Editorial

La revedere, Educaţie dragă!

A început anul școlar, iar politicienii au avut tupeul să vidanjeze cuvinte pe orificiul bucal. În frunte cu sinistrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care săptămâna trecută ne spunea că toaleta în curte nu are legătură cu calitatea educației.

Între timp, doamna profesoară Cristina Costea, de la Școala Gimnazială Perieți, județul Ialomița, îi predă o lecție domnului Cîmpeanu despre cum ar trebui să arate o școală în România anului 2022.

„Cred cu tărie că locul în care ne petrecem cel mai mult timp din zi trebuie să fie unul cald, vesel, creativ și să contribuie, astfel, la starea noastră de bine. Mulțumesc intregii echipe magice pentru că astăzi pot să vă împărtășesc câteva imagini, rezultat al unui impresionant volum de muncă! Mulțumesc tuturor celor implicați pentru susținere! Ne revedem luni, 5 septembrie, cu porțile larg deschise pentru copii, părinți și bunici”, a scris doamna profesoară Cristina Costea pe pagina școlii gimnaziale din Perieți.

În timp ce Sorin Cîmpeanu face legături între budă și educație, doamna Costea a reușit, din toată sărăcia, să amenajeze la „țară” o școală care arată mai bine decât majoritatea școlilor de la oraș. Ziceți, domnule Cîmpeanu, cum e să vă uitați la pozele astea? Cum e să vă facă altcineva treaba? Mi se rupe că administrarea școlilor intră în atribuțiile autorităților locale!

Sunteți ministrul NEeducației, al toaletelor din curte, al școlilor fără autorizații ISU! Sunteți artizanul noilor legi ale educației, care măcelăresc educația! Vă rog, domnule Cîmpeanu, mai explicați-ne despre legătura dintre toaleta în curte și calitatea educației. Priviți pozele astea și mai spuneți-ne că elevii pot face performanță, chiar dacă își fac nevoile în curte!

Lămuriți-ne, domnule Cîmpeanu, de ce a avut nevoie România de 29 de miniștri ai Educației în 32 de ani?

De ce a fost învățământul românesc într-o reformă continuă în toți acești ani?

De ce nu avem, ca țară membră UE, un învățământ modern și elevii noștri încă învață din manuale depășite și tocesc, în loc să experimenteze?

De ce suntem lideri în Uniunea Europeană la abandonul școlar?

Soarta potrivnică? Oculta mondială? Interese mari la mijloc? Greaua moștenire a guvernărilor anterioare?

De ce nu s-a reușit, în 32 de ani nenorociți, reformarea din temelii a sistemului de învățământ? Nu s-a dorit?

Haideți, domnule Cîmpeanu, știu dă ne puteți lămuri! Dacă depuneți atâta energie să-l scăpați pe șeful dumneavoastră, doctorul în științe militare Nicolae Ciucă, de suspiciunea de plagiat, ne puteți explicația și nouă de ce e educația în buda din fundul curții!

Dar ce să ne explice domnul Cîmpeanu? Că ăștia s-au obișnuit să le facă alții treaba! Profesorii renovează școli, asociațiile societății civile construiesc spitale.

N-au fost, bă, în stare să facă un nenorocit de spital regional, în 32 de ani. UNUL, nu patru, cinci sau câte ne-au tot promis!

A strâns Asociația „Dăruiește viață” bani din donații și au reușit să construiască primul spital de Oncologie și Radioterapie pediatrică din România!

Păi așa vreau și eu s-o frec în Guvern și în Parlament, pe bani frumoși, și să-mi facă alții treaba! Profesorii renovează școli, cetățenii construiesc spitale, ce vreți să mai facem pentru domniile voastre, dragi conducători? Poate niște autostrăzi? Spuneți, că una-două ne apucăm de treabă și sigur le facem mai repede și mai ieftin decât voi! Dacă nu sunteți în stare să ne construiți o țară, din banii noștri, cărați-vă dracului și lăsați-ne să ne-o facem noi!