In vizor

La Cluj, oamenii se înscriu pe platforma de vaccinare la centre închise, apoi umblă de la un centru la altul în căutarea unuia funcțional. Prefectul Tasnádi Szilárd: „Toate centrele se vor deschide de la 1 aprilie”

Mii de clujeni s-au înscris la centre de vaccinare din Cluj-Napoca, ce nu există decât pe hârtie. Există, la fața locului, la intrarea în școli, hârtii pe care scrie mare, negru pe alb și pe albastru: „CENTRUL DE VACCINARE”, în curțile instituțiilor de învățământ sunt lipite alte hârtii, pe care scrie la fel de negru pe alb: „SPRE CENTRUL DE VACCINARE”, însă centrele nu funcționează. Deci, practic, nu există în lumea reală. În cea virtuală, ele apar însă, pe platforma de programare.

Ziar de Cluj a descoperit trei centre de vaccinare care au fost amenajate în urmă cu o lună-două, care nu au funcționat niciodată, care au fost sigilate, dar care au fost trecute pe platforma de vaccinare: centrul de la Școala Horea, din zona semicentrală a Clujului, cel de la Școala Traian Dârjan din Someșeni și centrul de la Școala Alexandru Vaida-Voevod din cartierul Între Lacuri.

Cum pe platforma de vaccinare nu se specifică dacă un centru este operațional sau nu, clujenii se înscriu pe listele de așteptare și așteaptă, și așteaptă, și așteaptă, iar când se satură de așteptat, merg la școală să vadă de ce nu le mai vine rândul și află, cu stupoare, că centrul e sigilat, că nu a funcționat niciodată și nimeni nu știe să le spună dacă sau când va funcționa. Așa că oamenii își anulează programarea de la centrul pe care îl descoperă nefuncțional, se programează la un altul, merg și acolo, descoperă aceeași situație, sună la Primărie, la DSP, la numărul de pe platforma națională, iar în cele din urmă la Ziar de Cluj.

La centrul de vaccinare de la Școala Traian Dârjan din Cluj-Napoca s-au înscris pe lista de așteptare, până în prezent, 1986 persoane. La Școala Horea, 2 308 persoane. La Alexandru Vaida-Voevod, 2 137. Numai la trei centre de acest fel, un total de 6 431 de clujeni așteaptă să se vaccineze. Însă centrul este sigilat, ca să afle și ei ce fain e la Cluj!

Ziar de Cluj a mers astăzi la Școala „Traian Dârjan” din Someșeni, pentru a verifica centrul de vaccinare de acolo.

Cum școala era bine ferecată, l-am întrebat pe portar: oare este centru de vaccinare aici?

„Este centru de vaccinare amenajat, dar nu a funcționat niciodată, e sigilat de Primărie, nu e funcțional. Vine lumea, întreabă, pe platformă se înscriu, dar centrul nu a funcționat niciodată, e sigilat, nu a fost deschis niciodată, numai amenajat. Nu știu de ce, nu știu dacă se va deschide, ei știu! Eu sunt portarul școlii! În sala de sport e amenajat de vreo două luni, de atunci de când s-a început! Nu știu să vă spun altceva. E sigilat”, ne-a precizat portarul.

Omul de rând, înscris pe platformă pentru vaccinare la centrul care apare disponibil la această școală, cu această informație rămâne, când vine la școală să se intereseze: centrul nu a funcționat niciodată, e sigilat, nu se știe altceva!

La Școala Horea, aflată la 10 minute de mers față de Primărie, situația e aceeași.

Portarul e deja sictirit de oamenii înscriși pe platforma de vaccinare la acest centru, care merg să se intereseze la fața locului, văzând că tot așteaptă în zadar:

„Nu e deschis, domnule! Noi suntem școală, nu avem treabă cu medicii! Centrul e făcut, nu mai știu să vă zic de cât timp. E închis. Nu știu mai mult”, ne-a spus portarul și nouă, de după gard.

În platforma de programare nu există niciun fel de informații pentru omul de rând, pentru ca acesta să știe, când se trece pe o listă de așteptare, dacă centrul în care se înscrie este operațional sau nu. Pe porțile școlilor, de asemenea, nu există informații suplimentare. Iar portarii, a căror treabă nu este să dea informații despre centrele de vaccinare, le spun oamenilor ce știu. Mai precis, că nu știu. Îi lasă cu ochii-n soare.

Un clujean care s-a plimbat deja pe la 3 centre închise a apelat la Ziar de Cluj, sperând a tăia astfel nodul gordian al incompetenței autorităților care, după ce că organizează prost lucrurile, le mai și comunică prost sau deloc!

„Legat de așa-zisele centre de vaccinare, astăzi mi s-a întâmplat un lucru, de nici nu vă vine să credeți! În Cluj sunt centre de vaccinare puse pe lista națională de vaccinare, dar de fapt ele nici nu sunt deschise. Vă dați seama?! În Cluj-Napoca! Eu am fost programat de două săptămâni la școala din Someșeni, am sunt la Centrul Național și i-am întrebat: «Domnilor, oare care este fluxul? Când o să îmi vină rândul? Că sunt în categoria a doua.» M-am înscris pe lista de așteptare, dar oamenii nu sunt informați că centrul nici măcar nu funcționează! Și am sunat și la București și au rămas perplecși, nu le-a venit să creadă! Că dânșii mi-au zis: «Domnule, mergeți și vedeți acolo cam câte persoane se vaccinează pe zi și puteți să vă faceți un calcul!» Și am ajuns acolo și mi-au zis: «Domnule, nu știe nimeni nimic!» Am dat telefon la Primărie, la city-managerul Șurubaru și, pe un ton așa de sus mi-a răspuns acolo o doamnă: «Cum, domnule, noi nu avem așa ceva! Nu sunteți bine informat!»

În orașul de cinci stele, ne tot lăudăm toată ziua. Domnul Boc: la Cluj vine lumea, se vaccinează! Vă dați seama, doamna care era acolo, care se ocupa de treaba asta la Primărie, măcar să fi intrat pe platformă, să îmi spună: «Stați, domnule, mă informez!» Dar să spui că nu este la Școala din Someșeni, la Traian Dârjan, că nici nu există centru! Că eu nu sunt bine informat?!

Eu am sunat la Primărie și m-au redirecționat, mi-au spus că cine se ocupă de vaccin e managerul orașului, sunați acolo la cabinet, acolo vă dăm legătura. Și mi-a răspuns doamna aceasta care mi-a zis că nu există centrul de vaccinare, că eu nu sunt bine informat. Cred că sunt multe centre de acest tip, cred ca am deschis cutia Pandorei.

Miile de persoane de pe lista de așteptare nu știu că de fapt centrul nu funcționează și sunt oameni cu probleme grave din categoria a doua. Stau acolo pe lista de așteptare, poate îi sună cineva. Dar centrul nu este deschis.

Eu tot am așteptat și m-am dus la școala din Someșeni la sfatul celor de la București. Un om de ordine foarte amabil de la școală mi-a zis: «Domnule, nu vă dați seama câtă lume este pusă pe drumuri? Bătaie de joc!» Era indignat. Și m-am dus la DSP și zice: «Domnule, n-am înțeles!» Și i-am întrebat, chiar așa greu e să anunțe că centrul acesta nu funcționează? Să știe oamenii să se mute în altă parte. Doamna de la DSP mi-a dat dreptate. Dar e la mintea cocoșului! Doamna era amabilă, a încercat să mă înțeleagă, dar nu știa cum să o scalde! Prima dată a crezut că nu sunt bine informat. Și i-am spus: «Doamnă, eu vin de acolo!» A sunat la ceva șefă de la DSP și mi-a zis că o să mă contacteze. I-am zis: «Nu mă contactați! Dați anunț în presă că centrul acesta nu funcționează! Și poate cine știe câte centre mai sunt și oamenii se înscriu! Doamnă, sunteți conștientă că sunt oameni bolnavi, cu probleme serioase, care s-au înscris?!»

Domnul de la Armată căruia i-am spus situația la call-center mi-a spus: «Domnule, eu vă sfătuiesc să nu mai așteptați!» Și m-a programat la Școala Horea. Mi-a zis: «Sper aceea să funcționeze!» O să mă duc să văd dacă și aceea funcționează”, ne-a precizat vineri un cititor, care astăzi a mers la Școala Horea, unde a constatat că nici centrul de acolo nu funcționează:

„Să vă spun a doua surpriză! Nici centrul de vaccinare Horea nu funcționează, deci e numai fictiv! Deci efectiv e o bătaie de joc! Acolo, un domn foarte amabil și-a pus ochii în pământ, de rușine cumva, deși dânsul nu are nicio vină, și mi-a spus că centrul nu vaccinează. De la Centrul Național din București m-au rugat să îi sun din nou, dacă nu funcționează nici acesta. Sunt curios, că acum a apărut și Școala Alexandru Vaida-Voevod”, ne-a transmis cititorul nostru, care a mers de pe Horea și în cartierul Între Lacuri, în căutarea celui de-al treilea centru:

„Am ajuns și la Școala Alexandru Vaida-Voevod. Nici acolo nu funcționează! Și acesta e închis! Nu știu de ce nu sunt informați oamenii! Nici nu m-au lăsat să intru și mi-au spus: «Domnule, vine lumea și întreabă și se duce înapoi!» Și oamenii stau și așteaptă! Atunci, de ce deschidem centrul, de ce informăm la București și cei de la București înscriu pe platformă! Acuma o să îi informez și pe cei de la București, că m-au rugat să îi anunț dacă centrul de pe Horea funcționează”, a revenit cu precizări cititorul Ziar de Cluj.

Pentru a încerca să răspundem la întrebările legitime adresate de cei care se programează la centrele de vaccinare închise, deschise doar pentru programări pe platformă, l-am sunat pe noului prefect al Clujului, Tasnádi Szilárd, care a declarat:

„Se vor deschide din 1. În afară de cele 13 fluxuri care s-au deschis în 22, acele fluxuri de Pfizer, în afară de acele fluxuri, toate centrele își vor începe activitatea la începutul lunii aprilie. Și-au terminat activitatea și probabil că așteptau să se finalizeze etapa a doua și acum, din 1, practic începe în mod oficial etapa a treia. Astea 13 fluxuri sunt, oarecum, un furt de start, au început mai repede, dar în toate centrele de vaccinare în general startul oficial cu vaccinarea ar fi de la începutul lunii. Așa e și pe celelalte fluxuri de Pfizer deschise la Florești. Încă nu funcționează și nici, de pildă, la Dej nu funcționează toate.”

Ziar de Cluj l-a întrebat pe noul prefect câte centre funcționează, totuși, în momentul acesta:

„Acum, la o capacitate de 60 de oameni vaccinați pe zi, vreo 2000 de vaccinați pe zi pe județ, vreo 20. Când vor intra toate și dacă ni se vor aproba toate, teoretic ar trebui să se aprobe toate și să-și înceapă activitatea toate fluxurile care sunt prezente pe platformă – bine, unele fluxuri își vor sista, nu vor continua și în etapa a treia, dar în total or să fie în jur de 90-100 de fluxuri pe județ, pentru că așa am zis și la început, că o să ne așteptăm la aproximativ 5500-6000 de persoane vaccinate pe zi și atunci populația Clujului s-ar vaccina cam în 10 zile – două săptămâni, dacă sunt doritori și dacă sunt doritori pentru toate tipurile de vaccin”, a precizat prefectul.

La întrebarea câte centre sunt acum închise, care nu funcționează și urmează să fie deschise din 1, prefectului Clujului a răspuns:

„Asta nu pot să vă zic. Nu știu  pentru că inclusiv acelea care vaccinează și acelea care nu vaccinează, toate funcționează pe bază de programare, pe listă de așteptare. Oamenii trebuie să aștepte confirmare, primesc un sms și, în 24 de ore trebuie să intre înapoi pe platformă și să își selecteze efectiv data și ora la care să se prezinte. Deci, fără programare cu dată și oră în concret, confirmarea rezervării nu este valabilă, nu prezintă justificare pentru prezență la vaccin.”

Organizare impecabilă așadar a vaccinării la Cluj, cu oameni care se programează online la centre nefuncționale, care se plimbă apoi de la un centru la altul, în căutarea unuia funcțional, cu oameni care apelează la autorități în căutare de răspunsuri, dar primesc explicații doar de la portari. Oameni cu probleme de sănătate, care în drumul lor de la un centru la altul, de la o instituție la alta, au mai mari șanse să se imunizeze mai întâi natural, cu un virus contractat pe drum, decât prin vaccin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *