Din oras

La Ecarisaj în Cluj costă mai mult să eutanasiezi un câine decât să îl hrănești

Tarifele pentru hrana câinilor de la Centrul de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân din Cluj-Napoca sunt foarte mici. Necesarul de mâncare este de două tone pe lună. La o scurtă analiză a costurilor de întreținere a unui câine fără stăpân reiese că pentru un patruped e mai scump să moară decât să trăiască.

 

În ședința de Consiliu Local de marți, 4 aprilie vor fi votate tarifele pentru întreținerea câinilor de la Centrul de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân (Centrul de Ecarisaj) de pe strada Bobâlnei, unde sunt găzduiți 200 de câini de toate vârstele până când sunt dați în adopție.
Cea mai scumpă activitate de la Ecarisaj este capturarea câinilor cu pușcă cu tranchilizant (85,86 lei). Pentru deparazitarea externă sunt alocați 14,69 lei/câine, iar pentru deparazitarea internă 1,95 lei.

Castrarea unui mascul la Centru de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân costă 16,8 lei, în timp ce sterilizarea unei femele este 30,38 lei. Prețurile practicate sunt extrem de mici, în comparație cu tarifele cabinetelor medicale, unde o operație de castrare a unui mascul este de aproximativ 150-200 lei, iar sterilizarea unei femele este de aproximativ 300 lei.

Dacă din diferite motive animalul trebuie eutanasiat, prețul acestei operațiuni este de 16,85 lei, iar neutralizarea cadavrului costă 2 lei/kilogram, iar transportul este de 50 lei. Dacă eutanasierea unui câine costă per total undeva către 100 lei, hrana este de 1,34 lei/adult și 2,12 lei/pui. Costul total al întreținerii unui câine la centrul Primăriei este de 9,36 lei/zi.

Potrivit proiectului de hotărâre care stabilește tarifele, „pentru un câine de aproximativ 20 de kilograme este necesară o rație zilnică de 400 de grame, conform normativului în vigoare. În prezent, necesarul de hrană pentru câini este de două tone pe lună, conform Registrului de mișcare zilnică a efectivului de animale”. La cheltuielile pentru câinii de la Ecarisaj se adaugă și lucrările zilnice la adăposturi.

Costurile pentru un câine cu stăpân sunt mult mai mari, mai ales vaccinările și deparazitările, care pot să ajungă la prețuri de trei ori mai mari.

„Am un cățel de 16 kilograme și îl hrănesc și cu boabe și cu mâncare gătită. Dacă fac un mic calcul, porția lui zilnică de boabe este undeva la 2,5 – 3 lei, plus mâncare gătită, deci cred că aproximativ 5 lei mă costă numai mâncarea”, spune Dana, stăpâna unui câine, pe care l-a adoptat de pe stradă.

Se mai adaugă și cheltuielile pentru întreținerea și reparațiile la adăposturi.

“Periodic, se efectuează lucrări de întreținere și reparații ale adăposturilor (reparat boxe, table despărțitoare între câini, reparat plase sârmă, înlocuirea și repararea paturilor de odihnă, înlocuirea vaselor de apă și hrană”, este precizat în proiect.

Capacitatea Centrului ar urma să crească, fiind programate lucrări de extindere.

“În prezent, Centrul de gestionare a câinilor fără stăpân are o capacitate maximă de 200 de locuri, la care se adaugă 10 boxe în zona de carantină și 10 boxe pentru animalele suspecte de rabie (izolator). De perspectivă, Centrul se va extinde cu încă 60 de locuri, capacitatea maximă urmând a fi de 280 de locuri”, se arată în proiectul de hotărâre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *