Focus

La Cluj, locurile puține din căminele studențești îmbogățesc piața chiriilor

6 000 de locuri pentru 16 000 de studenți noi. Aceasta este situația căminelor la  Universitatea Babeș-Bolyai, una dintre cele mai căutate instituții de învățământ superior din Cluj. Conform purtătorului de cuvânt al UBB, numărul locurilor disponibile în cămine nu acoperă nici pe departe cererile venite din partea studenților:

„Universitatea Babeș Bolyai are aproximativ 6000 de locuri puse la dispoziția studenților, cu condiții foarte bune și prețuri foarte bune; într-o cameră cu 5 locuri, prețul este de 100 de lei pe lună. Din păcate, numărul locurilor este ca la toate universitățile, mai mic decât numărul cererilor, care s-a situat anul trecut undeva în jurul a 9000”, a precizat Laura Irimieș.

În condițiile în care, până acum, numai la UBB și-au depus dosarele aproape 20 000 de tineri, este lesne de înțeles că prețurile la chirii deja au explodat. Iar viitorii boboci sunt acum în febra căutărilor pentru locuința perfecta, pliată pe bugetul  lor.

„Zonele preferate sunt cât mai aproape de facultăți, Centru, Mărăști, Gheorgheni, Zorilor, iar cei care nu își permit în aceste zone se îndreaptă spre Mănăștur. Ideea este să fie la 10 – 15 minute de mers pe jos sau cu autobuzul până la sediul facultății”, a explicat Alexandru Dragoste, broker de imobiliare.

Cum șansele să prindă un loc în cămine sunt aproape nule, studenții trebuie să scoată din buzunarele părinților minimum 300 de euro pentru un apartament sau garsonieră.  

„Cele de 300 de euro nu mai prea sunt pe piață, dacă stăm bine să ne gândim. La 300 de euro găsim apartamente de două camere mobilate vechi. Cele de 3 camere pornesc de la 450 de euro și ajung până la 700 de euro. Cele de 450 de euro sunt mobilate vechi, cele de 700 de euro sunt în complexe rezidențiale”, a explicat brokerul imobiliar Alexandru Dragoste.

Pe lângă cei 16 000 de studenți ce vor veni din toamnă la UBB, alte câteva mii de boboci vor intra pe porțile Universității Tehnice, de Medicină și Farmacie, de Științe Agricole și Medicină Veterinară, la Universitatea de Artă și Design și la Conservator. Nici aici, locurile în cămine nu sunt suficiente, chiar dacă numărul studenților este mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *