Sanatate

La Spitalul Județean Cluj, medicii primesc O SINGURĂ mască la 7 zile și își spală mănușile. Managerul unității sanitare: Într-o săptămână am distribuit 34% din cantitatea de măști folosită într-un an

Scris de 18,406

În clinicile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, protecția cadrelor medicale este la cota de avarie. Medicii și medicii rezidenți se plâng că primesc o singură mască de protecție pe săptămână și sunt nevoiți să își spele mănușile. Personalul spitalului este disperat din cauza problemelor cu echipamentele de protecție. Conducerea unității sanitare spune că într-o săptămână a distribuit 34% din numărul de măști pe care le-a distribuit pe parcursul întregului an precedent. În acest context, unele cadre medicale sunt suspectate că și-au dus acasă cantități de echipament.

Situația echipamentelor de protecție pentru cadrele medicale din Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj ridică serioase semne de întrebare. Cine se face vinovat pentru faptul că medicii trebuie să primească cu rația măști, mănuși și combinezoane?

Medicii rezidenți care au avut curajul să facă publice problemele din spital ne-au declarat că primesc o singură mască de protecție pe săptămână, iar mănușile sunt insuficiente și trebuie să le spele și să le folosească din nou. Un rezident ne-a spus că de zece zile lucrează la foc continuu, este practic în linia întâi, în contact direct cu pacienții, care suferă de diverse boli. Nu înțelege de ce nu sunt echipamente de protecție și de ce s-a ajuns la această situație disperată în plină pandemie de coronavirus, când protecția cadrelor medicale ar trebui să fie pe primul loc.

Petru Șușcă, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj afirmă că doar într-o săptămână din luna martie a distribuit în spital 40.050 de măști chirurgicale, adică 34% din toată cantitatea de anul trecut. Din cauză că a fost foarte mare consumul de echipament într-o singură săptămână, directorul spitalului îi suspectează pe unii angajați că au dus acasă măști, mănuși și combinezoane.

„În perioada ianuarie 2019 – 31 dec 2019 au ieșit din magazia spitalului 128.000 măști chirurgicale. În perioada 9 – 16 martie, au ieșit din magazia spitalului 40.050 măști chirurgicale. Deci într-o săptămână a anului 2020, au ieșit din magazie aproximativ 34% din toată cantitatea de anul trecut. Din păcate, eu cred că mulți și-au dus acasă cantități de echipament”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Petru Șușcă.

În aceste condiții, conducerea spitalului a dat dispoziție ca echipamentul să fie distribuit de către șefii de secție pentru fiecare angajat în parte.

„Eu voi da dispoziție ca de mâine, cel târziu poimâine, șefii de secții să distribuie echipamente de protecție pentru fiecare angajat în parte pentru că altfel în această criză în care ne aflăm nu vom putea să avem cantitatea necesară. România nu poate produce cantitatea necesară de echipamente de protecție pentru că observăm că încă nu avem în spital coronavirus și într-o săptămână s-au consumat măști cât într-un an întreg. Șefii de secții probabil au început să fie mai responsabili cu distribuirea echipamentelor de protecție”, a conchis Șușcă.

sursa foto: shutterstock.comULTIMA ORĂ

 • Acum 37 mins Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 50 mins In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 hour Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 3 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 3 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 4 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 5 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 6 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 15 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 20 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 21 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 21 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 21 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE