Din oras

La Timisoara se fac locuri de joaca pentru copii cu dizabilitati. In Cluj, pe cand?

In ceea ce priveste accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilitati, autoritatile clujene mai au multe de invatat. Si exemple nu se gasesc doar in orasele din Vestul Europei, ci chiar si printre orasele “vecine”. In timp ce la Cluj locurile de joaca pentru copii sunt de multe ori un pericol pentru micuti din cauza degradarii, consilierii locali din Timisoara au votat de curand infiintarea a zece locuri de joaca in oras adaptate nevoilor copiilor cu dizabilitati.

Potrivit presei locale, locurile de joaca vor avea intrari accesibile pentru prichindeii aflati in scaune cu rotile, vor fi vopsite in culori contrastante pentru copiii cu afectiuni de vedere, vor fi dotate cu rampe, cu banci cu rezematoare de brat si cu leagane special concepute pentru scaunele cu rotile.

In schimb, la Cluj chiar si micutii fara nevoi speciale se pot accidenta usor in cate un aparat de joaca lasat la voia sortii. Ziar de Cluj a relatat in repetate randuri despre starea dezastruoasa in care se afla multe locuri de joaca, in timp ce firmele de casa care ar trebui sa se ocupe de ele incaseaza bani frumosi.

Reprezentantii Primariei arata ca si la Cluj exista aparate de joaca adaptate micutilor cu dizabilitati.

“Avem aparate de joaca ce pot fi utilizate de copiii cu probleme in mai multe locuri in oras. Acolo unde sunt aparate normale sunt si cateva cu o platforma de urcare in loc de scari care pot fi folosite si de copii cu probleme. Vom mai amplasa si anul viitor”, au spus reprezentantii Biroului Mass-Media.

De cealalta parte, proiectul timisorean propune amplasarea unor aparate speciale, dar si accesibilizarea parculetului, in timp ce la noi de multe ori si aleile lipsesc, iar aparatele sunt ruginite si neintretinute.

In aceste conditii, interesant este ca se platesc nu mai putin de 500.000 de euro din bani publici pentru ingrijirea acestor locuri de joaca. Firma care ar trebui se repare aparatele este binecunoscuta Dupex, cea care si-a adjudecat contractul in primavara anului trecut pentru o perioada de patru ani.
In mai 2013 s-a incheiat contractul de aproape 500.000 de euro pentru “Reparatii si intretinere a aparatelor de joaca, a dotarilor urbane existente pe raza municipiului Cluj-Napoca”. Tot Dupex furnizeaza si dalele de cauciuc pentru alte 1,5 milioane de lei. De asemenea, impreuna cu societatea King Industrial Enterprises, Dupex este responsabila si cu furnizarea de aparate de joaca pentru frumoasa suma de 7,3 milioane de lei.

Firma lui Ioan Dura este o clienta veche a banilor publici din Cluj-Napoca. Dupex a “reparat” prima oara bugetul local in iulie 2007 de 4.427.157 lei, apoi in ianuarie 2009 de inca 2.874.608 lei, tot pentru intretinerea locurilor de joaca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *