Sanatate

La trei luni de la începerea pandemiei, Tișe cumpără echipamente medicale pentru spitalele care tratează pacienți cu COVID-19. Investiția este de 5,8 MILIOANE EURO

După modelul Boc, care a investit peste 1 milion euro în dotarea cu aparatură a Spitalului Municipal Clujana, începe și Alin Tișe să doteze spitalele care tratează pacienți infectați cu COVID-19. Inițiativa este lăudabilă, atâta doar că au trecut aproape trei luni de la declararea pandemiei, iar numărul de pacienți este în scădere.

În ședința de Consiliu Județean de săptămâna aceasta vor fi aprobate două proiecte de hotărâre pentru cumpărarea de echipamente medicale pentru spitalele din subordinea forului județean. Aparatura va fi cumpărată din fonduri europene, iar achiziția are loc în contextul pandemiei COVID-19.

Pentru Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca se va realiza o investiție în valoare de 12.394.921,00 lei (2,6 milioane euro).

Prin proiectul ”Dotarea Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca în contextul pandemiei COVID-19” se propune dotarea unității cu aparatură medicală de înaltă performanță necesară în vederea tratamentului, monitorizării și îngrijirii pacienților critici pediatrici în cazul epidemiei cu COVID-19.

“Deși dotarea din punct de vedere material cu aparatură și echipamente medicale a UPU la ora actuală nu este deloc de neglijat, există totuși necesități nesatisfăcute încă, mai ales în noul context epidemiologic actual, generat de pandemia de COVID-19. În momentul actual, dotările existente în cadrul UPU nu sunt suficiente, nu satisfac nevoile în derularea activiății de zi cu zi, numărul de pacienți crescând în continu, fapt pentru care se impune achiziționarea de noi echipamente”, se arată în proiectul de hotărâre.

Un alt proiect vizează achiziții pentru Spitalul de Recuperare, Spitalul de Copii, Spitalul de Pneumoftiziologie și Institutul de Urologie și Transplant Renal.

“Având în vedere faptul că limitarea răspândirii virusului COVID 19, precum și a efectelor extrem de grave ale acestuia asupra populației României, poate fi realizată doar prin asigurarea disponibilității aparaturii și dispozitivelor medicale necesare terapiei și monitorizării pacienților infecțiosi Covid-19, dublate de asigurarea necesarului de echipamente specializate de protecţie pentru personalul medical, se impune dotarea corespunzătoare a unității sanitare publice în vederea obținerii unui răspuns în timp util și eficient al unității la criza provocată. Necesitatea îmbunătățirii capacității de răspuns a celor 4 unități sanitare din Cluj-Napoca la criza COVID -19 rezultă clar din analiza nevoii echipamentelor de protecție și a echipamentelor medicale. Concret, echipamentele existente sunt insuficiente sau lipsesc cu desăvârșire, motiv pentru care unitățile sanitare au demarat achiziții pentru cumpărarea acestora, însă în limita bugetului aprobat. Nevoia suplimentară de echipamente a fost transmisă UAT Județul Cluj care a decis să ajute cele 4 spitale prin achiziționarea echipamentelor medicale pe care nu și le permit. Astfel, s-a justificat crearea parteneriatului și accesarea finanțării necesare”, este explicat în proiect.

Proiectul asigură adaptarea tehnică a infrastructurii celor patru spitale specifică situației prezentate respectând cerințele actelor normative în vigoare, precum și cerințele unui act medical de calitate eficient și eficace conform standardelor europene, nevoia de siguranță a pacienților și a personalului medical, reducerea riscului de transmitere a infecției cu o contagiozitate extrem de înaltă, care a provocat deja o criză fără precedent a sistemului sanitar prin îmbolnăvirea unui număr mare de persoane, cu o rata semnificativă de mortalitatela la nivel global.

Valoarea totală a proiectului este de 15.535.614,99 lei (3,2 milioane euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *