In vizor

Laboratoare de 6 milioane lei pentru industria mobilei în Buftea de Cluj. Drumul de acces tot nu e gata!

Primăria Cluj-Napoca vrea să facă trei laboratoare pentru modernizarea industriei mobilei din Cluj-Napoca. Acestea vor funcționa în Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) din Lomb, cunoscut și sub numele de Buftea de Cluj. Conceput inițial pentru industria de film, se pare că Buftea de Cluj se reconvertește. Fiecare din cele trei laboratoare costă aproximativ 2 milioane lei și va avea în dotare echipamente pentru testarea pieselor de mobilier și calculatoare. Investitorii care vor realiza aceste proiecte în CREIC vor fi nevoiți să meargă pe un drum de acces improvizat. Drumul cu patru benzi nu este gata nici acum din cauza alunecărilor de teren repetate.

În Cluj-Napoca există la ora actuală peste 200 de firme în industria mobilei, mare parte din ele însă cu un număr mic de angajați. Primăria vrea să investească 6 milioane lei în trei laboratoare pentru testarea unor produse din domeniul industriei mobilei.

„S-a avut în vedere situația macroeconomică, dar și regională și locală a industriilor prelucrătoare, cu accent pe cele care înglobează potențialul cel mai mare de specializare prin intermediul creativității și s-a concluzionat că industria mobilei prezintă un potențial ridicat de validare în piață a specializării inteligente, încurajând astfel trecerea de la o industrie locală preponderent de lohn la o industrie creativă cu produse și servicii proprii. În contextul evidențiat mai sus, se propune crearea și dotarea unui laborator pentru susținerea dezvoltării unor produse noi și servicii pe lanțul de valoare în industria mobilei, precum și pentru testarea și validarea industrială a acestor produse și servicii, urmată de promovarea și validarea în piață”, scrie în caietul de sarcini al licitației pentru realizarea laboratoarelor.

Vor fi cumpărate echipamente pentru testarea și validarea unor noi produse și servicii în industria mobilei și pachete hardware și software pentru proiectare, dezvoltare produse (calculatoare, un laptop, ochelari VR, mouse 3D, monitoare și mai multe programe cu licență).

Potrivit aceluiași document, prin dotarea laboratorului se urmărește și posibilitatea de a se desfășura o serie de activități experimentale și de proiecte pilot care să contribuie la un transfer de competențe real către persoanele care activează în industria mobilei și în industriile conexe, precum și să susțină dezvoltarea de noi modele de business cu impact la nivel local, dar și cu capacitatea de transfer și de sustenabilitate după finalizarea proiectului.

Administrația publică locală vrea să facă aceste laboratoare deși drumul de acces spre Buftea de Cluj nu este gata. Deși are o lungime de doar 1,6 kilometri, iar lucrările au început în 2015, cu termen de finalizare finalul anului 2015, nici în 2020 nu s-a reușit încheierea lucrărilor.

La două luni de la deschiderea șantierului lucrările au fost oprite din cauza alunecărilor de teren din amonte, pe o porțiune de 300 de metri. Reprezentanții Primăriei au spus atunci în 2015 că vina este a proiectantului, care a precizat în proiectul tehnic că nu este nevoie de lucrări de consolidare, deși studiile geo arătau clar că este nevoie de așa ceva.

„Întreaga zona geografică unde ne aflăm este o zonă cu riscuri punctuale de alunecări și aceste lucruri au fost relevate în studiile geo însă proiectul livrat de proiectant nu prevedea anumite lucrări de consolidare care iată se impun acum”, declara Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, în 2015, imediat după ce au apărut alunecările de teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *