Din oras

"Lagarul de exterminare" Sf. Kamil cere Primariei finantare de 80.000 de lei

Scris de 418

Caminul Social “Sfantul Kamil” din Cluj, implicat anul trecut intr-un scandal privind modul inuman in care sunt tratati varstnicii si supranumit “lagar de exterminare”, a cerut Primariei Cluj-Napoca sprijin financiar de 80.000 de lei.

Asociatia Maghiara a Handicapatilor Motori, care administreaza azilul, a depus la Primaria Clj-Napoca o cerere de finantare pentru Caminul Social “Sfantul Kamil”, din cartierul Zorilor, prin care solicita administratiei locale sprijin in valoare de 80.000 de lei. Cererea a fost depusa in baza Legii 350/2005.

 Azilul, abonat la finantarea Primariei Cluj-Napoca

Caminul, administrat de Rozalia Tokay, a primit in repetate randuri finantare din partea Primariei Cluj-Napoca, in baza legii care reglementeaza alocarea de bani activitatilor non-profit, de interes local. Spre exemplu, anul trecut a fost alocata azilului suma de 50.000 de lei, iar in 2009 a primit de la bugetul local sprijin in valoare de 20.000 de lei. Anul acesta, conducerea caminului a cerut o suma si mai mare, de 80.000 de lei.

 Potrivit directoarei Rozalia Tokay, banii vor fi folositi pentru plata utilitatilor. “Gazul este 13.000 de lei, curentul peste vor 3.000 de lei, apa peste 2.200 de lei”, spune aceasta.

Consiliul Local Cluj-Napoca urmeaza sa anunte alocarile bugetare aferente anului 2013.

“Lagar de exterminare”

Numele azilului de batrani a fost implicat, anul trecut, intr-un scandal mediatic, dupa ce clujeanul Bogdan Rosca a dezvaluit tratamentele inumane la care a fost supus tatal sau internat in acest camin. Acesta a povestit, pe blogul personal, despre tratamente inumane, maltratare, suferinte, furt din mancarea bolnavilor tinuti la pat, chiar exterminare voita, lucruri care se intampla la azil.

Caminul social are in grija, contracost, varstnici cu handicap neuromotor.

Ulterior, povestea a ajuns sa fie mediatizata, iar un fost angajat a povestit la randul lui despre ce se intampla acolo.

 “Caminul nu se poate numi pentru handicapati cu probleme motorii, ci camin de exterminare. Tratamentul pe care il primesc acei pacienti lasa de dorit, deoarece personalul nu are specializarea de infirimier. Erau adunati din secuime, de ici, de colo. Am plecat de acolo pentru ca anumite conditii oferite noua si pacientilor  erau sub orice critica. Doamna Tokay face avere din aceasta afacere. Pacientii nu sunt tratati cu caldura. Li se da o cantitate de alimente cat sa se mentina in viata”, a povestit Varga Erno, un fost angajat.

La scurt timp, la azil au fost efectuate mai multe controale, iar Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj a aplicat doua amenzi, una in valoare de 1.500 de lei si alta de 4.000 de lei, pentru diferite nereguli cu privire la fisele medicale ale angajatilor.

Foto: citynews.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 3 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 4 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 4 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 5 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 5 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 6 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 7 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 7 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 10 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 10 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 11 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE