Justitie

Extrădarea profesorului clujean Marius Balo, dată peste cap de Coronacriză. Familie: „Nu ştim în ce închisoare e, nu ştim dacă trăieşte”

Scris de 752

Conform unui material publicat de cotidianul Libertatea, Marius Balo, clujeanul încarcerat de 6 ani  în China pentru o fraudă de 80 de dolari, trebuia să fie transferat în România, conform deciziei Curţii de Apel Cluj din toamna anului trecut. Însă pandemia de COVID-19 a dat totul peste cap. Familia este îngrijorată având în vedere că de două luni nu mai ştie nimic despre el: unde este închis, dacă este sănătos şi nici măcar dacă mai trăieşte.

La începutul lui ianuarie 2020, Biroul Naţional Interpol a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea lui Marius Balo au fost iniţiate. Pandemia de COVID-19 a dat totul peste cap. Nu numai că profesorul nu a ajuns în România, dar familia nu mai ştie nimic de el.

La începutul lunii mai, avocatul lui Balo a făcut încă un apel către autorităţile române, cerând reluarea demersurilor:

„Neimplicare, nepăsarea şi indolenţa domnului Cătălin Marian Predoiu este un preţ prea mare pe care cetăţeanul român Marius Balo trebuie să-l plătească.”

„E vorba despre viaţa unui român, dar prea puţin le pasă”

„Relaxarea” restricţiilor de circulaţie din România şi eliminarea interdicţiilor de deplasare în China nu schimbat situaţia românului. 

„În  ultimele două săptămâni, am făcut adrese peste tot. La Ministerul Justiţiei, la Ministerul de Externe, la Interpol, la ambasada României în China. Peste tot. Nu am primit nici un răspuns. E revoltător ce se întâmplă. E inadmisibil. Autorităţile dau dovadă de aroganţă, de impostură faţă de cetăţenii acestei ţări. E vorba despre viaţa unui român, dar prea puţin le pasă”, a declarat Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo pentru Libertatea.

Acesta a precizat că toate documentele necesare extrădării sunt gata, trebuia doar să se ducă o echipă a Interpol după el şi să-l aducă în ţară pentru a fi dus la Penitenciarul Rahova-Bucureşti. 

„Nu ştim în ce închisoare e, nu ştim dacă mai trăieşte”

„Acum ceva mai bine de două luni, Balo a vorbit la telefon cu unchiul său, singura lui rudă din România. Conversaţia a fost de ordinul secundelor, nu a apucat să spună nici unde e, nici în stare de sănătate e. Doar că e în puşcărie şi că e în viaţă. De atunci, nu mai ştim nimic de soarta clientul nostru. A fost ultima convorbire. Nu ştim în ce închisoare e (n. r. – ultima oară era închis la Shanghai), nu ştim dacă mai trăieşte. Ne putem gândi la orice. Trăiesc cu speranţa că e viu, dar  nu ştiu cât de nevătămat”, a declarat Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo pentru Libertatea.

Clujeanul închis de peste 6 ani în China face un nou apel la autorităţile române pentru a fi transferat în România   La începutul lunii mai, casa de avocatură care-l reprezintă pe Balo a mai făcut adresat un apel autorităţilor din România:

„Încă de la începutul lunii noiembrie, lui Marius Balo i s-a comunicat că şansele de a fi transferat în România înainte de finalul anului sunt foarte mari. La data de 15.01.2020, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol, ca urmare a solicitării societăţii de avocatură SCA „Iordăchescu şi Asociaţii” din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetăţeanului român Marius Balo au fost iniţiate, data transferării efective în ţară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

Însă, până la această dată nimic nu s-a schimbat cu privire la situaţia cetăţeanului român, acesta fiind în continuare deţinut în condiţii inumane”, se arată într-un comunicat trimis presei. 

„Nu este acceptabil ca România să-şi trateze proprii cetăţeni cu atâta indiferenţă. România trebuie să-şi apere cetăţenii, atâta timp cât sunt cetăţeni ai acestui stat. Este de neconceput ca din data de 01.10.2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare şi a dispus transferarea cetăţeanului român Marius Balo în România în vederea executării restului de pedeapsă, statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziţie pasivă şi aşteptând ca într-un final Balo Marius să-şi execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e acceptabil ca România să se manifeste astfel.” afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

„Domnul Cătălin Marian Predoiu – Ministrul Justiţiei a dat dovadă de indolenţă şi nepăsare”

„De asemenea, domnul Cătălin Marian Predoiu – Ministrul Justiţiei a dat dovadă de indolenţă şi nepăsare în ceea ce priveşte soarta cetăţeanului român Marius Balo, care de la momentul preluării funcţiei nu a efectuat niciun demers în vederea aducerii în ţară a lui Marius Balo. Indolenţa domnului ministru face ca Marius Balo să fie în continuare deţinut în condiţii inumane în Republica Populară Chineză. Acest lucru demonstrează lipsa totală de responsabilitate de care ar trebuie să dea dovadă Ministrul Justiţiei în vederea îndeplinirii obligaţiei de a se asigura că drepturile fiecăruia dintre cetăţenii acestei ţări sunt respectate.” continuă av. Eugen Iordăchescu.

„Neimplicare, nepăsarea şi indolenţa domnului Cătălin Marian Predoiu este un preţ prea mare pe care cetăţeanul român Marius Balo trebuie să-l plătească.

În aceste condiţii, Marius Balo îşi reînnoieşte apelul către Ministrul Justiţiei – domnul Cătălin Marian Predoiu pentru a depune diligenţele necesare în vederea transferării sale în România. De asemenea, solicităm Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională să efectueze de urgenţă demersurile de preluare efectivă din China a cetăţeanului român Marius Balo”, se mai arată în comunicat.
 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 8 hours In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 8 hours In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
 • Acum 10 hours Rautacisme
  Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
 • Acum 10 hours Politica
  Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
 • Acum 15 hours Politica
  Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 1 day Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 1 day In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 1 day In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 1 day In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 1 day In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 1 day Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE