport cu volumul rapid consumat, laptele integral sau cel de ferma este prea bogat in grasimi.

 

 

Daca suntem mari consumatori de lapte (mai mult de un litru pe zi) este bine sa alegem laptele in intregime degresat (semidegresat). Amandoua contin tot atatea proteine si tot atata calciu ca si cel de origine. In schimb, nu contin la fel de multe vitamine liposolubile (A si D): cu jumatate mai putine pentru cel semidegresat si deloc pentru cei in intregime degresat! Astfel, daca suntem consumatori medii (intre 30 cl si 1 litru pe zi), ar trebuie sa consumam lapte semidegresat in locul celorlate doua tipuri. Aceasta reprezinta o alternativa foarte buna, fiind potrivit atat regimului, cat si sanatatii.

 

 

In ceea ce priveste produsele lactate sa consumam in voie iaurt natural, pentru ca, in comparatie cu cel cu 0% grasime, acesta pastreaza atat gustul, cat si pretioasele vitamine liposolubile (A si D) la un nivel caloric nu prea ridicat.

 

 

Sa ne interzicem toate iaurturile cu ciocolata si pe cele cu fructe, la fel ca iaurturile-crema pentru desert, de orice fel! Sa evitam acest raft!

 

 

 

Atentie insa, daca branza de vaci contine multa grasime, trebuie sa o consumam in cantitate moderata, altfel nu ne este de nici un folos in timpul regimului!

 

 

Sa alegem, dupa preferinta, branza de vaci cu 0 sau 20 % grasime, cu un total de lipide de la 0 la 2 g pentru 100 g. La acest “nivel”, branza de vaci reprezinta un aliat de incredere  pentru silueta, fiind bogata in calciu, apa si proteine. Ea combate scaderea masei musculare si aparitia oboselii, fiind in acelasi timp foarte buna pentru a taia foamea.

 

 

Sa ne ferim si de produsele lactate dulci, care au intr-adevar 0% grasimi, dar care pot sa contina de multe ori zahar, ciocolata sau fructe in cantitati deloc de neglijat. Sa consumam mai degraba, in mod exceptional, pentru a iesi din monotonie, produse pe baza de aspartan si aromatizate cu esente de fructe, vanilie, ciocolata, cafea. Ele vor fi apreciate si de copii sau de sot si vor avea un efect mai putin catastrofal asupra siluetei noastre decat alte iaurturi-crema pentru desert. Sa le consumam cu moderatie, intrucat reprezinta un risc pentru regimul nostru si pentru planul de a ne modifica comportamentul alimentar initial.

 

 

Nu trebuie sa ne privam de branzeturi, nu numai pentru ca un regim fara branza este arid si frustrant pentru unii, ci mai ales pentru ca ele reprezinta o sursa inegalabila de calciu, vitamine si proteine de buna calitate. Totusi, nu trebuie nici sa abuzam, deoarece branza este un aliment care se poate dovedi foarte bogat in grasimi.

 

 

Putem sa mancam zilnic o bucatica de branza (nu mai mult de 45 g/zi), cu conditia ca, pentru o mai buna asimilare, sa fie consumata la micul dejun, ca gustare, sau la masa de pranz, insa niciodata la cina. Sa tinem minte ca branza uscata are, in general un continut mai scazut in apa si mai ridicat in grasimi decat branza boale. In plus, mancam de obicei o cantitate mai mare din cauza densitatii ei. Pe de alta parte, aceasta nu trebuie sa fie neaparat consumata cu paine sau vin si este usor de transportat. Alegerea ne revine si trebuie facuta in functie de nevoile si inclinatiile noastre.

 

 

Pentru adeptii infocati ai branzei, putem gasi cu usurinta numeroase specialitati degresate, care contin doar 20-35 %  materie grasa: Camembert, Tomme, Emmenthal, cu mucegai albastru, Saint-Paulin, svaiter. Sa le alegem cu grija, dupa preferinta, dar sa nu le consumam de mai mult de doua ori pe zi, intotdeuna inainte de ora 16.

 

 

Untul este nu numai bun la gust, dar si folositor si sanatatii, datorita vitaminei A pe care ne-o furnizeaza. Atentie totusi nu numai la nivelul caloric ridicat, chiar si pentru cantitati mici (din cauza celor 80% lipide continute), ci si la calitatea acizilor grasi saturati. Este de preferabil deci sa cumparam din market mini-pachetele de unt de 10 g, cum sunt cele servite de obicei in restaurante. Ele ne vor ajuta sa consumam zilnic atat cat este necesar, fara a ne servi in plus. Untul degresat de doua ori mai putin decat cel clasic (40 % in loc de 80 %) se poate dovedi util daca nu ne plac tartinele foarte putin unse sau daca portia obisnuita de legume necesita o cantitate de grasime ceva mai mare

 

 

Smantana clasica, desi are doar 30 % grasime (in comparatie cu cele 80 % din unt), lipseste de obicei in regimurile de slabire din cauza continutului redus de vitamine, a proastei calitati a acizilor sai grasi si a dozarii dificile. Smantana degresata poate fi gustoasa si cu numai 15 % grasime, putand fi utilizata pentru legume asortate sau piure. Consumul insa trebuie sa fie tot moderat.

 

 

Margarina vegetala este buna doar consumata cruda si daca este extrasa din floarea-soarelui sau din porumb; ea furnizeaza acizi grasi poli-nesaturati, considerati indispensabili de catre specialisti, deoarece indeplinesc numeroase functii in organism, mai ales cea de reglare a colesterolului in sange si de intarire a peretilor vaselor de sange, luptand astfel impotriva problemelor cardiovasculare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *