Politica

Klaus Iohannis a prezentat greșit scenariile privind debutul noului an școlar

Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat miercuri, în conferința de presă de la Cotroceni, o formulă de calcul greșită a scenariilor aplicabile pentru începutul anului școlar. Profesorul de fizică Klaus Iohannis a declarat, în repetate rânduri, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, că scenariile se schimbă după calcularea ratei medii de cazuri noi la mia de locuitori. Recent, Administrația Prezidențială a recunoscut prin intermediul unui comunicat, la 24 de ore de la conferința pe tema educației, că președintele Klaus Iohannis a greșit socotelile, context în care prezintă noua formulă de calcul.

Acum, conform noilor informații, Administrația Prezidențială sustine ca este vorba despre numărul total de cazuri si despre media cumulată pe o perioada de 14 zile, nu de cazuri noi.

CITEȘTE ȘITrei scenarii pentru începutul noului an școlar. Turcan: Tabletele vor ajunge la elevi dacă nu vor fi contestații

În urma consultărilor de miercuri, președintele Iohannis a susținut ideea a trei scenarii pentru noul an școlar, variantă de lucru pe care Guvernul său urmează să o definitiveze. Pe 14 septembrie începe noul an preuniversitar, aceasta însemnând că majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, în fiecare localitate au fost au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate, pe baza unor criterii general valabile.

Declarația inițială a profesorului Klaus Iohannis

Întrebat în ce condiții vor fi aplicate scenariile – verde, galben, roșu – și cum va fi efectuată analiza datelor pentru stabilirea și aprobarea unuia dintre scenarii, Iohannis a declarat următoarele:

„Bucureștiul se încadrează în scenariul „verde”, fiindcă și dacă este un număr relativ mai mare de cazuri, la populația foarte mare a Bucureștiului, după acest criteriu acceptat de Organizația Mondială a Sănătății, de Ministerul Sănătății, Bucureștiul intră în categoria „verde”. Ca să fim foarte bine înțeleși, majoritatea localităților din România intră pe scenariul „verde” – foarte puține sau zero cazuri.

Un număr de câteva sute de localități, la momentul acesta, când vorbim, încă o dată, măsurătoarea se va face atunci când e să înceapă școala, deci la momentul acesta, ca și exemplu, sunt câteva sute de localități din România care intră în scenariul „galben” și sunt numai 50 de localități în România care astăzi s-ar încadra în scenariul „roșu”. De aceea am spus: școala va începe pentru majoritatea elevilor, iar dacă într-o localitate numărul de cazuri crește, atunci școala se închide pentru acea localitate sau pentru acel cartier. Nu se poate face o închidere per ansamblu, fiindcă nu este motivată epidemiologic. Este vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori”.

Ulterior, după conferința susținută miercuri de Klaus Iohannis în privința debutului de an școlar, Administrația Prezidențială a revenit cu un comunicat prin care semnalează că Klaus Iohannis a prezentat greșit formula de calcul pentru stabilirea și aplicarea scenariilor de desfășurare a orelor în școli. 

În condițiile în care actualul președinte, Klaus Iohannis, are un back ground de profesor de fizică, cu ani de experiență și meditații, greșeala făcută de acesta pare să ilustreze lipsa de stăpânire a calculelor matematice, dar și mai grav, haosul care domnește în învățământ, lipsa de strategie și viziune a guvernului PNL-ist pentru elevi, profesori și procesul educațional în plină pandemie.

Comunicatul transmis, joi, de Administrația Prezidențială:

„În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.
Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, notează reprezentanții Administrației Prezidențiale în comunicat. 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: romania-azi.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *