Eveniment

La trei ani de la concursul de soluții pentru amenajarea malurilor Someșului, Primăria a prins finanțare europeană. Proiectul trebuie finalizat până în 2023

Amenajarea malurilor Someșului este o investiție despre care se discută la nivel de Primărie de cel puțin patru-cinci ani. În tot acest timp, administrația publică locală a reușit să desemneze câștigătorii concursului de soluții pentru acest proiect și să obțină finanțare europeană. Suma pe care Primăria lui Boc o primește de la Uniunea Europeană este de 25,5 milioane euro. Cu acești bani se va face modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic. Durata de implementare a proiectului este de 71 de luni, ceea ce înseamnă că în 30 aprilie 2023 lucrările trebuie să fie finalizate.

Malurile râului Someş, care traversează municipiul Cluj-Napoca, vor fi transformate în zone pietonale, de agrement şi cu piste pentru biciclete, într-un proiect realizat de arhitecţi spanioli, care au câştigat, în urmă cu doi ani, un concurs internaţional de soluţii iniţiat de Primărie.

Proiectul spaniolilor este axat în mare parte pe revitalizarea malurilor Someșului, fără să aibă o deschidere spre zonele din vecinătate și fără să facă o legătură adevărată cu parcurile și zonele verzi din vecinătate. Există totuși o excepție.

Arhitecții spanioli propun și crearea a patru poduri: primul, în capătul străzii Donath, al doilea, în zona Parcul Rozelor, al treilea, în zona Cluj Arena și al patrulea, pe poziția fostului Pod al Nemților care va face legătura cu Cetățuia. În zona Parcului Armătura se propun două poduri pietonale.

Strada Gavril Muzicescu – se propune pietonalizarea ei și odată cu aceasta se reconfigurează relația cu apa, care va fi mai directă și mai confortabilă. Accesul riveranilor va fi păstrat, la fel și vegetația.

Pe strada Mamaia ar urma să se desființeze o serie de locuri de parcare, așa cum se dorește și în cazul platoului de la Sala Sporturilor, unde ar urma să fie un patinoar pe timp de iarnă și loc pentru concerte, vara.

După cum Ziar de Cluj semnala în urmă cu un an, din păcate, Primăria nu a luat în calcul curățarea albiei Someșului de algele care cresc necontrolat de ani buni. Intervențiile angajaților de la Administrația Bazinală a Apelor Someș Tisa pentru a culege algele care au împânzit Someșul au un impact nesemnificativ. Una dintre soluții ar trebui să vizeze și rezolvarea poluării din amonte. Someșul din zona Sălii Sporturilor arată ca o orezărie, brăzdată de cărări făcute de păsări. De altfel, mizeria din amonte crește odată cu creșterea numărului de locuitori din Florești și localitățile din amonte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *