Editorial

La ce ne trebuie nouă plasmă?

Ce mai e și plasma asta? E partea aia din sânge pe care o arunci, după donație. Cel puțin în România. Nu ne trebuie nouă plasmă, e un fel de sânge de săraci, fără culoare, vai steaua ei. La gunoi cu ea!

„România aruncă anual până la 60 de tone de plasmă”, scrie Libertatea. Nu că n-am avea ce face cu ea, dar, ca de obicei, nu avem infrastructura s-o gestionăm. Că de ce s-o avem? N-avem noi nevoie de prostii din astea gen plasmă, nu e ca și cum ne ajută la ceva!

„Medicamentele derivate din plasmă sunt indispensabile atât pentru tratamentul unor afecțiuni acute amenințătoare de viață, cât și pentru tratamentul pe termen lung al unor boli genetice rare. Unele dintre aceste tratamente sunt incluse de către Organizația Mondială a Sănătății pe lista-model a medicamentelor esențiale.”, scrie libertatea.ro.

Păi bine, și acum ce vreți? Chiar să facem ceva în acest sens? Lăsați-ne, dom’ne, în pace, că avem altele pe cap! Nu vedeți că suntem ocupați cu a nu face spitale? Credeți că e ușor să menții o mizerie propice pentru dezvoltarea bacteriilor nosocomiale? Știți ce muncă titanică presupune să păstrezi sistemul de sănătate la cele mai joase standarde? Și voi vreți centre de recoltare a plasmei? Fugiți, bă, de-aici! Bucurați-vă că avem centre de recoltare a sângelui!

„În România nu există o evidență a numărului de pacienți trataţi exclusiv cu medicamente derivate din plasmă. Totuşi, estimările spun că în România sunt peste 16.000 de pacienţi cu imunodeficienţe primare, spune raportul ORS.

Acestora li se adaugă între 3.500 și 9.500 persoane afectate de deficitul de alfa-1 antitripsină, precum şi peste 1.600 de pacienţi cu hemofilie.

În total, cel puțin 20.000 de români ar putea ajunge să depindă exclusiv de tratamentul cu medicamente derivate din plasmă. Pentru tratamentul anual al unui singur pacient cu hemofilie sunt necesare până la 1.200 de donări de plasmă.

În cazul deficitului de alfa-1 antitripsină pot fi necesare până la 900 de donări pentru tratamentul anual al unui singur pacient, respectiv 130 de donări în cazul bolnavilor cu imunodeficienţe primare.”, mai scrie libertatea.ro.

Adică voi chiar vreți să ne chinuim pentru 20 de mii de români? Ce-s 20 de mii, la 19 milioane? Nu vedeți că de 30 de ani nu ne pasă că milioane de români au ieșit mai bolnavi din spitale decât au intrat, iar voi vreți să ne pese de 20 de mii care au nevoie de plasmă? Oricum mor mulți români de covid, 20 de mii încolo-ncoace e fix-pix.

„În luna noiembrie a anului 2019, Guvernul României a publicat în Monitorul Oficial un studiu de fundamentare pentru construirea și operarea unei bănci naționale de sânge, plasmă umană și celule stem, studiu realizat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Printre concluziile acestui document se numără:

România nu are centre de colectare a plasmei pentru fracționare;

România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană în privința consumului de produse derivate din sânge și plasmă umană colectate din surse locale;

România consumă anual produse derivate echivalentul a peste 200.000 de litri de plasmă;

Din cauza lipsei spațiilor de depozitare adecvate și a infrastructurii de valorificare, centrele de transfuzii sunt nevoite să arunce între 20.000 și 60.000 de litri de plasmă anual;

Centrele de transfuzii din rețeaua Ministerului Sănătății nu s-au autorizat conform cerințelor organismului european de resort (European Plasma Master File);

România este în continuare dependentă de importul de produse derivate din plasmă, în condițiile în care majoritatea țărilor europene au dezvoltat sisteme de colectare și prelucrare locală a plasmei umane, asigurându-și astfel cantitățile necesare consumului intern.”, mai scrie libertatea.ro.

Asta era în 2019. În 2021, situația e aceeași: România este printre puținele țări din Uniunea Europeană care nu colectează plasmă pentru fracționare. Dar noi nu avem nevoie de plasmă. Nu e ca și cum în 2017 și 2018 am avut crize de imunoglobulină, care se extrage din plasmă, și mii de români n-au avut acces la tratament. Cui îi pasă? Nu vedeți câte avem pe cap?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *