Anchete

Kovesi sare la gatul lui Arafat. Il aresteaza? Parchetul European, verificări la Inspectoratul General de Aviație din MAI

Procurorii Parchetului European, instituție condusă de Laura Kovesi, au făcut marți dimineață, 12 septembrie, percheziții la Inspectoratul General de Aviație (IGAv) din Ministerul de Interne, a relatat Euronews România. Informația a fost confirmată pentru Libertatea de surse din cadrul MAI.

Procurorii au suspiciuni de fraudă cu fonduri europene și caută documente în acest sens. „Este o cercetare în derulare. În acest moment, cercetările sunt in rem, adică nicio persoană nu este suspectă sau inculpată”, au precizat surse din Ministerul de Interne pentru Libertatea.

Pe 22 iunie, DNA a transmis că inspectorul general al IGAv, Cătălin Paul Dache, şi încă 4 persoane sunt urmăriţi penal într-un dosar privind plata unor lucrări de reparaţii sau mentenanţă pentru aeronave, făcute necorespunzător sau chiar deloc. Potrivit anchetatorilor români, prejudiciul total adus IGAv este de peste 23 de milioane de lei, adică 4,6 milioane de euro.

Procurorii militari din cadrul DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de: Cătălin Paul Dache, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviație din MAI, pentru abuz în serviciu Andrei Bădulescu, locotenent-comandor, șef al Serviciului Dezvoltare, Reglementări Tehnice și Coordonare Mentenanță Aeronave din cadrul Inspectoratului General de Aviație al MAI Florin Vasile, comandor (r), adjunct al inspectorului general și inginer-șef al Inspectoratului General de Aviație al MAI Mihai Popa, director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă George Costin Barbu, director general al Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Parchetul European a transmis un scurt comunicat, în care confirmă perchezițiile. „Confirmăm că în această dimineaţă Parchetul European, Biroul Bucureşti, împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie şi Institutul Naţional de Criminalistică a efectuat percheziţii în cadrul unei investigaţii externe privind achiziţiile publice finanţate prin Facilităţii pentru redresare şi rezilienţă (RRF)“, se arată în mesajul instituției conduse de Laura Kovesi, care a adăugat că deocamdată nu poate oferi mai multe informații.